Veel gezochte termen

Psychosenet Agenda

Datum:
29 November 2022
Tijd:
20:00 – 22:00
Locatie:
De Kargadoor
Oudegracht 36 3511 AP Utrecht
Meer informatie:
Organisatie:
Dick Bijl en Ewout Kattouw

Lezing: Het pillenprobleem en de psychiatrie | 29 nov 2022

event -het pillenprobleem
Op dinsdag 29 november geven Dick Bijl en Ewout Kattouw een lezing over het pillenprobleem en de psychiatrie.

Medicijnen worden in de handel gebracht als keuringsinstanties vinden dat een middel meer werking dan bijwerking heeft. Maar meestal zijn die medicijnen helemaal niet goed onderzocht, of alleen bij een heel kleine patiëntengroep. Eenmaal in de handel worden ze op grote schaal gebruikt door honderdduizenden patiënten. De farmaceutische industrie vaart daar wel bij, maar geldt dat ook voor de gebruikers van deze middelen?

Tijdens de pandemie zagen we dat de normen voor het registreren van medicijnen en vaccins werden bijgesteld zodat deze middelen makkelijker in de handel konden worden gebracht. Er kwam steeds meer twijfel over de werkzaamheid en bijwerkingen. Ondertussen behartigen de registratieautoriteiten vooral de belangen van de fabrikanten in plaats van die van de burgers.

Het pillenprobleem: miljoenen mensen gebruiken psychofarmaca in Nederland

en vooral antidepressiva. Somberheid, interessevermindering en nog wat lichamelijke klachten en de diagnose depressie is snel gesteld. Pillen of praten? Vaak wordt gekozen voor pillen, want die zouden sneller effectief zijn, en een recept wordt snel geschreven aan het einde van een bezoek aan huisarts of psychiater. Een korte uitleg volstaat en daarna zit de patiënt soms jarenlang vast aan het gebruik van een antidepressivum.

In deze lezing geeft Dick Bijl uitleg over de medicijnonderzoeken en hoe deze op de markt komen. Uitgelegd wordt waarom de meeste medicijnen niet werken en ook niet helpen. Ewout Kattouw verteld welke effecten goed gekeurde medicijnen op een mensenleven kunnen hebben.


Dick Bijl is oud-huisarts en epidemioloog en schreef onder meer Het pillenprobleem. Ewout Kattouw is ervaringsdeskundige en schreef over zijn ervaringen in de psychiatrie Wie is hier nou eigenlijk gek?.

Meer lezen over pillenproblemen?