In de methodiek van Open Dialogue wordt het ook gesuggereerd: tijdens een psychotische crisis is er in de eerste dagen de meeste energie.
Ineens was het crisis
De kans op een kanteling richting herstel is tijdens een crisis het grootst. Benut met elkaar dit moment en zorg dat deze energie ten goede wordt ingezet. “Erop af dus!” zegt men bij Open Dialogue. Zo ging het niet in mijn laatste crisis in 2011. Niemand nam mijn creaties serieus, behalve de persoon naast me in de isoleercel: heel hard riep hij ook kunstenaar te zijn.
Elke keer als ik eruit mocht, maakte ik foto’s van de krijtdeur, dat mocht gelukkig
Ik had mijn dochter getekend met een bosje bloemen. Op de tekening heeft ze de lengte die ze met negen jaar nu ongeveer heeft. Ook mijn verleden gaf ik aandacht. Daarvan getuigt de olifant, het symbool voor mijn moeder die tijdens haar leven miniatuur olifantjes spaarde. En zo zijn er heel veel autobiografische details, die allemaal een verhaal in zich dragen.
Elk detail is een verhaal op zich
Dit onderstaande (beeld)verhaal met terloopse foto’s en tekeningen uit die periode deel ik met plezier. Nog liever stel ik drie serieuze vragen. Het is een oproep voor de GGZ en voor gesloten opnameafdelingen in het bijzonder:
- Wanneer een cliënt zich tijdens een crisis op een creatieve manier uit, hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit creatieve autobiografische materiaal op waarde wordt geschat én niet verloren gaat?
- Creatieve uitlatingen zijn een enorme bron van informatie, ongeschikt voor dat moment, maar van grote waarde voor iemands toekomst. Op welke manier kunnen we de geestelijke gezondheidszorg zo inrichten, waardoor ook creatieve dossiervorming plaatsvindt?
- Misschien ben ik te rap met mijn persoonlijke beeldvorming: waar gebeurt dit inmiddels? Wie heeft goede voorbeelden?
Creatieve uitlatingen zijn een enorme bron van informatie
Enkele suggesties:
- Neem creatieve uitspattingen serieus, ook al is er geen helderheid in te herkennen;
- Maak foto’s (of stimuleer de cliënt dat zelf te doen) van het werk dat bij creatieve therapie wordt gemaakt;
- Neem gesprekken op (met toestemming van de persoon en naasten), ook al zijn de gesprekken verward;
- Geef het creatieve dossier mee aan de cliënt, wanneer deze met ontslag gaat.
Een mooie bijkomstigheid schuilt in de zin: Ik ben toen opgenomen. Hopelijk krijgt deze zin er in de toekomst een waardevolle betekenis bij.
“Hier is uw portfolio op een USB-stick, we hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk flarden van uw verwardheid op te slaan en op te nemen. Als u voldoende bent hersteld, raden we u aan deze puzzelstukjes nader te bestuderen, bijvoorbeeld met een beeldend therapeut. U heeft prachtige symbolische dingen gemaakt, wees er zuinig op.”
“Dank u wel!”
Geef een antwoord