Main content

Mijn dochter van 16 jaar was altijd een levenslustig meisje. Ook in de eerste jaren van haar puberteit was ze vrolijk, niet tegendraads. Daar is sinds een paar maanden (nieuwe schooljaar) verandering in gekomen. Ze is stil en teruggetrokken, spreekt nog weinig met vriendinnen af en haar cijfers gaan naar beneden.

Ze komt depressief op mij over, eet slecht, ziet bleek en ik probeer er met haar over te praten maar ze wijst me af. Vorige week heb ik op haar kamer wiet gevonden. Kan blowen de oorzaak zijn? Ik durf haar er niet mee te confronteren omdat ik in haar spullen heb zitten snuffelen. Dat komt het vertrouwen niet ten goede.

Marie-Anne (48), Slagharen


 

Iedere week behandelen we een dilemma van een lezer in ‘Wat zou jij doen?’ Kijk voor het dilemma van deze week op onze Facebookpagina en laat daar of hieronder jouw mening of advies achter. Zo helpen lezers elkaar!

Wil je zelf een vraag vraag voorleggen? Stuur je vraag naar redactie@psychosenet.nl.

 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. Je kunt zeker depressief worden van wiet maar eigenlijk van alle middelen .Het gaat naar mijn gevoel niet echt om het middel .Mensen die puur voor de lol iets kunnen gebruiken hebben vast minder kans op depressie tov iemand die het al lang niet meer voor de lol doet maar het echt doet vanwege verslaving .Ik heb het zelf ook met wiet .Als ik bijvoorbeeld weet dat ik morgen niet hoef te werken ga ik al gauw denken van vanavond lekker een zakje halen en roken .De dag er na ben je natuurlijk weer helemaal opgebrand en heb je jezelf de dag er voor waarschijnlijk vol lopen vreten met snoep ivm de vreetkicks. Ik voel me de dag erna altijd een verschrikkelijke sukkel .Na een paar dagen krijg je er dan weer zin in en val je weer in de val .Op het moment dat je merkt ergens niet makkelijk zonder te kunnen dan wordt je daardoor depressief is het op een lollie zuigen dan kun je je nog troosten met het idee dat je er alleen een grammetje van aan komt maar het is in elk geval sociaal geaccepteerd. Wiet roken doe ik alleen in een donker hoekje ,Je kan niet overal een joint opsteken en je bent er niet trots op dus lieg je tegen mensen wat je bijvoorbeeld het weekend hebt gedaan omdat je laveloos tv hebt zitten kijken ipv iets leuks of leerzaams met je leven doen.

 2. Moeilijk. Ik denk echt dat de ouder de verantwoordelijkheid zal moeten nemen.
  Het meisje is 16, is je dochter, het gaat níet goed, er wordt niet of nauwelijks gepraat, drugs gevonden in huis.
  Vermijden om dit onderwerp aan te kaarten vanwege vertrouwen is wellicht een beetje veel vermijden.
  De dochter komt er niet uit. Oogt deprseeief in het verhaal. Gebruikt wiet.
  Ik heb nog nooit iemand beter, sneller of anderszins beter zien functioneren op canbabis, hetElfde geldt voor bv alcohol.
  Stel de ouder vindt flessen ( vol en leeg) wodka op de tienerkamer.
  Is dat dan wel bespreekbaar?

  Ik zou vooral mijn zorg delen over de gemoedstoestand, afnemens sociaal verkeer, cannabisgebruik noemen, vraag: wat heb je nodig?
  Zullen we samen op zoek?
  Als een kind het roer kwijtraakt mag en soms moet je de regie overnemen.
  Uit liefde. ❤️❤️❤️❤️❤️

 3. goh ja goei vraag,
  misschien moet je gewoon eens met haar babbelen dat je je wat zorgen om haar maakt omdat ze zich anders gedraagt. geef haar zo stilletjes het vertrouwen dat ze over alles kan praten en als ze hulp nodig heeft dat u er voor haar bent. misschien komt ze er van zelf mee naar buiten..

 4. Hallo Marie-Anne, Kun je van wiet depressief worden goeie vraag. Ik ben zelf manische depressief en ben ook op mijn 16 begonnen te blowen en ben er toen best wel depressief geweest. Bakte er op school niets van en de opleiding was bij nader inzicht toch niet zo leuk. Vraag me nog steeds af of dit komt omdat ik wiet gebruikte of omdat ik volgens de geleerden een psychiatrische ziekte heb die op dat moment voor het eerst de kop opstak. Zal er nooit achter komen. Misschien is je dochter wel aan het puberen of vindt ze net als mij in die tijd geen hout meer aan haar opleiding of misschien is het wat anders. Je kunt het ook omdraaien en gebruikt ze juist wiet omdat ze zich depressief voelt. Als ik depressief ben en blow wordt het namelijk dragelijker. Ik ben geen expert maar ik denk dat je moeilijk kunt stellen dat je per definitie depressief wordt van blowen. Iedereen is namelijk anders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.