Main content

Emma Shamba Ayalon studeerde aan de Bezale Academy of Arts and Design in Israël. In haar jeugd ontdekte ze hoe creatief bezig zijn voor haar een manier was om te reflecteren op wat ze allemaal voelde.

Als kind trok ze zich geregeld terug onder een struikje bij een speeltuin, om te tekenen.  Op zoek naar de diepere essenties over liefde, vrede en verbondenheid tussen man en vrouw, liep ze aan tegen de maatschappelijke structuren zoals deze in Israël zijn vormgegeven.

Ze maakte een psychotische spirituele crisis door, waarvoor ze behandeling kreeg en in aanraking kwam met de psychiatrie

Haar persoonlijke zoektocht veranderde gaandeweg haar leven in een maatschappelijke zoektocht. Ze werkte als rouwdeskundige in de palliatieve zorg en ze zette zich in voor chronisch zieke kinderen binnen een internationaal samenwerkingsverband tussen ziekenhuisscholen. In haar huidige werk maakt ze zich sterk voor ‘peacework’. Ze is kabbala teacher en spiritueel raadgever. Ook heeft ze onlangs een erotische dichtbundel uitgebracht, die in Israël goed is ontvangen.

Haar miniatuurschilderijtjes waarbij ze regelmatig urenlang laagje over laagje schildert tot ze bij het uiteindelijke beeld komt, gebruikte ze voor het maken van ‘Psalmkaarten’. Dit zijn kaarten waarmee workshops gegeven worden aan mensen die op zoek zijn naar hun eigen levensvragen.
In haar visie op wereldvrede, komen al deze ervaringen samen. Haar missie is het stichten van een leefgemeenschap in de Sinaï, waar Joden, Palestijnen en Arabieren (en andere nationaliteiten) samen met elkaar leven en werken.

Gedeeltes van het jaar woont en werkt Emma in Tamera, een zelfvoorzienende leefgemeenschap in Portugal. Ze raakte in Nederland geïnteresseerd via het boek ‘Het verstoorde leven‘ van Etty Hillesum. Emma gebruikte dit boek ook om Nederlands te leren.

In 2005 besloot ze tijdens een tussenstop op Schiphol haar intuïtie te volgen omdat ze aanvoelde iemand tegen te komen. Ze besloot richting Westerbork te reizen.

In psychotische toestand kwam ik haar tegen op het station in Zwolle. Meteen deelden we onze levens. Deze ontmoeting is een verhaal op zich

In deze video is dit Emma’s verwarring na mijn beginvraag: “Wat is jouw verhaal?” Ze antwoord: “Bedoel je mijn verhaal of ons verhaal?
Haar visie op psychosegevoeligheid werpt letterlijk en figuurlijk een ander licht op dit thema. En dat is een verhaal, waar we allebei achter staan.

Bekijk het interview met Emma over haar ervaring met psychose en spiritualiteit

 

Jeroen’s tekening over Het verlies van zijn moeder die Emma zag hangen in het huis van zijn vader.
Emma’s psalmkaart die op Jeroens tekening is geïnspireerd.

Jeroen Zwaal is ervaringsdeskundige, coach en redacteur bij PsychoseNet.nl

  • Deel deze pagina:

Reacties:

  1. Hoi Lammieke
    Dat zijn inderdaad de mooie vragen waar in dialoog / multiloog met elkaar een persoonlijk antwoord op dienen te zoeken, elke keer weer. Om dat vervolgens collectief te kunnen maken. Succes met schrijven! Jeroen

  2. Prachtig, dankjewel voor het delen van het verhaal van deze mooie vrouw. Ze zegt herkenbare dingen voor mij. Dat je weet dat je iemand gaat ontmoeten, het gevoel dat alles verbonden is met elkaar. Dit is de andere kant van psychose, die even belangrijk is om te noemen als alle andere kanten.

  3. Ha Jeroen, een mooi interview! Ik heb echter een vraag, je schrijft dat Emma’s mening een ander licht werpt op psychosegevoeligheid, ik ben benieuwd waarom. Ik ken in mijn persoonlijk leven eigenlijk geen andere uitleg en ook niet in het leven van vele anderen die ik ben tegengekomen. Of is het nieuw voor psychosenet?

    1. Hoi Irene, fijn dat dit zo vanzelfsprekend is voor je. Voor PsychoseNet is dit ook niet nieuw. De kracht van herhaling en steeds met nieuwe persoonlijke verhalen deze kant ook een stem geven, dat is wat we onder andere doen. Naast de wetenschappelijke kant belichten. Zolang de GGZ nog vol zit met verhalen rondom overmedicalisering en dergelijke, kunnen we dit blijven doen. Dank voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *