Main content

Dit is de eerste blog van een reeks, waarin Sanne haar poging beschrijft om van al haar psychofarmaca af te komen: in totaal 15 mg citalopram en 137,5 mg quetiapine.

Ik had veel meer medicatie: op mijn hoogte- (dus eigenlijk diepte-) punt gebruikte ik 20 mg citalopram, 75 mg clomipramine en 400 mg quetiapine. Met vallen en opstaan heb ik dat naar beneden gebracht tot het punt waar ik nu ben.

Het afbouwen van al mijn medicatie is, ondanks verschillende pogingen, tot nu toe nog niet gelukt

Om die reden heb ik me dit keer voorbereid als nooit tevoren. Bij deze een korte samenvatting.*

Een van de meest rigoureuze besluiten die ik dit keer heb genomen, is om tijdens mijn afbouwperiode geen verplichtingen aan te gaan: geen studie, geen werk, geen vrijwilligerswerk, niks. Het enige wat ik probeer vast te houden, is het zo goed mogelijk blijven runnen van het huishouden (en nee, er zijn geen kinderen).

Dit besluit heb ik genomen omdat ik bij eerdere pogingen heb ondervonden dat externe stressoren leidden tot het mislukken (of in ieder geval: niet geheel lukken) van de afbouwpoging

Ik begrijp dat dit niet voor iedereen mogelijk is. Voor mij kon dit nu omdat ik financieel de ruimte heb, ik pas mijn studie heb afgerond en ik bewust nog geen werk heb gezocht.

Dit betekent wel dat ik gedurende lange tijd (ongeveer een halfjaar) mezelf op een positieve manier bezig moet zien te houden. Dat is dan de uitdaging.

Wat mij erg geholpen heeft om me voor te bereiden is mijn deelname aan de WRAP (Wellness Recovery Action Plan) bij Enik

Samen met peers breng je dan voor jezelf in kaart wat je in huis hebt om goed voor jezelf te zorgen, en zoek je uit welke activiteiten of zaken jou op bepaalde momenten kunnen helpen om je weer beter te gaan voelen.

Ik had het geluk dat ik in een groep zat met iemand die net al zijn medicatie had afgebouwd

Hij had zich ontzettend goed verdiept in de wereld van de psychofarmaca en was zeer welwillend om zijn kennis met me te delen. Zo gaf hij me het boekje van Will Hall over de ‘Harm Reduction Method’ bij het afbouwen van psychofarmaca.

Daarnaast gaf hij me boekentips (Dick Bijl, Peter Gøtzsche) en attendeerde hij me op de Vereniging Afbouwmedicatie

De Vereniging Afbouwmedicatie is een kleine, doch zeer actieve vereniging en zet zich met hand en tand in om zoveel mogelijk mensen in Nederland veilig medicatie te laten afbouwen. Zo voert zij rechtszaken tegen zorgverzekeraars die weigeren om afbouwmedicatie te vergoeden, ondersteunt zij cliënten door kennis te verstrekken en advies te verlenen, en informeert zij (huis)artsen, psychiaters en andere hulpverleners. Ik heb regelmatig contact met de vereniging.

Daarnaast heb ik me voorbereid door mijn omgeving goed voor te bereiden

Dankzij de WRAP had ik een crisisplan, dat ik aan mijn huisarts en psychiater heb overhandigd. Terwijl ik bij beide argwaan proefde toen ik voor het eerst aangaf dat ik van mijn medicatie af wilde (“Maar je bent nu toch mooi stabiel!”), stonden ze bij het zien van dit document helemaal achter mijn poging.

Ook heb ik mijn vrienden en familie voorbereid op wat ik ga doen, door een document te schrijven waarin ik puntsgewijs uitleg wat ik ga afbouwen, waarom, hoe, wat men kan verwachten en hoe men mij kan helpen. Ook geef ik in dit document uitleg over de taperingstrip, een medicatiestrip waardoor je geleidelijk kan afbouwen in doseringen die normaliter niet gemaakt worden. Dit document is hier te vinden:

Bijlage blog Afbouwen psychofarmaca: de voorbereiding

Ik geef toe, het was best spannend om dit document naar zo’n 25 man te versturen…

Maar de reacties die ik kreeg waren enorm steunend!

Veel mensen gaven aan het heel fijn te vinden te lezen wat de impact van mijn medicijnen op mijn leven is, wat me te wachten staat en vooral ook: hoe ze er voor me kunnen zijn.

Wanneer mijn behoefte aan ondersteuning uit mijn omgeving sterk verandert, stuur ik mensen een update. De uitdaging gaat beginnen! Er volgen meer blogs over hoe het afbouwen mij vergaat.

* Mocht je geïnteresseerd zijn in hoe het zover is gekomen dat ik aan de medicatie moest, lees dan dit artikel.


Sanne (pseudoniem) heeft sinds de puberteit geleden onder ernstige psychiatrische klachten. Rond haar 26e (2010) is langzaam maar zeker haar herstel op gang gekomen. Vanwege verergerende lichamelijke- en vermoeidheidsklachten doet ze nu een poging om geheel van haar psychofarmaca af te komen.

Meer informatie:

  • Deel deze pagina:

Reacties:

  1. Beste Sanne,
    Uit interesse las ik het artikel over je achtergrond. Wat een aangrijpend verhaal. Veel succes met het afbouwen van de medicatie en ik wens je het allerbeste toe, en je fijne partner ook!

  2. Ik adviseer om foliumzuur (herstel behoud synapsen) magnesium(rust tegen hartkloppingen) vitamine B12 (welbevinden), B1,(energie) D (vrede) en lions mane (Reinigen synapsen) te gaan slikken dit zijn de hoofdbestand delen van het medicijn tegen Alzheimer. Jammer dat we dit soort middelen zelf moeten betalen van ons al krappe inkomen en psychiaters kortsluiting krijgen van het feit dat we het nodig hebben ipv een recept ervoor uit te schrijven. Maar geloof me het is de moeite waard.

  3. Heel veel succes met de afbouw Sanne. Je hebt je goed voorbereid en vindt in het bloggen met 25 volgers wast ook steun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *