pexels-photo-large-e1458826263557.jpg

Onderzoek naar SMARTapp voor mensen met een diagnose in het schizofreniespectrum

Als je een psychose doormaakt of doorgemaakt hebt, kun je moeilijkheden ondervinden met alledaagse taken in je dagelijks leven, bijvoorbeeld op je werk, in je woonomgeving of in het onderhouden van sociale relaties. Mogelijk vergeet je soms of vaak jouw medicatie.

Of heb je minder motivatie om activiteiten te ondernemen of vrienden te ontmoeten, terwijl sociale contacten en activiteit juist erg belangrijk kunnen zijn voor jouw welzijn. Op die momenten zou een kleine herinnering of steun vanuit je sociale omgeving of vanuit de hulpverlening wenselijk zijn, maar in de praktijk is deze hulp mogelijk niet altijd (direct) beschikbaar.

Een vriend in je broekzak – de ontwikkeling van een steunende Smartphone app voor mensen die een psychose meegemaakt hebben

In samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Maastricht zijn wij nu bezig met het ontwikkelen van een mobiele smartphone applicatie (SMARTapp), die bedoeld is om in het dagelijkse leven direct hulp te bieden of te ondersteunen. Op deze manier heb je altijd een soort vriend op zak. We willen onderzoeken of de SMARTapp zo bij kan dragen aan het verbeteren van het algemene welbevinden.

Jij weet wat je het beste helpt als het minder goed met je gaat

Om de app zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeftes van mensen die een psychose doormaken of doorgemaakt hebben, en daarbij de diagnose schizofrenie of schizoaffectieve stoornis hebben, vragen we om jouw hulp en ideeën als ervaringsdeskundige. Wij geloven dat jij als ervaringsdeskundige erg waardevolle feedback en input kunt geven, omdat je als geen ander weet wat het beste kan helpen op momenten waarop je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken.

De app heeft de vorm van een dagboek, waarbij je een aantal keer per dag een korte vragenlijst invult. Deze vragenlijsten bevatten vragen over onder andere voeding, slaap, stemming en (sociale) activiteiten. Het doel van deze vragenlijsten is om een beter inzicht te krijgen in jouw welzijn, zodat de SMARTapp een seintje geeft wanneer het minder goed met je gaat.

Ook bevat de app tips en adviezen over het toepassen van geruststellende gedachten, ontspanningstechnieken en het ondernemen van activiteiten (bijvoorbeeld bij gebrek aan motivatie, eenzaamheid of het horen van stemmen).

Naast standaard tips, kun je bovendien gepersonaliseerde tips instellen. Je vult in wat je fijn vindt in bepaalde situaties. Dit kan bijvoorbeeld het bellen van een goede vriend zijn, naar de film gaan of een goed boek lezen.

Wij zijn op zoek naar deelnemers die voor ons onderzoek deze app 3 weken willen uitproberen

Wil je meer weten? Kijk dan voor meer informatie over dit onderzoek naar deze poster en neem contact met ons op via de email smartapp.fgb@vu.nl, of bel ons op 06-81545854.

Deelnemers krijgen als dank een VVV-bon van 10 euro.


photo credit: pexels
RedactieOnderzoek naar SMARTapp voor mensen met een diagnose in het schizofreniespectrum
Share this post

7 reacties

Reageer op deze blog
 • Nelleke van Rijnsoever - 24 maart 2016 reageer

  Beste Esther Kooijmans, het lukt mij niet om je te mailen via het opgegeven email adres?

  Groetjes Nelleke van Rijnsoever.

  Esther Kooijmans - 24 maart 2016 reageer

  Beste Nelleke,
  Vervelend dat het niet werkt, het e-mail adres klopt wel. Je kunt mij ook bereiken via esther.kooijmans@vu.nl. Ik hoor graag van je.
  Hartelijke groet,
  Esther Kooijmans

 • kita - 8 januari 2017 reageer

  Helaas werd ik al ontregeld door het storende effect van zo een soort onderzoek (Psymate). Opmerkelijk en grappig dat er nu zoiets dergelijks in een app wordt gepresenteerd voor de smartphone.
  Er zullen er zijn die er baat bij hebben of denken te hebben, vooral dat laatste.
  Ik heb liever menselijk contact. Ik weet tenslotte wat mij het beste helpt. Ik ben ervan overtuigd dat dat de anderen ook het beste helpt.

  Jim van Os - 8 januari 2017 reageer

  Ben het met je eens Kita – het een sluit het ander dan ook niet uit. Apps zoals PsyMate werken het beste als er een ‘community’ aan vastzit van mensen die ook worstelen met bepaalde problemen zodat mensen onderling contact kunnen hebben. Natuurlijk wil niet iedereen zijn ervaringen delen – maar als je er wel behoefte aan hebt kan het. Apps kunnen bovendien het contact met de hulpverlener verbeteren omdat er meer materiaal beschikbaar komt over hoe de persoon zich voelt in het dagelijkse leven – buiten de spreekkamer.

  kita - 19 april 2017 reageer

  Dank voor je antwoord, Jim.

 • Elisabeth - 8 januari 2017 reageer

  Ik blijf het moeilijk vinden om mijn zoon te activeren om dit, de smartapp, bijvoorbeeld te gaan doen. Hij is niet alleen psychotisch maar ook dyslectisch.
  Jammer dat er niet meer met hem gedaan wordt, zo jong 24 jaar en zo op een eilandje beland te triest voor woorden. Hij is graag bij mij, hij woont bij hvo querido, maar hij zondert zich steeds meer af. Ook als hij bij mij is dan laat ik hem zoveel mogelijk zijn eigen gang gaan maar dit is niet wat ik graag wil zien bij een jonge vent van 24 jr.
  Ik weet niet of ik hem kan aanmelden met zijn goedkeuring, het helpt hem over die drempel heen. Alles wat nieuw is geeft hem weer extra triggers om psychotisch te worden.

 • Marga B - 30 juni 2017 reageer

  Ook mijn zoon krijg ik niet zover. Bang voor digitale apperatuur. Zou zo’n app wel voor verwanten zien zitten. Tip?

Reageer op deze blog