Main content

In deze blog van Jeroen Kloet een stukje uit de briefwisseling tussen Jeroen Kloet en Luc Vercauteren over vriendschap. Het hele tweegesprek lees je hier.

De vragen gaan van de een naar de ander. Luc vraagt tenslotte aan Jeroen: “Hoe zie je jezelf over drie jaar?”

Jeroen:

“Ik weet uit het verleden dat ik redelijk stabiel was zodra het privé goed ging met mij en ik een duidelijke structuur had.

Een veilige thuishaven in combinatie met een goed overzicht

Beiden zijn nog niet optimaal aanwezig. Het is erg zoeken voor me om weer een goede balans te vinden privé. Structuur werd mij ook geboden door het voormalig thuisfront. Dat dien ik nu zelf te doen.

Deze bipolaire aandoening maakt dat ik periodiek heel veel moeite heb om mijn innerlijke wereld nog enigszins te structureren en te reguleren. Laat staan dat ik dan ook nog goed het overzicht bewaar op al het andere.

Ik denk zelf dat ik de kunst van sober leven dien te leren. Het zou helemaal mooi zijn als ik dan ook privé nog iemand tref die binnen zo’n leefwijze past.

Dat de ander mooi op mij aansluit en andersom

Maar… soberheid zou niet de opmaat moeten zijn voor een beter leven.”


Jeroen Kloet is psychiater en blogt op persoonlijke titel. Hij is initiatiefnemer van het Anti Stigma Café, een initiatief om stigma rondom psychische kwetsbaarheden te doen verminderen.

Meer informatie:

Fotocredits: Jeroen Kloet

 

 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. Soberheid is juist wel een opmaat voor een beter leven. Psychische kwetsbaarheid of niet, dat staat er mijns inziens zelfs los van!
  Rust en regelmaat, tevreden met wat er is. Niet streven naar alsmaar meer en beter maar naar balans. Minder vluchten in de hectiek, geen verdoving door drank of drugs.
  Dat geeft juist heel veel ruimte en tijd om aandacht te besteden aan de zaken die er echt toedoen. Aan elkaar !
  Dus ik ben er van overtuigd dat er iemand op je pad komt die daarin en bij jou past.
  En dat is geen consessie maar een verrijking. Ik begrijp heel goed dat dit niet zo voelt omdat omstandigheden je geen keus laten en je dwingen naar soberheid.
  Dat is een hele lastige, maar ik geloof oprecht dat het je ook veel kan brengen , dat gun ik je van harte !

  1. Beste Lilly,

   Dank voor je lieve woorden. Mijn naamgenoot heeft een kleine aanpassing gemaakt zag ik net in mijn tekst die even een correctie behoeft. Ik schreef aanvankelijk dat een bijpassende partner niet persé de opmaat zou moeten zijn voor een beter leven. Dat een ‘sober’ leven helpend is voor een beter leven beaam ik volledig, ook al vind ik dat moeilijk. En eens dat dit op zich los staat van het hebben van een psychische kwetsbaarheid.
   Vriendelijke groet,
   Jeroen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.