Veel gezochte termen

Psychosenet Agenda

Datum:
12 April 2023
Tijd:
16:30 – 17:15
Locatie:
bij Emma
Wijnhaven 88, Den Haag
Meer informatie:
Organisatie:
Emma

Mens-zijn in een ontzielde systeemwereld? Met Jim van Os | 12 april 2023

Logo Emma

De vraag naar psychische hulp groeit al jaren. Het systeem heeft ons aangeleerd dat het daarbij altijd om ziekte gaat. Maar dat hoeft niet zo te zijn, stelt hoogleraar Psychiatrie Jim van Os. De DSM-diagnoses zijn volgens hem vaak beperkend. Hij pleit daarom voor een nieuwe kijk op psychisch lijden, diagnose en behandeling.

Niet de hulpverlener of het systeem stelt vast wat het probleem is, maar de waarheid wordt in overleg met de hulpvrager en zijn omgeving gevonden. Autonomie van de patiënt en gelijkwaardigheid zijn hierbij sleutelbegrippen.

Mens-zijn in een ontzielde systeemwereld #7

Hoe zou deze nieuwe kijk op psychisch lijden kunnen helpen om tot een gezondere samenleving te komen. Hoe zou het de ontzielde systeemwereld kunnen herbezielen?

Waar en wanneer?

Woensdag 12 april van 16.30 tot 17.45 uur aan de Wijnhaven 88 in Den Haag bij EMMA. Het gesprek wordt ook gestreamd. Zowel voor live deelname als de stream kunt u zich aanmelden via deze pagina.

Waarover?

Wat kan het toenemend psychisch lijden ons leren over onze ontzielde systeemwereld?

Met wie?

Jim van Os is hoogleraar psychiatrie en voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Hij verdiepte zich in transculturele psychiatrie en in beperkende effecten van labelen en diagnostiseren volgens het DSM-systeem. Van Os is mede-initiatiefnemer van de breed gesteunde beweging ‘De Nieuwe GGZ’. Hij is gasthoogleraar aan het Institute of Psychiatry van het King’s College te Londen, waar hij in 2016 werd benoemd tot King’s College Fellow. En hij is hoofdauteur van de bundel We zijn God niet, een pleidooi voor meer gelijkwaardige relaties in de GGZ.

Bas Mesters is gespreksleider, journalist en schrijver van het boek Het herstel van Nederland. Mesters is mede-initiator/coördinator van de Tussenruimte.


EMMA wil bijdragen aan een duurzame en inclusieve samenleving waarin iedereen een stem heeft. We werken samen met overheid en burgers aan oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. We doen (toegepast) wetenschappelijk onderzoek, geven strategisch advies, organiseren participatieve en deliberatieve processen en maken effectieve en inspirerende content.

Meer lezen over Jim van Os?