Main content

Deze  blog van Jeroen Zwaal gaat over ‘het goede zien’. Het goede zien, juist wanneer het misgaat. Wat is misgaan eigenlijk, als er veel meer telt dan alleen het directe resultaat?

Drie maanden geleden werd ik gevraagd om in Eindhoven te spreken op een TEDx podium om in het Engels mijn persoonlijke verhaal te delen over psychose.

Wat heb ik sindsdien geoefend om dit verhaal volledig in mijn hoofd te stampen zodat het er vloeiend uit zou komen…

Dat gebeurde niet. Sterker nog: op het podium draaide de kraan van woorden ineens volledig dicht: sprakeloos was ik ineens. 

Twee draaiende camera’s en ruim tweehonderd mensen registreren dat het mis gaat, terwijl ik besef dat het mis gaat

Ik loop vast in het verhaal, precies waar ik destijds vastliep, na het verlies van mijn moeder, na mijn eerste periode van psychotisch zijn vijfentwintig jaar geleden.

Een kort moment van oogcontact met mijn vrouw, links op de vierde rij. Een glimlach van mijn dochter. Daarna tipt Koert mijn Tedx-coach: “Vertel maar gewoon.” Ik blijf overeind staan, net als destijds.

Ik pak de draad weer op.  Beetje bij beetje wordt mijn verhaal sterker, precies waar ik destijds ook krachtiger werd: in mijn werk als hulpverlener en later als coach bij Howie the Harp.

Langzaamaan laat ik tijdens mijn presentatie mijn spanning achter me en kom ik los

En zo ontstond er na afloop een bijzondere situatie: Mensen bedankten me en zeiden dat ze geraakt en geïnspireerd waren. “Hopelijk knippen ze die black-out er niet uit”, zei iemand, “dat maakte het juist echt.”

Een mevrouw kwam in de pauze naar me toe en deelde haar verhaal over iemand uit haar familie. Een heftig verhaal over psychose dat zacht gezegd niet goed afliep. Het eerste wat me opviel: haar zilveren kettinkje om haar hals met een klein klaviertje vier.

Het tweede wat ik zag: haar hoopvolle liefdevolle ogen. Een knuffel volgde en warme handen op elkaar. “Ik zoek je wel op internet,” zei ze daarna. Vijf minuten later zag ik op Twitter dat ze dezelfde naam heeft als mijn moeder. Wauw!

Wat is eigenlijk een goed resultaat? En mag het misgaan?

Hoe mooi was het geweest als mijn verhaal wél krachtig én vloeiend was geweest? En dat dit vloeiende verhaal digitaal de wereld over zou gaan, retour naar TED.com in New York? Waar ook de roots liggen van de opleiding Howie the Harp en de grondlegger Howard Geld?

In mijn verhaal heb ik het over een cirkel die rond wordt gemaakt. Hoe me dat al een leven lang bezig houdt. De magische cirkel tussen leven en dood.

Howard Geld leeft niet meer, sterker nog; hij heeft de start van zijn opleiding zelf nooit meegemaakt. Maar zijn beroemdste quote leeft voort. Ook hier in Nederland:

‘To bring consumers into the system, to change the system from within.’

Van binnen uit dus. Het was een mooie les. Blijkbaar ben ik nog niet zover dat ik de druk van zo’n moment aankan. Mijn hoofd blijft toch een geval apart. Iets uit mijn hoofd leren zit er niet in. Nou ja, het zit er wel in, maar het komt er niet op commando uit.

En toch genoot ik ervan. Had ik dit niet altijd al gewild, op zo’n podium staan?

Bij elk TED filmpje dat ik op internet zag, droomde ik van die plek bij de grote rode stip. Zoals ik ooit ook had gedroomd om een gezin te stichten en vader te worden. Om coach te worden en om mensen te ondersteunen met het ontdekken van hun talentvolle zelf.

Ik durf te dromen, ik durf te doen en ik durf ervoor te gaan

Binnenkort komt deze presentatie online. Er is nog geen titel, dus ik grapte al: “How I almost screw up my first Ted-talk.”

Zelfs in momenten van misgaan en falen, daar valt iets moois te halen. Voor iedereen die er wat aan heeft, ik hoop van harte dat vooral deze boodschap overkomt, juist ook als je het moeilijk hebt.

Jeroen Zwaal is ervaringsdeskundig docent bij Howie the Harp. Hij maakte vijf psychoses mee in zijn leven, die hem steeds een stukje dichterbij hemzelf brachten. Jeroen is getrouwd en heeft een dochter.

Meer lezen van Jeroen?

  • Via deze link vind je een overzicht van Jeroen zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.
  • Via deze link vind je alle blogs die Jeroen Zwaal schreef voor PsychoseNet.

Heb je zelf een vraag aan een PsychoseNet expert?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

  1. De boodschap achter de boodschap: niemand kan alles voorzien, al zit je er middenin. Dat verbind je met anderen. Het is niet gegaan op de manier van voorkeur, maar het roept wel herkenning op wanneer het hoofd het even laat afweten. Mooi hoe je kwetsbaar deelt!

  2. ahhh, Jeroen ik heb zoiezo respect voor jouw. Ik heb je filmpje gezien op youtube. Hoe jij het voor elkaar hebt gekregen na een paar psychoses is waardevol. Goed dat je zo in het leven staat en ook hoe je dit weer hebt gefixt. En trouwens, ik zie het niet als falen dat je een blackout hebt gehad tijdens je ted talk. Het is de loop van het leven maar dan extreem uitvergroot. Doe je niks tegen. In ieder geval goed dat je het gedaan hebt. Ik zou het zelf niet durven.

    Peace!
    Groetjes Stefan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *