Main content

Een wereld te winnen. Wat hebben de onderwerpen: DELA; Virtual Reality; E-health; psychosegevoeligheid; een Apeldoornse Wethouder; een IBS-maatregel; en geldgebrek te maken met deze slogan?

Nou dat zit zo: Onlangs was in het nieuws dat de subsidie voor E-health voor Psychosenet en vergelijkbare sites zoals proud2bme, voor komend jaar minder goed zal uitpakken. En dat is op zijn minst gezegd verontrustend.

Een ander bericht gaat ook op social media rond. Uitvaartverzekering DELA reikt weer de Gouden Venus van Milo uit. De prijs voor de ‘meest inspirerende Nederlander met een beperking’.

Net als vorig jaar ding ik mee naar deze prijs. Toen won Birsen Basar.

Mijn meest in het oog springende bijdrage aan de maatschappij is waarschijnlijk het geven van workshops met de Virtual Reality ervaring ‘de Verwarde Man’. Al was mijn ‘spannende’ TEDx over psychose er ook eentje om niet ongemerkt voorbij te laten gaan…

Terug naar de VR. De Apeldoornse wethouder Detlev Csiezzo zag deze VR-ervaring onlangs. Hij was erg onder de indruk en eindigde zijn betoog met: “Elke (loco)burgermeester die een IBS uitschrijft, móet deze VR gezien hebben.”

Nu hark ik al deze onderwerpen bij elkaar en wind ik er geen doekjes om:

Als je op mij stemt, dan maak ik meer kans op een giga geldbedrag!

Met dat bedrag zal ik nog meer VR-brillen aanschaffen, zodat ik (ook) op scholen een hele lesgroep in één workshopronde kan bedienen met vierentwintig brillen in plaats van de acht brillen die ik nu heb.

Het geld dat overblijft doneer ik aan Stichting PsychoseNet én aan Stichting de Bagagedrager (bekend van het spel ‘Een steekje los’.). Met deze organisaties werk ik veelvuldig samen om dit soort mooie bijeenkomsten uit te voeren, ook graag in de toekomst.

Met hier een paar keer klikken, geef je je stem om dit te kunnen blijven doen! Of stem op een van de andere kandidaten die zich ook inzetten voor hun medemens? In ieder geval: elke stem is goud waard!

Bovenal is deze uitreiking een mooie manier om uit te dragen dat elk mens er toe doet, ongeacht handicap, kwetsbaarheid of wat ook. De slogan die Psychosenet vaak gebruikt is dus ook hier van toepassing:

‘Een wereld te winnen’

Dat geblogd hebbende: een heel prettig weekend!


Jeroen Zwaal schrijft samen met Jeroen Kloet om de week een blog ‘Jer en Jer’. Hij is redacteur bij PsychoseNet en geeft met zijn bedrijf ‘De verbeelding van kracht’ onder andere workshops met de VR ‘de verwarde man’.

Meer informatie:

Foto: Met de VR-brillen in de caravan van Stichting de Bagagedrager.
 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. Hallo Jeroen, ook dit jaar heb je mijn stem. Naast al de andere mooie/goede/ nuttige dingen die ik hier lees, is het jouw kunst die mij raakt. Soms zie ik iets van je ergens langskomen en dan ben ik weer, net als de eerste keer dat ik iets van je zag, gefascineerd. Dank je wel ervoor!

  1. Wauw, prachtig om terug te krijgen Esther. En met deze creatieve vibes, ooit ontstaan uit het zware, diepe, zwarte, moeilijke.. daar ga ik met veel lichtvoetigheid zeker mee door.

 2. Ik ben voor!

  Er valt zeker een wereld te winnen met virtual reality. Ook omdat bepaalde thema’s in psychoses vaak terugkomen. Dan zou je mensen met psychosegevoeligheid juist in die situatie kunnen brengen wanneer diegene stabiel is.

  Als je mensen zo kan trainen dat wanneer ze in een psychose belanden, dat ze het zelf ook echt zien als een psychose en zelf doorhebben dat er iets niet klopt. Dat ze zich laten behandelen en als ware de “trip” uitzitten. Maar dat vereist veel zelfkennis en ziekte-inzicht, wat virtual reality misschien wel teweeg kan brengen.

  Zo zou je zelfs bijzondere ervaringen die mensen kunnen ervaren nabootsen. Een soort exposure, en dat gewoon om te kijken of er in bepaalde situaties op een andere manier gedacht/gehandeld kan worden in een veilige en beschermende omgeving. Zeer interessant….

  Het enige probleem is dat die techniek misschien weer stress kan opwekken waardoor de kans op terugval word vergroot……

  Maar misschien ben ik te optimistisch en is het niet geschikt voor mensen met psychose. Maar ik weet zeker dat het wel geschikt is voor andere problematiek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *