Main content

Psychosen kunnen ook zo hun bijzondere kanten hebben, andere bewustzijnsstaten. De kritiek die je echter vaak hoort wanneer je de wijsheid in gekte wilt belichten is dat we de psychose niet moeten romantiseren. De Amerikaanse cognitief gedragstherapeut en ervaringsdeskundige Ron Unger heeft daar een duidelijk antwoord op: we moeten wel degelijk goed gaan kijken naar de diepte die er is in een psychose. “Romanticizing” is niet de oplossing – maar “Awfulizing” nog veel minder.

Het jarenlang benaderen van psychosen als ziekte en narigheid levert eenvoudigweg geen houding op van waaruit een gezond herstel mogelijk is. Daarom richt Crazywise de aandacht op een positieve en integrale manier, op de wijsheid die we in gekte kunnen vinden, ten behoeve van een goed herstel.

Op 11 december 2015 vindt de tweede Crazywise conferentie plaats in Arminius te Rotterdam

Vorig jaar is een groep enthousiaste ervaringsdeskundigen en hulpverleners samengekomen voor een eerste congres waarbij de ‘zin in waanzin’ centraal staat.
Een psychose kan een extreem beangstigende ervaring zijn, zowel voor degene die haar ondergaat, als zijn of haar omgeving. Maar mensen kunnen in hun psychose ook andere bewustzijnsstaten ervaren, bijzondere ervaringen hebben waardoor ze bijvoorbeeld de impuls krijgen om een nieuwe weg in te slaan in hun leven.

Als ervaringsdeskundige krijg ik regelmatig mensen aan de telefoon die zich met een diagnose psychosegevoeligheid, bipolaire stoornis of schizofrenie, voorgeschreven medicatie en de mededeling dat men zijn ziekte maar moet accepteren – vooral met een kluitje in het riet gestuurd voelen. Daarmee is er geen aandacht voor de mogelijk essentiële ervaringen van mensen in hun psychose.

Er is een anekdote uit een lezing van Pim van Lommel, de cardioloog die na zijn pensioen een boek schreef over de vele BDE’s – bijna doodervaringen die patiënten na een hartstilstand hadden gehad. Op een dag stond er een collega cardioloog op tijdens één van zijn lezingen die hem zei: “In heel mijn carrière heb ik nog nooit zulke ervaringen gehoord.” – waarop een andere man opstond en zei: “Ik ben patiënt van U geweest, en ik heb zo’n BDE meegemaakt. Maar U bent de laatste persoon aan wie ik hem zou vertellen.

Buitenzintuigelijke ervaringen zijn vaak bijzonder intiem

Net zo intiem als seksuele ervaringen. Dus moet er veel vertrouwen zijn, herkenning, erkenning en enig begrip van de spirituele weg die een mens aflegt, voordat mensen hun ervaringen durven te delen.
Nu met het internet meer informatie en ervaringen van anderen bereikbaar zijn geworden lijkt de schroom wel iets af te nemen. Aan de andere kant is er misschien nog een angst onder hulpverleners om dit perspectief serieus te nemen. Angst mogelijk voor hun reputatie onder collega’s, wie weet een stigma of verkettering door bijvoorbeeld de vereniging tegen de kwakzalverij.

In mijn eigen ervaring is een gezond herstel alleen maar mogelijk als we de inhoud van dergelijke buitengewone ervaringen op de een of andere manier in ons bewustzijn kunnen integreren

Doordat anderen bereid zijn om er naar te luisteren, door misschien te lezen over dit soort ervaringen en verschillende spirituele wegen, en door een gezonde, aardende praktijk van oefening op dit gebied op te pakken zoals bijvoorbeeld mindfulness, yoga, tai chi.

‘What comes up, must go down’, zegt men ook wel…..al die energie die naar boven gaat, op zoek naar de connectie met het spirituele, zal zijn weg ook weer moeten vinden naar beneden, ons lichaam in, naar de aarde. Vaak is er dan wel een hoop werk aan de winkel, en komen in dit proces onuitgewerkte trauma’s en weggestopte emoties aan de oppervlakte, die vragen om goede therapie.
De sprekers op Crazywise 2015 zijn stuk voor stuk pioniers die bijdragen aan een integrale en holistische visie op dit gebied, deze keer onder toeziend oog van dagvoorzitter en hoogleraar Jim van Os, zelf pionier en dwarsdenker in de psychiatrie.

Crazywise ontleent haar naam aan de documentaire Crazywise van Phil Borges, die naar verwachting eveneens aan het eind van het jaar uit zal komen. In deze documentaire wordt onder andere onderzocht hoe sjamanen in verschillende culturen omgaan met andere bewustzijnsstaten en hoe dit mogelijk te vergelijken is met de andere bewustzijnsstaten die mensen in een psychose ervaren. Kunnen wij leren van de sjamanen? Phil Borges zal zelf aanwezig zijn op de conferentie.

Daarnaast spreken ervaringsdeskundigen zoals Catherine Lucas, die succesvol herstelde van wat zij zelf een episode van spirituele crisis noemt en die 10 jaar geleden het goed functionerende Spiritual Crisis Network oprichtte in Engeland.
Ook Will Hall zal spreken, die ooit de diagnose schizofrenie kreeg, maar dankzij een eigen lange zoektocht volledig herstelde. Hij richtte het Hearing Voices Network op in de Verenigde Staten, en het Freedom Centre waar onder andere lichaamswerk en acupunctuur wordt aangeboden voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Bovendien schreef hij de Harm Reduction Guide for coming off psychiatric drugs, die dit jaar vertaald is in het Nederlands.

Het steunpunt Stemmen Horen zal bovendien hun stoomcursus omgaan met stemmen introduceren. Ook Sean Blackwell, die als internetactivist vele video’s maakt onder de naam BipolarOrWakingUp?, zal opnieuw spreken op de conferentie. In de (middag)workshops zal er meer ruimte zijn om te onderzoeken hoe we de ervaringen kunnen gaan integreren.

We hopen dat het een zeer inspirerende dag zal worden voor ervaringsdeskundigen en hulpverleners die hopelijk weer bijdraagt aan meer begrip voor de bijzondere ervaringen die mensen kunnen meemaken in psychose.


José Hoekstra – ervaringsdeskundige

Schrijf je hier in voor het Crazywise congres.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

  1. Dank voor je reactie Jim en welkom ook dit jaar! Misschien denk je er na deze keer anders over…..ook voor de oorzaken van het lijden zou zeker aandacht moeten zijn. Laat ook graag je reactie na het congres bij de organisatoren achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *