Main content

Als je een psychose doormaakt of doorgemaakt hebt, kun je moeilijkheden ondervinden met alledaagse taken in je dagelijks leven, bijvoorbeeld op je werk, in je woonomgeving of in het onderhouden van sociale relaties. Mogelijk vergeet je soms of vaak jouw medicatie.

Of heb je minder motivatie om activiteiten te ondernemen of vrienden te ontmoeten, terwijl sociale contacten en activiteit juist erg belangrijk kunnen zijn voor jouw welzijn. Op die momenten zou een kleine herinnering of steun vanuit je sociale omgeving of vanuit de hulpverlening wenselijk zijn, maar in de praktijk is deze hulp mogelijk niet altijd (direct) beschikbaar.

Een vriend in je broekzak – de ontwikkeling van een steunende Smartphone app voor mensen die een psychose meegemaakt hebben

In samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Maastricht zijn wij nu bezig met het ontwikkelen van een mobiele smartphone applicatie (SMARTapp), die bedoeld is om in het dagelijkse leven direct hulp te bieden of te ondersteunen. Op deze manier heb je altijd een soort vriend op zak. We willen onderzoeken of de SMARTapp zo bij kan dragen aan het verbeteren van het algemene welbevinden.

Jij weet wat je het beste helpt als het minder goed met je gaat

Om de app zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeftes van mensen die een psychose doormaken of doorgemaakt hebben, vragen we om jouw hulp en ideeën als ervaringsdeskundige. Wij geloven dat jij als ervaringsdeskundige erg waardevolle feedback en input kunt geven, omdat je als geen ander weet wat het beste kan helpen op momenten waarop je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken.

De app heeft de vorm van een dagboek, waarbij je een aantal keer per dag een korte vragenlijst invult. Deze vragenlijsten bevatten vragen over onder andere voeding, slaap, stemming en (sociale) activiteiten. Het doel van deze vragenlijsten is om een beter inzicht te krijgen in jouw welzijn, zodat de SMARTapp een seintje geeft wanneer het minder goed met je gaat.

Ook bevat de app tips en adviezen over het toepassen van geruststellende gedachten, ontspanningstechnieken en het ondernemen van activiteiten (bijvoorbeeld bij gebrek aan motivatie, eenzaamheid of het horen van stemmen).

Naast standaard tips, kun je bovendien gepersonaliseerde tips instellen. Je geeft van tevoren aan wat je fijn vindt in bepaalde situaties, en de app herinnert je daar aan. Dit kan bijvoorbeeld het bellen van een goede vriend zijn, naar de film gaan of een goed boek lezen. Verder kan de app je ook herinneringen sturen voor bijvoorbeeld het dagelijks innemen van medicijnen. De app zal dan zorgen dat jouw mobiel op een bepaald tijdstip een signaal geeft.

We hebben al een lijst samengesteld met tips, maar we zijn er zeker van dat dit nog niet alles is.

We hopen met jouw feedback de app te kunnen optimaliseren!

We zijn op zoek naar ervaringsdeskundigen die ons met feedback en ideeën willen helpen om een app te maken die afgestemd is op de behoeftes van de toekomstige gebruiker. Wil je ons helpen, neem dan contact op met Esther Kooijmans via de email smartapp.fgb@vu.nl.

Deelnemers krijgen als dank een VVV-bon van 10 euro.

photo credit: pexels
  • Deel deze pagina:

Reacties:

  1. Beste Esther Kooijmans, het lukt mij niet om je te mailen via het opgegeven email adres?

    Groetjes Nelleke van Rijnsoever.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *