Main content

Jeroen is (bijna) jarig. Hij combineert zijn verjaardagsfeestje dit jaar met een zelf georganiseerde expositie!

Een paar keer in mijn leven heb ik een expositie gegeven. Als ik zo terugblik dan denk ik meteen aan een kleurwedstrijd die ik ooit in 1984 won, toen ik als jongetje van 10 in Hattem woonde. Een Anton Piek-talent van de toekomst werd ik genoemd. Ik was die dag ziek en dus nam mijn moeder de prijs in ontvangst. Ze koos het spel zeeslag dat we al hadden, dus was ik dubbel teleurgesteld.

Dat mijn tekening in de krant stond, daar was ik wel trots op

Vele jaren later volgde een expositie in de stadskelders van Arnhem. Mijn dochter was net geboren, dus het zal zo’n 11 jaar geleden zijn geweest. Onder de noemer ‘New Juice Mixing Flavors’, met een aantal andere ‘echte’ kunstenaars toonde ik mijn werk ‘Verlangzamen’. Een combinatie van eigen gedichten, muziek en beelden. De laatste expositie was bij Hogeschool Avans, bij het congres WaanZien. Wat genoot ik dat daar mijn tekeningen in een spiraalvorm in de grote zaal waren tentoongesteld. Met plakband weliswaar, maar toch.

Een foto hoe Gil the Grid naar een tekening kijkt die toevallig op Gil the Grid lijkt is een herinnering die ik koester.

Mijn weg van herstel is er een van dromen, gedachten en daden

Via allerlei wegen ben ik nu waar ik nu sta. Creativiteit heeft me daar zo enorm bij geholpen. Ook tijdens de momenten van crisis. Misschien juist toen wel. Associëren is verbinden en verbinden is helen.

Mijn allereerste blog op PsychoseNet toont deze weg. ‘Het is al goed’ schrijf ik aan het einde. Sindsdien had ik wat jaren nodig gehad om het goede echt rond te krijgen. Vorig jaar nam ik afscheid van mijn vader. Dat was een intensief proces. Dat proces maakte de weg vrij voor het rondmaken van de rouw van het verlies van mijn moeder.

Komende 15 november, als ik 45 jaar oud wordt, is dat  precies 30 jaar geleden

Die driedeling 15/30/45 vind ik magisch mooi en het betekent veel voor me. En zo is elk creatief puzzelstukje, elke tekening op weg naar deze dag van even grote waarde voor mij. Mét al deze puzzelstukjes heb ik een gedachtegoed gevormd waarbij ik vanaf mijn zesde mee bezig ben geweest.

Als een hologram met mooie kleuren kijk ik nu door het complexe gedrag heen van mezelf, mijn ouders, mijn broers en andere mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het heeft psychose en de werking ervan voor mij via al deze Zwali beeldtaal tastbaar gemaakt. Op een speelse manier leuk zelfs. En daar werk ik nu ook mee.

Het feit dat ik nu wel uit mijn woorden kom en niet meer verward bent komt door de onderliggende beeldtaal die ik mezelf heb aangeleerd. En deze beelden spreken dagelijks tot mij. Op een stille wijze, zodra ik rust neem, komen ze in me op. Of juist tijdens een intensieve coachsessie. Dan zet ik mijn ruimtelijke beelden in om de ander te ondersteunen in een proces dat lijkt vast te lopen. Na zo’n sessie lopen we beiden weer soepeler dus ook dat is fijn om te doen.

Dit heb ik jaren gedaan, als hulpverlener, begeleider, coach en trainer. En het mooie, ik heb het minder nodig. Nu ik een draai heb gemaakt, nadat ik mijn vader liefdevol gedag heb gezegd, heb ik blijkbaar ook voor een andere weg gekozen.

De weg van mijn ware talent. De weg van de verbeelding van kracht

En dat is wat ik graag vier op 15 november. Met een eendaagse expositie waar ik al mijn creatieve materiaal ten toon stel, voor iedereen die gelooft in groei en ontwikkeling van mensen met een psychische kwetsbaarheid zoals psychose. En iedereen die hier niet in gelooft? Die is nog meer welkom om met eigen ogen te zien hoe me het is gelukt om uit deze ingewikkelde ziekte te stappen. Letterlijk en figuurlijk beeldend!

Op deze dag zet ik een punt, maak ik een grote creatieve cirkel rond, om er vervolgens uit te stappen op weg naar nieuwe avonturen! En wie me hierin wil volgen, steunen, supporten of wil tegenspreken? Van harte welkom.

UITNODIGING – Pop-up expositie ‘De magie van Zwali’

Op 15 november 2019 toon ik mijn creatieve proces van de afgelopen 30 jaar. Als ‘Zwali’ neem ik je deze middag graag mee op een creatieve reis naar 47 werken (onder andere schilderijen, houtbewerking, 3D, collages, polymeerklei), waarvan een deel is opgehangen en ruim 250 tekeningen te zien zijn (via de beamer). Deze dag is ook mijn 45ste verjaardag. Nog een reden voor een feestje. Iedereen is welkom!

Praktisch informatie:

Tijd: van 12.00-17.00u

Locatie: Inspiratiezaal (zaal 5) bij ‘Geniet in de Weerd’ Weerdjestraat 168, Arnhem.

Ben je van plan te komen? Laat het uiterlijk 13 november weten via verbeeldingvankracht@gmail.com.

  • De feestelijke opening van de expositie is om 12.00u, inloop vanaf 11.30u.
  • OV en parkeren: Parkeerplaats Rozet en Parkeergarage Centraal zijn dichtbij. Vanaf Arnhem CS is het 8 minuten lopen.
  • Bij de kassa ontvang je een ‘Zwali overzicht’ en een muntje voor koffie of thee! Hier begint ook de expositie richting de inspiratiezaal.
  • Toegang is gratis, een kleine vrijwillige bijdrage voor gemaakte kosten zijn welkom.

Bovenstaande betreft een privé event van Jeroen Zwaal. PsychoseNet is geen partner of belanghebbende of op enig andere wijze betrokken bij dit event.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.