Main content

Datum: 02 November 2019

Tijd: 10:00 - 16:30

Locatie:

Amersfoort

Website

Organisatie: labyrint-in-perspectief

Meld je aan voor de Kind van Dag 2019!

Het thema dit jaar is Trauma,

Datum: zaterdag 2 november 2019.

Wij organiseren sinds 1995 jaarlijks een contactdag voor volwassen kinderen van ouders met psychische, psychiatrische of verslavingsproblemen. Wat deze Kind Van Dag ieder jaar zo bijzonder maakt, is de herkenning, het begrip, de kracht en de verbondenheid die je met andere kinderen van kunt ervaren.*

Kassandra Goddijn, ex-medewerker van Labyrint-In Perspectief, ervaringsdeskundige als cliënt en kind van, geeft een interactieve lezing over dit thema. Kassandra is KOPP-coach, ze heeft sinds 2013 een eigen praktijk waarin ze individueel volwassen KOPP/KOV** begeleidt.

Herken jij je in één van deze oneliners die betrekking hebben op KOPP en trauma?

“Ik weet niet of ik wel KOPP/KOV ben, want het is misschien niet erg genoeg, wat ik heb meegemaakt.”
“Trauma? Dat is toch alleen met oorlog of ongelukken of zo?”
“Mijn vader/moeder, die heeft een traumatische jeugd gehad.”

Hoe zou het zijn om het begrip trauma in relatie tot KOPP/KOV te onderzoeken? Wat komen we daarbij tegen? Het woord ‘trauma’ heeft veel lading. Je wilt niet het risico lopen dat mensen je voor aansteller uitmaken. Maar het ontkennen ervan kan er ook op wijzen dat er juist sprake is van trauma. (Vroeg)kinderlijk trauma zit onder een deksel – of onder een laag beton – en daar houden we het graag onder. Alleen al met het uitspreken van het woord kom je daar wel gevaarlijk dichtbij.

En wat levert zo’n onderzoek ons op? Allereerst dat we kunnen gaan kijken vanuit het oogpunt van de volwassene. We zitten ineens niet meer middenin onze beleving, die vaak de patronen uit onze kindertijd volgt, maar we kunnen er van een afstandje naar kijken. Ten tweede krijgen we duidelijkheid over hoe serieus we onszelf moeten nemen. Op iemand die zich aanstelt, reageer je anders dan op iemand met traumatische angst. En tot slot: als je trauma als zodanig durft te benoemen, kun je er ook mee werken. Zelfstandig of begeleid.

Met andere woorden, het onderzoeken van het thema trauma helpt ons om verantwoordelijkheid te nemen voor ons eigen leven. Dus dat gaan we doen. We zien je graag op de Kind Van Dag!

*Zowel de spreker als de workshopsleiders zijn zelf ook kind van.
**KOPP: Kind van Ouder met Psychische Problemen, KOV: Kind van Ouder met Verslavingsproblemen.

Klik hier voor informatie over de workshops, de praktische gegevens en hoe je je kunt aanmelden. 

  • Deel deze pagina: