Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Leestijd 3 minuten

Auteur

Jeroen Zwaal

Jeroen Zwaal is ervaringsdeskundig docent bij Howie the Harp. Hij maakte vijf psychoses mee in zijn leven, die hem steeds een stukje dichterbij hemzelf brachten. Jeroen is getrouwd en heeft een dochter.

Een toekomst om op te vertrouwen – afscheid van 2018

toekomst

De toekomst van 2019 dient zich aan nu het einde van 2018 nadert. Jeroen Zwaal maakt de balans op in deze laatste Jer en Jer van dit jaar.

Hardop vraag ik me af: “De balans opmaken, wat is dat eigenlijk? Is het een pas op de plaats maken? Met daarbij alle stappen van een heel jaar nog even door me heen laten gaan en dan voelen hoe ik sta? Positief, neutraal of in de min?”

Allerlei vragen borrelen in gedachten op, terwijl ik thuis op zolder aan deze blog werk.

Kan ik in de nabije toekomst doorgaan zoals ik me beweeg? Is er ergens nog een los eindje dat aan elkaar geknoopt dient te worden?

Wat laat ik achter me in 2018 en wat neem ik zeker mee het nieuwe jaar in? Wat voor moois is er allemaal gebeurd dit jaar? En welk leed verdient een mooi plekje om zo nu en dan nog eens bij stil te staan?

Natuurlijk is de jaarwisseling maar een wisseling in getal

Het is een abstracte grens tussen verleden en toekomst en tussen een vandaag en een morgen die volgt, net als elke andere dag. Op de een of andere manier vind ik het toch fijn om juist bij een naderende jaarwisseling nog even extra stil te staan bij mezelf.

In de aanloop naar mijn psychoses heeft het onderwerp ’tijd’ me altijd bezig gehouden. Ik zat vast in een tijdloze bubbel en tegelijkertijd voelde ik dat ik iets groots met me meedroeg uit het verleden.

Of andersom: de ervaring dat ik in het heden iets probeerde te bereiken, maar dat mijn toekomst ongewis bleef. Dromen over onderweg zijn, die telkens eindigden in een of andere mislukking.

Hoe beïnvloed ik mijn toekomst? Hoe krijg ik grip op een nieuw jaar dat komt?

In een van mijn mooiste wanen, had ik de bewustwording dat er in mij een toekomstige Jeroen huist die van toekomst naar verleden leeft. In omgekeerde tijd dus. En dat er een verleden-Jeroen naar de toekomst groeit. Dat er in mij een dynamiek gaande is, een dansje als het ware, waarbij beide Jeroenen beter leren samenwerken.

Die gedachte dat de helft van je eigen persoon dus ook vanuit de toekomst tegen de gewone tijd in kan leven, werd voor mij een heftige en angstige waan. Want daar kunnen mensen met slechte bedoelingen natuurlijk ook misbruik van maken.

Om deze bijzondere ontdekking zou ik ook vermoord kunnen worden

Omgebracht worden door mensen die in de toekomst al eerder weet hebben van mijn grootse gedachte dan ik. Ik had opnieuw vertrouwen te winnen in deze tijdsdynamiek en in de mensen om mij heen.

Nu ik terugblik op deze psychotische periode, was het wellicht wel een ‘gewone beweging’ die ik te intens meemaakte. Wellicht had ik als wezen mijn hele leven achterom gekeken en besloot iets in mij zich voor het eerst te richten op de toekomst? Hoe spannend!

Zo’n draai maken richting een toekomst die nog verre van vertrouwd voor me was? Mijn blik richten op een toekomst waar ik zo lang bang voor was geweest? Deze vreemde draai was mijn waarheid achter deze absurde waan.

Deze omkering van in het leven staan, samen met de ellende die er bij kwam kijken, ligt gelukkig alweer flink wat jaren op vertrouwde wijze achter me.

Vertrouwen is een thema geworden dat ik aan de hand neem

En daarmee neemt het leven zelf, míj op geruststellende wijze ook aan de hand. Dat is precies wat ik mezelf en jou als lezer hoop mee te geven nu ik de balans van dit jaar opmaak.

Heb vertrouwen en geef vertrouwen! In jezelf, de ander en in de toekomst. Met de simpele gedachte: er staat niets vast op een rechte tijdlijn. Alles draait. En alles kan bijdraaien.

Ook ten goede.

Reacties

2 reacties op “Een toekomst om op te vertrouwen – afscheid van 2018”

  1. Marjolein

    Hoe bestaat dit? Ik ben opzoek naar antwoorden, aangezien ik en een vroegere vriend deze stappen daadwerkelijk voelen. In 2012 is hij op 24-12-2020 in een psychose terecht gekomen. Hij wilde van alles duidelijk maken, maar niemand snapte hem. Nu 8 jaar later krijg ik ineens ingevingen, dit heeft hij mij dus in 2012 al proberen duidelijk te maken. Ineens viel het kwartje. Ik heb contact met hem gezocht (hij zit nog steeds onder de medicatie). Hij ziet dingen in zijn dromen, die hem over de toekomst vertellen. Ik leef nu 8 jaar later in de tijd, waar hij in 2012 al in heeft geleefd. Ik lees dit verhaal en ik ben heel nieuwsgierig. Hoe kan dit? Waarom krijgt íemand een diagnose psychose?

  2. pien

    Hallo Jeroen, bedankt voor je hoopvolle en mooie woorden.
    Het is voor velen een lastige periode nu veronderstel ik, Ik ben geen uitzondering. Zelfreflectie tegen het einde van het jaar kan ook moeilijk zijn. Verleden heden en toekomst kunnen versmelten in een brij van herinneringen aan betere tijden. Ik hoop dat deze en andere blogs lezers een hart onder de riem steken, herkenning met zich mee brengen of inspireren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *