Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Leestijd 2 minuten

Auteur

Jeroen Zwaal

Jeroen Zwaal is ervaringsdeskundig docent bij Howie the Harp. Hij maakte vijf psychoses mee in zijn leven, die hem steeds een stukje dichterbij hemzelf brachten. Jeroen is getrouwd en heeft een dochter.

Bij de POH – een onverwacht moment vol vertrouwen

POH

Jeroen Zwaal bezocht onlangs de POH (Praktijk Ondersteuner Huisarts). Dit werd een heel prettig gesprek dat veel vertrouwen en rust gaf. Terzijde ontwikkelde zich in de wachtkamer een nog mooiere contact. Daarover gaat onderstaande blog.

In de wachtkamer bij de POH zitten links van mij een vader met aan beide zijden een dochtertje. Rechts tegenover mij zit ook een vader met zijn kind. De twee meisjes zitten te klieren, waarbij de jongste steeds reageert met gekrijs. En dat helpt; vader grijpt in.

De vader er tegenover maakt een opmerking: “Ja jullie zijn zusjes, jullie houden van elkaar, daarom is het strijd. Ik heb elf kinderen, ik weet er alles van.”

Mijn POH geeft me veel houvast, zodoende zit ik met veel rust en vertrouwen in de wachtkamer

Er volgt een stilte. Ik kijk naar hem, hij ziet er jong uit. “Elf kinderen, hoe krijg je dat voor elkaar?” Na wat woorden snapt hij dat ik bedoel hoe je dat dagelijks rond krijgt.

“Liefde geven”, zegt hij

En er volgt een mooi gesprek waarin we elkaar uitleggen wat we snappen. Mijn naam wordt geroepen, ik sta op, geef deze vader nog hartelijk een hand.

Na het prettige gesprek met de POH komen we elkaar weer tegen; de vader van elf kinderen en ik. Het gesprek gaat over liefde, geld, wijsheid en het gebrek eraan. Hoeveel mensen hebben niet door wat er echt nodig is? “Wij snappen elkaar,” zegt de man bevestigend.

Voor ik het weet floep ik eruit dat ik vijf psychoses heb gehad en nu samenwerk met allerlei mensen uit de zorg en welzijn

Ik voeg toe, dat ik onlangs met de politie samenwerkte en dat we het allemaal steeds beter beginnen te begrijpen. Daar was hij het niet zo mee eens. Vervolgens kijkt hij me serieus aan en antwoord prachtig:

“Ik geef jou dit: Jij krijgt nooit meer een psychose!” Met een korte omhelzing en een ‘box’ ( zo’n vuist-tegen-vuist-actie) nemen we afscheid van elkaar.

Wauw, wat bijzonder deze ochtend bij de POH. Precies op het moment dat ik het even nodig heb, geeft een wildvreemde me alle vertrouwen in het leven, juist ook in dat gedeelte dat ooit zo ingewikkeld was.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *