Main content

Het begon met een tweet en het eindigde in een heuse virtual reality experience, gebaseerd op Jeroens ervaring met psychose. In zijn blog De verwarde man, dat was ik is te lezen hoe dit stond kwam. In deze blog lees je hoe je de experience zélf kunt ervaren.

 

In het eerste virtual reality verhaal van KRO-NCRV stap je in het leven van Jeroen Zwaal, die in een krantenartikel ‘verwarde man’ werd genoemd. Op basis van zijn waargebeurde verhaal over zijn vijf psychoses stelden we deze meeslepende experience samen. Je hoort wat hij denkt en ziet wat hij doet en waar hij uiteindelijk terechtkomt. Door telkens de stip in je beeld op de gekleurde objecten te houden, houd je het verhaal gaande. De hele ervaring duurt ongeveer 10 minuten.
Met deze productie wil KRO-NCRV meer inzicht en begrip creëren voor mensen die in een psychische onbalans terechtkomen. Het verhaal maakt deel uit van het dossier Verwarde mensen van onderzoeksjournalistiek programma De Monitor.
De Verwarde Man is een samenwerking van KRO-NCRV afdeling Digitaal & Innovatie en VR-Base.
– KRO-NCRV

 

In eerste instantie werd de VR experience alleen gebouwd als prototype voor intern gebruik bij De Monitor, maar vanwege het succes is besloten deze door te ontwikkelen tot een gratis app. Afgelopen week kwam de app beschikbaar in de Google Play Store en de App Store.

Momenteel functioneert de app alleen goed op nieuwere telefoons, achter de schermen wordt aan een nieuwe versie gewerkt om hem breder beschikbaar te maken. Ook wordt gewerkt aan een versie die te gebruiken is met een ‘oculus’ (een speciale VR-bril). Bericht hierover volgt!

 

Bekijk de vlog van Jeroen over de net uitgekomen app

Verwarde Man app
Jeroens dochter met de poster van ‘De Verwarde Man’. Is de gelijkenis toevallig?!

Beleef zelf de Virtual Reality ervaring en download de app in de Play Store of App Store


Lees Jeroens blog over het tot stand komen van de app, en de blog van Cyril die aan de app gewerkt heeft.

photo credit: still app, KRO-NCRV
 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. Hallo Jeroen,

  Ik wil binnenkort tijdens de pauzes van een tweedaags psychosecongres in het Noorden van het land jullie app gebruiken. Ik zou graag de poster ook op willen hangen. Kan ik die via deze weg aanvragen?

  Vriendelijke groet,
  Leonie

 2. Hi!
  Hoe zit het met de VR versie?
  Ik ben op dit moment bezig met mijn eindwerkstuk over psychoses en heb een ontzettend leuk idee voor mijn praktische opdracht en daarvoor zou ik heel graag de VR versie gebruiken.
  Alle credits zal ik geven!

  Ik hoor graag van u.
  Mvg, Nienke

  1. Hoi Nienke,

   De VR kan je het best bekijken met een VR-gear in combinatie met een samsung s6 of s7. Deze kan je huren, mocht je zelf niet het materiaal hebben. De app is ook te bekijken met een betere smartphone in combinatie met een kartonnen cardboard. Maar de VR-gear is het echt fijnst! Succes en leuk dat je het gaat gebruiken! Laat je weten hoe het is gegaan? (Ik geef er ook workshops mee, mocht je opleiding interesse hebben, dan kost het wel geld…) Have fun!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *