Main content

Als je in het ziekenhuis terecht komt omdat je bijvoorbeeld ziek bent of iets hebt gebroken, kun je met een beetje geluk op een aantal beterschapskaartjes rekenen. Maar hoe vaak krijg je een kaartje als je wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, of thuis kampt met psychische problemen?

Brenda Froyen kreeg na de geboorte van haar derde zoontje een kraambedpsychose. Ze werd een tijdlang opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en het viel haar op dat er zo weinig bloemen op de afdeling waren, en mensen niet of nauwelijks kaartjes kregen.

Ze voelde zich vergeten

Daarom bedacht ze het project ‘Altijd lente na de winter’.  Ze benaderde kunstenaars en schrijvers uit België en Nederland om beeld en tekst aan te leveren rondom het thema hoop. Het resultaat is zes bijzondere postkaarten met een bemoedigende boodschap, voor wie zelf de juiste woorden even niet kan vinden. Met het project roept ze iedereen op om mensen die het psychisch zwaar hebben een beetje lente op te sturen, en te laten weten dat we aan hen denken.

Omdat hoe donker het ook is, hoe lang de winter ook lijkt te duren, het wordt altijd weer lente

Bekijk het interview over het project met Evi Hanssen en Brenda Froyen

Ook iemand een beetje lente sturen?

Een pakketje met zes postkaartjes kost €6. Altijd lente na de winter is een proefproject. Veel boekhandels ‘durven’ het nog niet aan om een nog niet beproefd concept aan te kopen. Dat maakt de kaartjes behoorlijk exclusief. Als de vraag er is, volgt het aanbod. Brenda hoopt dat psychiatrische centra en ziekenhuizen ze op termijn ook zullen aanbieden, zodat de drempel om een kaartje te sturen wordt verlaagd.

Je kunt de kaartjes sowieso bestellen via bol.com.


Dit project werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van de Socialrun en het beeldend talent van vzw Kaos en The Living Museum.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *