Main content

Haptotherapie is een toepassing van de leer van de haptonomie. Het is gericht op klachten die te maken hebben met de balans tussen voelen, denken en doen. Door middel van aanraking door de therapeut kunnen emoties in het lichaam waarneembaar worden.

Wat is Haptonomie?

Haptonomie is een leer die stelt dat aanraking de basis vormt voor de ontwikkeling van ieder mens. Het uitgangspunt is de positieve effecten van aanraking op het lichaam waarbij iemand leert om belangrijke signalen die het lichaam afgeeft te voelen. Het woord haptonomie is een combinatie van twee woorden die betekenen: wetmatigheden van het gevoel.

De grondlegger Frans Veldman (19212010) ging er vanuit dat het lichaam de drager is van gevoelens; door aanraking ontstaat bewustwording van het gevoelsleven, waarbij tevens problemen en blokkades aan het licht komen. Evenwicht kan worden bereikt door het terugvinden van het zelfbeeld en het zelfvertrouwen.

Haptotherapie

De haptotherapeut gebruikt de haptonomie als basis leer voor de therapie. Middels gesprekken en aanraking creëert de therapeut ruimte voor bewustwording en zelfontwikkeling. Er wordt gekeken naar de mens achter de klachten.

Waar kan haptotherapie bij helpen?

Haptotherapie kan verschillende positieve effecten teweeg brengen, bijvoorbeeld het leren van grenzen stellen tussen jezelf en de ander, het ontdekken van, en leren vertrouwen op je eigen behoeftes, of het leren doseren van energie. Ook kan er verbetering komen in de communicatie met anderen. Bij ziekte of handicap kan er ruimte ontstaan voor acceptatie.

Wat zijn de toepassingen van haptotherapie?

Haptotherapie wordt breed ingezet voor het behandelen van verschillende psychische en fysieke klachten. Voorbeelden zijn: trauma / onverwerkte ervaringen, depressie, stress, burn-out, vermoeidheid, (chronische-)pijn. Ook kan de therapie helpen bij relationele problemen. Andere toepassingen van haptotherapie zijn: ondersteuning van chemotherapie en bij bevallingsangst.

Informatie over haptotherapie en het vinden van een haptonoom of haptotherapeut, is te vinden op deze website.


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek ‘De DSM-5 Voorbij‘ uit, in 2016 het boek ‘Goede GGZ!‘ (samen met Philippe Delespaul e.a.) en in 2021 het boek ‘We Zijn God Niet‘ (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychotherapie:

Meer informatie over behandeling:

  • Deel deze pagina: