PsychoseNet https://www.psychosenet.nl/ Hét online zelfregiecentrum voor psychosegevoeligheid, trauma, stemming en herstel Mon, 18 Mar 2024 12:54:58 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 https://www.psychosenet.nl/assets/2021/08/cropped-Favicon-lichtblauw-rood-1-80-32x32.jpg PsychoseNet https://www.psychosenet.nl/ 32 32 Vind jij het moeilijk om eigen beslissingen te maken als je psychotisch bent geweest? https://www.psychosenet.nl/eigen-beslissingen-maken/ https://www.psychosenet.nl/eigen-beslissingen-maken/#comments Mon, 18 Mar 2024 09:00:00 +0000 https://www.psychosenet.nl/?p=96563 May-May: "Ik leerde tijdens mijn psychose dat ik mijn eigen beslissingen niet altijd kon vertrouwen. Herken je dat?" ]]>

May-May: “Toen ik opgenomen was leerde ik op den duur open te zijn over wat ik dacht. Ik leerde ook dat ik mijn eigen waarnemingen niet altijd kon vertrouwen en dat ik die soms diende te toetsen bij anderen. Dit geldt ook voor het maken van eigen beslissingen. Ik ben immers psychosegevoelig”.

De autoriteit van behandelaren

Tijdens mijn opname in 2009 verhuisde ik naar een nieuw huis. Ik kocht daar ook nieuwe inrichting voor. De spulletjes die ik kocht bestond meer uit de smaak van mijn lieve familie en vriendin die ik meegevraagd had om spullen uit te zoeken dan uit mijn eigen smaak. Ik was simpelweg te ziek om iets uit te zoeken en was mijn eigen smaak ‘kwijt’. Na verloop van tijd herstelde ik en richtte ik het huis van mijn zoon en mij wel in naar mijn eigen smaak.

Een tweede gedwongen opname in 2013. Mijn psychiater adviseerde me ontslag te nemen van mijn werk omdat dat te stressvol voor me zou zijn. Ik negeerde haar advies en bleef echter werken waar ik werkte. Het werk gaf me voldoening, ik had het gevoel bij te dragen aan het geven van een stem aan Iraanse vrouwen in de media. En het contact met mijn aardige collega’s gaf mij enige afleiding.

Het kostte me echter heel veel moeite om het advies van mijn psychiater naast me neer te leggen. Als je in psychische crisis bent, leg je je lot al gauw in handen van je psychiater. Dat is tenslotte je arts en die heeft ervoor gestudeerd, dus die zal het wel weten. Ik denk dan ook dat psychiaters en ook verpleegkundigen zich ervan bewust moeten zijn dat ze die autoriteit hebben. En beter voorzichtig kunnen zijn in het geven van adviezen. Wellicht had ze beter kunnen zeggen: “Je bent erg gevoelig voor stress. Bedenk of je werk niet te stressvol voor je is.

Psychiaters zouden soms wat terughoudender moeten zijn met het geven van adviezen

Wat mij betreft mogen psychiaters soms ook best wat terughoudender zijn met het geven van adviezen om zo de patiënt te empoweren. Door bijvoorbeeld te zeggen. “May-May, als je het echt wilt kan ik je vraag beantwoorden, maar volg je hart dan kom je er waarschijnlijk zelf wel uit.

Overigens, heeft Jim dit een keer gedaan. Ik vroeg of hij weer een briefwisseling wilde schrijven met mij over dat ik zie dat mijn psychosen steeds meer uit komen nu. Hij hoorde aan waar het over ging, en zei: ‘Ik denk dat je dat ook prima zonder mij kan.’ Alhoewel ik op dat moment teleurgesteld was, is het toch ook een soort van empowerment.

Bij mijn kliniek heeft een sociaal psychiatrisch verpleegkundige dat ook een keer tegen me gezegd. Ik vroeg me af hoe de enquêtes bij de kliniek verbeterd konden worden. En hij zei: “de wereld is groter dan de Rembrandthof, op een gegeven moment ga je de wereld weer in.” Natuurlijk dien ik zelf ook mezelf te empoweren door toch mijn eigen koers te varen.

En laatst is het me gelukt

Ik bid elke dag onder andere meerdere malen voor een Palestijnse familie. Zoals je misschien weet is daar nu een oorlog gaande. Op een gegeven moment lieten ze me weten dat ze kunnen vluchten naar Egypte, maar dat dat flink veel geld kost. God vroeg me om hen te helpen. Mijn familie en goede vriendin vonden het geen goed idee. Ik heb hen echter toch financieel geholpen. En ik bid en hoop dat ze veilig naar Egypte kunnen vluchten. Al bid ik natuurlijk helemaal voor vrede tussen de mensen in Gaza en Israel. Voor wereldvrede. Een wereld waarin alle kinderen kunnen spelen.

Vind jij het moeilijk om je eigen beslissingen te maken?

Enfin, maar ik vraag me af, herken je dat, dat het moeilijk is om je eigen beslissingen te maken als je psychotisch bent geweest? Dat je misschien te snel mensen om raad vraagt en/of dat mensen zich willen bemoeien met de beslissingen die je neemt?

Terwijl het soms ook wel weer goed is om te luisteren naar adviezen van je dierbaren. Zo heb ik een keer vanuit mijn psychose een heel groot bed besteld, wat ik helemaal niet nodig had. Toen was ik erg dankbaar dat ik dat nog kon afzeggen. Maar goed, ik hoop dat als ik niet psychotisch ben, dat ik dan meer op God en mijn hart durf te vertrouwen.

Lieve groeten,

May-May

Meer lezen over beslissingen en psychose?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

]]>
https://www.psychosenet.nl/eigen-beslissingen-maken/feed/ 5
Als je medicijnen niet meer leverbaar zijn. En dan? https://www.psychosenet.nl/medicijnen-niet-leverbaar/ https://www.psychosenet.nl/medicijnen-niet-leverbaar/#comments Sat, 16 Mar 2024 09:00:00 +0000 https://www.psychosenet.nl/?p=98372 Geeske: "Altijd ben ik alert om mijn medicijnen op tijd te bestellen. Toch kan het voorkomen dat medicijnen niet leverbaar zijn"]]>

Geeske schrijft: “Altijd ben ik alert om mijn medicijnen op tijd te bestellen bij de apotheek. Toch is het geen garantie dat ik de medicatie (op tijd) kan krijgen. Soms komt het voor dat bepaalde soorten medicatie een periode niet meer leverbaar zijn. En dan?”

Ik ben aan het afbouwen

Ik slik quetiapine in een relatief lage hoeveelheid. Die ben ik aan het afbouwen. Ik zit momenteel weer in de dubieuze fase van pillen breken om langzaam te minderen. Gelukkig kan ik het bij deze pillen af zonder pillenknipper en andere onpraktische gereedschappen. Ik kan deze met mijn handen heerlijk onnauwkeurig doormidden breken in kleinere, brokkelende porties.

Ik vraag me ondertussen af hoeveel er over blijft van de XR (langdurige) werking als zo’n pil doormidden is gebroken. Die vertragende werking zal toch in het buitenste laagje van de pil zitten zou je denken. Doormidden gebroken lijkt me niet dat dat intact kan blijven. Maar goed, dit is de geadviseerde manier, dus dat doen we dan maar.

Taperingstrips

Taperingstrips zijn natuurlijk een veel betere methode om af te bouwen. Maar er hangt een niet vergoed kostenplaatje aan. Ik probeer het vooralsnog nog even zonder, ook aangezien ik relatief lage hoeveelheid slik. Het is afbouwpoging 3. Afbouwen is niet mijn hobby, ook al is het best wel beperkt qua hoeveelheid. Ik denk er niemand is die afbouwen leuk vindt.

Heb je moeite met afbouwen?

Of heb je vragen over verantwoord afbouwen van medicatie? Neem dan eens een kijkje op taperingstrip.nl. Of stel je vraag aan Peter Groot via het eSpreekuur. Dat kan met deze knop:

Tijd om nieuwe medicijnen te bestellen

Vanaf ben ik er voorlopig nog niet vanaf, dus het is verstandig om weer voor een aantal maanden nieuwe voorraad te bestellen.

De regels voor herhaalrecepten van medicatie zijn niet altijd duidelijk

Enkele jaren geleden heb ik van een apotheekmedewerker op mijn kop gekregen omdat ik mijn herhaalrecept 1,5 week voordat de medicatie op was inleverde. Dat mocht ik pas op zijn vroegst een week van tevoren doen. Ik hoor het haar nog belerend zeggen; “Pas drie dagen voordat alles op mag je deze medicatie opnieuw bestellen.”

Toen ik mijn volgende recept, enkele maanden later, 5 dagen voordat het op was, met angst en beven en met flink knikkende knieën, inleverde kreeg ik te horen dat mijn medicatie niet meer leverbaar was. Ik was volgens deze veel aardigere medewerker op dat moment veel te laat met bestellen. Ik moest gedwongen over naar een ander merk.

Het bestelproces als trauma

Het bestellen van medicatie is kwetsbaar punt, ik voel me er onveilig bij omdat de regels steeds wisselen. Mijn man doet de herhaalmedicatie hier. Gelukkig maar. Vaak gaat het gelukkig goed en we hebben ook een prettig contact met onze apotheek. Er werken tegenwoordig allemaal fijne mensen.

Wat als je medicatie niet leverbaar is?

Onlangs mocht mijn partner mijn medicatie 3 weken van tevoren mee bestellen. Fijn dat dat mocht! We kregen een deel mee omdat er geen voorraad was. Dat komt wel vaker voor en is heel normaal. Dat is prima.

We zijn inmiddels drie weken verder

De herhaalmedicatie is nog steeds niet leverbaar. Dat is lastig. Ik kan wel overstappen naar een ander merk, dat is een merk dat ik eerder had en waar ik vervelende bijwerkingen van kreeg. En ik ben natuurlijk ook aan het afbouwen. De pillen van dat andere merk zijn niet te breken in kleinere delen, ook niet met pillenknipper.

Inmiddels heeft mijn man 4 apotheken afgebeld

Het zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat er in Nederland veel medicijntekorten zijn is bekend. Tot op heden merkte ik er weinig van. Nu komt het dichterbij. Het is niet comfortabel en veroorzaakt ongemak en onnodige bijwerkingen. Maar het is relatief, ik ga er natuurlijk niet dood aan. Zorgelijk en kinderlijk mag het volgens mij wel zijn.

Ben ik de enige die met medicijntekorten te kampen heeft? Heb jij ook last (gehad) van medicatie tekorten binnen de GGZ?

Meer weten over medicatie?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

]]>
https://www.psychosenet.nl/medicijnen-niet-leverbaar/feed/ 10
Op bezoek in de inrichting – mijn halve moeder https://www.psychosenet.nl/op-bezoek-in-de-inrichting/ https://www.psychosenet.nl/op-bezoek-in-de-inrichting/#respond Fri, 15 Mar 2024 09:00:00 +0000 https://www.psychosenet.nl/?p=96553 Angèle op bezoek bij haar moeder in de inrichting: "Mijn moeder zit in haar vertrouwde stoel. Gisteren heeft een meisje zelfmoord gepleegd". ]]>

Angèle Nederlof is op bezoek in de psychiatrische inrichting. In de gemeenschappelijke ruimte hangt haar moeder in haar vertrouwde stoel. Ze is nog steeds broodmager. Tegen haar gewoonte in begint haar moeder te praten.

Gisteren heeft een meisje zelfmoord gepleegd

Echt waar? Wat verschrikkelijk! Ken je haar?
Ja, we aten wel eens een boterham samen.
O’, floept spontaan mijn mond uit. ‘De vorige keer zei je dat er niemand naar je omkijkt.
Ze was van jouw leeftijd.

‘Wat sneu. Vind je het erg?’

Stilte. Ze staart afwezig voor zich uit.

Plots duikt ze naast haar stoel en grijpt haar handtas van de grond. Met een wild gebaar belandt hij op haar op schoot. Driftig rommelt ze door de troep en rukt een gedeukt pakje Marlboro tevoorschijn. Ongeduldig probeert ze haar sigaret aan te steken.

Snel draai ik opzij om de rookwolk te ontwijken. ‘Zullen we gaan wandelen?

Ik heb zin om naar buiten te gaan. Weg van de bedrukte sfeer. Het idee dat gisteren vlakbij zelfmoord is gepleegd, grijpt me aan. Afschuwelijk!

Er gebeuren nare dingen in een psychiatrische inrichting. Voor patiënten kan dit niet gezond zijn. Hoe kun je nu beter worden in een depressieve omgeving? Ik vind het in en-in zielig dat ze dit moet meemaken

Het doet haar vast aan mijn broer denken

Binnen vijf minuten heeft mijn moeder haar jas en schoenen aangetrokken. Zo snel heb ik dat al die tijd nog niet meegemaakt. We zijn amper buiten als mijn moeder begint te praten.

Ik wil ook dood.

Dit belooft een gezellige middag te worden.

Maar waarom dan? Je kunt toch beter worden?
Ik ben ongelukkig. Ik wil hier weg.
Ik wou dat ik je kon meenemen.
Doe dat,’ zegt ze somber.

Stilte.

Het lijkt me heerlijk om dood te zijn.
Maar dan ben ik je kwijt.

Ze haalt haar schouders op.

Er wacht toch niemand op me.
Ik hoop echt dat je nog eens beter wordt.

Stilte.

Ik kan maar beter dood zijn. Dan heeft niemand last van me. Ik wil niet meer. Niemand houdt van mij.
Jawel, wij houden van je.
Jullie komen bijna nooit op bezoek.
Dat is niet waar. Wij komen toch een paar keer per week?
Jullie laten mij hier zitten.
Je weet best dat je niet bij ons kunt wonen.

Stilte.

Wat fijn dat het bos dichtbij is. Het zijn maar een paar bomen, maar het lijkt toch lekker groen,’ probeer ik.
Zelfmoord is toch een oplossing.

Ik zucht diep. Driftig schop ik door de gekleurde herfstbladeren.

Het liefst schud ik haar door elkaar

Weet je,’ roep ik feller dan ik wil, ‘pleeg dan maar zelfmoord! Doe het maar! Doe het maar!’

De droge bladeren kraken onder mijn schoenen. Mijn moeder kijkt mij stomverbaasd aan. We zwijgen totdat we afscheid nemen.

Dag, tot woensdag.
Ze scant mij van top tot teen en murmelt: ‘Kom je dan weer?
Ja, natuurlijk.

Voor het eerst in maanden kijkt ze me lang na.


Angèle Nederlof is sinds eind jaren ‘80 een succesvolle Gestalt- en relatietherapeut. Ruim 30 jaar luisterde ze naar de levens van anderen en schreef een boek over haar ervaringen als KOPP– kind.

Angèle is de auteur van het boek Mijn halve moeder –
Leven met een psychiatrische ouder
. Een fascinerend boek over veerkracht, doorzetten en nooit opgeven. 

Fotocredits: Archief auteur

Meer lezen over

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

]]>
https://www.psychosenet.nl/op-bezoek-in-de-inrichting/feed/ 0
Uit je hoofd komen – leren voelen is een kunst https://www.psychosenet.nl/uit-je-hoofd-komen/ https://www.psychosenet.nl/uit-je-hoofd-komen/#comments Wed, 13 Mar 2024 09:00:00 +0000 https://www.psychosenet.nl/?p=96541 Uit je hoofd komen. Rogier: "Ik durf nu met iedereen te praten over wat ik echt voel. Fascinerend om te ervaren. Veiligheid in onzekerheid".]]>

Rogier: “In mijn blog ‘de ontmaskering van mezelf, een ontdekkingsreis’ van 1,5 jaar geleden schreef ik dat ik het gevoel had dat ik mijn hele leven onder spanning heb gestaan. Ik kon nooit echt terugvallen op mezelf. In vertrouwen en liefde. Met andere woorden: ik had een gebrek aan zelfvertrouwen. Dit klopt precies”. Een mooie blog over uit je hoofd komen en leren voelen.

Ik ben altijd onzeker geweest over mezelf

Zonder het van mezelf door te hebben. Ik liet dit aan de buitenkant nooit blijken in elk geval. Je kunt dus zeggen dat ik niet helemaal eerlijk naar mezelf, en naar de ander was. Ik was mezelf maar niet mijn echte, authentieke zelf. Eigenlijk was ik een marionette pop. Ik reageerde vaak emotioneel op wat het leven aanbood.

Altijd kwam eerst de emotionele reactie en daarna het verstand. Ik leefde ook behoorlijk impulsief, intuïtief. Er zat een dikke laag om mij heen van beperkende gedachten en overtuigingen. Een vertragende, zware laag. Dit leidde altijd tot spanningen en precies dit zorgden voor de stemmingswisselingen. Het is zo simpel als je dit leest.

Ik ben altijd aan het puzzelen en leren geweest hoe ik met mezelf en het leven om moest gaan. De spanning die ik altijd wel voelde in mijn lijf negeerde ik. Ik drukte mijn gevoel weg en vergat contact te maken met dit stuk van mezelf. Langzamerhand is het mij duidelijk geworden dat ik in een overlevingsstand stond: ik wilde gezien en erkend worden en vroeg veel van mezelf maar ik zag mijzelf niet. Ik vergat mijzelf.

Uit je hoofd komen en leren voelen

In mijn herstel van de afgelopen jaren heb ik geleerd om mezelf uit mijn eigen verhaal te halen (dit is er ook weer een). Uit je hoofd en uit je verhalen komen en in je lijf aanwezig zijn (en vooral: blijven) is een hele kunst. Het is niet makkelijk maar niet onmogelijk. Leren voelen, de spanningen toelaten en omvormen door ze liefde en aandacht te geven (ruimte te geven) is een tijdrovend proces maar vooral een heel kwetsbaar en pijnlijk proces.

Het is een proces waar ik zelf alleen doorheen ben gegaan maar waar ik achteraf misschien wel meer begeleiding bij gehad zou willen hebben. Ik vraag me echt af of het zo moeilijk moest zijn. Het was echt zwaar. Ik vraag me af waarom er in de GGZ geen aandacht is voor dit stuk.

Op dit moment kan ik echt oprecht genieten van mijn ‘complete’ mens- zijn. Ik heb mezelf teruggevonden en de klik in zelfvertrouwen kunnen maken. Ik ben blij met mijzelf. Mijn lijf. Mijn geest/ ziel. Ik kan leven vanuit balans. Ik begrijp wat energie is en dat er een balans moet zijn tussen geven en ontvangen. Balans tussen zekerheid en onzekerheid ook vooral. Ik durf eindelijk, steeds meer mezelf te zijn. Ik dacht dat ik alles wel wist maar ik blijf lerende! Ook zo’n fijn besef.

Ik durf nu met iedereen te praten over wat ik echt voel

Ik durf mij te uiten hoe ik mij voel. Fascinerend om te ervaren. Dit lijkt zo vanzelfsprekend maar dit is het lang niet geweest. Volledig durven leven (of misschien is het bewuster leven) is een geheel nieuw level voor mij. Ik hoef mij niet meer sterker of leuker voor te doen: ik kan en mag gewoon mezelf zijn. Wat een vrijheid. Ik hoef niet meer bang te zijn voor afwijzing of kwetsing. Ik ervaar veiligheid in onzekerheid.

Onzekerheid, moeilijke gevoelens en spanningen mogen er zijn. Ook als die zich nu opdringen of wanneer er zich een spanning opbouwt. Ik signaleer de spanning en heb een keuze wat ik met die spanning ga doen. Ik ben door uit m’n hoofd te komen op een gezonde manier zelfverzekerd over lichaam en geest.

Als bipolair vraag ik mij af of een herdiagnostiek zinvol is

Zeker na deze lange reis door het leven en door GGZ. Ik heb zoveel nieuwe ervaringen en inzichten opgedaan over de stoornis. Het zal fijn zijn om het plakkertje er weer af te kunnen trekken. Ook al betekent dat niets. Het verleden heeft mij vanzelfsprekend gemaakt tot wie ik nu ben, maar het definieert mij niet en een stoornis kun je volgens mij ook oplossen.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of jullie als lezers hier meer over weten.

Fotocredit

Meer lezen over bipolariteit en herstel?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow
]]>
https://www.psychosenet.nl/uit-je-hoofd-komen/feed/ 5
Slapen en slaapmiddelen: een complexe kwestie https://www.psychosenet.nl/slapen-en-slaapmiddelen/ https://www.psychosenet.nl/slapen-en-slaapmiddelen/#comments Mon, 11 Mar 2024 09:00:00 +0000 https://www.psychosenet.nl/?p=97876 Slaap en slapeloosheid zijn een frequent probleem. Veel mensen grijpen naar slaapmiddelen als oplossing. Slaapmiddelen bestaan eigenlijk niet. ]]>

Op het online spreekuur krijgen we nogal wat vragen over slaap, slaapmiddelen en slapeloosheid als frequent probleem. Veel mensen ervaren regelmatig moeilijkheden bij het in slaap vallen, worden ’s nachts wakker en kunnen niet meer doorslapen, of worden te vroeg wakker en liggen dan zorgelijk te wachten of dat ene uurtje nog kan worden gepakt.

Hoe begrijpen we slapen eigenlijk?

Slaap is een essentieel biologisch proces dat alle mensen en veel dieren ervaren, gekenmerkt door een vermindering van lichamelijke activiteit en een afname van reacties op externe prikkels.

Neurowetenschappelijk gezien is slaap een complex proces dat verschillende hersengebieden en neurotransmittersystemen omvat, die de overgang tussen waken en slapen reguleren en de verschillende slaapfasen controleren.

De slaap-waak cyclus wordt gereguleerd door de circadiane ritmes (24-uurs ritmes), die worden aangestuurd door de suprachiasmatische kern in de hypothalamus – zeg maar onze interne hersenklok. Deze interne klok reageert op externe lichtsignalen en regelt de productie van melatonine, een hormoon dat slaap bevordert, door de pijnappelklier.

Niet-REM en REM-slaap

Slaap bestaat uit meerdere cycli van niet-REM (Rapid Eye Movement) en REM-slaap. Elke cyclus duurt ongeveer 90 minuten en herhaalt zich meerdere keren per nacht.

Niet-REM-slaap wordt verder onderverdeeld in drie fasen, variërend van lichte slaap (fase 1) tot diepe, herstellende slaap (fase 3). Tijdens deze fasen neemt de hersenactiviteit af, met uitzondering van diepe, trage hersengolven, de zogenaamde delta-golven tijdens fase 3.

REM-slaap wordt gekenmerkt door snelle oogbewegingen, verhoogde hersenactiviteit die lijkt op die van de waaktoestand, en levendige dromen. Tijdens REM-slaap is er een bijna volledige spierverslapping, mogelijk om te voorkomen dat we onze dromen fysiek uitvoeren.

Diverse neurotransmitters spelen een rol in de slaap-waak cyclus, waaronder serotonine, norepinefrine, acetylcholine, GABA (gamma-aminoboterzuur) en hypocretine. Deze stoffen beïnvloeden de activiteit van neuronen die betrokken zijn bij slaap en waakzaamheid.

Ervaring van Slapen

De subjectieve ervaring van slaap kan sterk variëren. Tijdens de niet-REM-slaapfase kunnen mensen zich in een diepe rust voelen, waarbij hun bewustzijn van de externe wereld en hun interne gedachten sterk verminderd zijn. Tijdens de REM-slaap ervaren mensen vaak levendige dromen, hoewel ze zich deze dromen niet altijd herinneren bij het ontwaken.

Herstellende aspecten van slaap, zoals energieherstel, versterking van het immuunsysteem, en het consolideren van geheugen en leren, vinden voornamelijk plaats tijdens de diepe fasen van de slaap. Een goede nachtrust wordt geassocieerd met een reeks positieve gezondheidsuitkomsten, waaronder verbeterde cognitieve functies, emotionele regulatie, en algemene fysieke gezondheid.

Factoren die de slaap beïnvloeden

Onze slaap is niet eenvoudig “van bovenaf” te reguleren, omdat het sterk samenhangt met ons gehele leven, inclusief de regelmaat, de gebeurtenissen in ons leven, de stressniveaus en zelfs de structuur van ons bestaan.

Voeding

Een belangrijk aspect is onze voeding. Onze slaap kan negatief beïnvloed worden door een dieet rijk aan vetten, zout en suikers – iets wat in onze samenleving helaas maar al te gebruikelijk is. Zo gebruikelijk zelfs dat het niet meer als probleem wordt gezien.

Ook het gebruik van alcohol en (stimulerende) middelen zoals koffie, thee, cannabis, MDMA, ritaline, amfetamine en cocaïne kan een enorme impact hebben op onze slaap. Onregelmatigheden in het slaappatroon, zoals laat uitgaan, versterken dit effect nog meer.

Psychisch lijden

Psychisch lijden, gevuld met ronddraaiende, dwingende emoties, met name angst, draagt ook bij aan slaapproblemen. Dit kan zich uiten in piekeren, een negatieve toekomstvisie, of zelfs het horen van stemmen die de slaap verstoren.

Medicaties

Daarnaast kan het gebruik van psychiatrische medicaties, direct of via onttrekkingsverschijnselen, paradoxale verschijnselen of bijwerkingen zoals bewegingsonrust, leiden tot verstoringen in de slaap.

Slaapmiddelen zijn geen middelen voor de slaap

Door deze veelvoud aan factoren is onze slaap bijzonder kwetsbaar. Om een goede nachtrust te hebben, is een gereguleerd en misschien zelfs enigszins ‘saai’ leven nodig. Maar een saai voorspelbaar bestaan is ons steeds minder gegund. Veel mensen grijpen daarom naar slaapmiddelen als oplossing voor hun slaapproblemen, maar dit is een complexe en vaak problematische stap. Slaapmiddelen, in de strikte zin van het woord, bestaan eigenlijk niet.

Benzodiazepinen

Er zijn wel middelen die sedatie veroorzaken, waardoor slapen gemakkelijker wordt. De meest gebruikte hiervan zijn benzodiazepinen, zoals temazepam en lorazepam. Deze middelen werken op het GABA-systeem in de hersenen, hetzelfde systeem waar alcohol op inwerkt, en kunnen helpen bij het inslapen. Zolpidem en zoplicon zijn aan benzodiazepinen verwante middelen (zogenaamde cyclopyrrolonen), met hetzelfde potentieel op tolerantie en verslaving.

Bij gebruik langer dan één of twee weken van benzodiazepinen of cyclopyrrolonen ontstaat tolerantie en gewenning, waardoor de effectiviteit van het middel afneemt en de behoefte aan hogere doses toeneemt. Ook ontstaat er makkelijk verslaving aan het middel – dus niet meer zonder het middel kunnen.

Antidepressiva, antipsychotica of een ander middel

Sommige mensen proberen daarom antidepressiva, antipsychotica of een ander middel met sedatieve eigenschappen als alternatief.

  • Trazodon, een antidepressivum met sederende eigenschappen,  wordt bijvoorbeeld soms gebruikt als inslaapmiddel.
  • Quetiapine (seroquel), een antipsychoticum, wordt ook vaak gebruikt als slaapmiddel, in een lage dosis van 25mg.
  • Verder gebruiken mensen soms promethazine (phenergan), een antihistaminicum dat ook sederend werkt, als inslaapmiddel.

Het probleem is dat deze middelen niet officieel geregistreerd staan als slaapmiddel, best wel forse bijwerkingen kunnen hebben en niet zijn bedoeld voor langdurig gebruik als slaapmiddel.

Veranderingen in de levensstijl

In plaats van te vertrouwen op medicatie, is het vaak effectiever om structurele veranderingen aan te brengen in de levensstijl. Denk hierbij aan een vast slaapritme, vermijden van stimulerende middelen voor het slapengaan, en het creëren van een rustgevende slaapomgeving. Soms kan ook meditatie helpen om de geest te kalmeren en slaap te bevorderen.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om naar slaapmiddelen te grijpen als snelle oplossing, is het belangrijk om de onderliggende oorzaken van slaapproblemen aan te pakken en te streven naar een duurzamere oplossing. Onze slaap is een delicate balans die zorg en aandacht vereist.

De praktijk

In de praktijk komt het vaak voor dat mensen toch hun toevlucht nemen tot een slaapmiddel. Mijn advies is dan: begin niet met benzodiazepinen of cyclopyrrolonen. Probeer eerst iets als phenergan, en gebruik het niet langer dan een paar weken.

Mocht je op de een of andere manier in een situatie terecht komen van langerdurend gebruik, doe dan aan afwisseling tussen de verschillende klassen van middelen, en probeer altijd tussendoor langere perioden van geen gebruik in te lassen. Zorg er voor dat je nooit in een situatie terecht komt van dat je niet meer zonder slaapmiddel kan.

Meer lezen over slaap en slaapmiddelen?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow
]]>
https://www.psychosenet.nl/slapen-en-slaapmiddelen/feed/ 2
Zelfbeeld en Psychose – ego versus ZIJN https://www.psychosenet.nl/zelfbeeld-en-psychose/ https://www.psychosenet.nl/zelfbeeld-en-psychose/#comments Fri, 08 Mar 2024 09:00:00 +0000 https://www.psychosenet.nl/?p=96516 Ingrid over haar zelfbeeld en psychose: "Mijn man liet mij weten dat mijn ervaring wel waar was, maar alleen in mijn eigen hoofd". ]]>

Ingrid vertelt over haar zelfbeeld en psychose: “Mijn man liet mij in volle vertrouwen weten dat mijn ervaring wel waar was, maar alleen in mijn eigen hoofd. Dit moest ik wel geloven omdat ik de tranen in zijn ogen zag. Op dat moment begreep ik dat ik mezelf kwijt was”.

Ik kreeg een psychose

Hoe duidelijk wordt het mij opeens allemaal? Verlies van baan, hond, vogel en dierbaren, dit alles werd mij teveel. Ik voelde me in de steek gelaten en onrechtvaardig behandeld, ik wist dat ik hulp nodig had om dit verlies te verwerken. Ik werd doorverwezen naar de eerste lijn psychologie.

Ik volgde een behandeling cognitieve therapie. Na diverse sessies had ik het inzicht gekregen dat ik alles zelf had gecreëerd. Zowel mijn mislukkingen als mijn successen.

‘s Avonds thuis voelde ik mij hier schuldig over, hoe kon ik mensen en situaties toch verkeerd hebben geïnterpreteerd? Hoe kon ik mezelf zoveel pijn hebben aangedaan mijn hele leven lang? Waarom heb ik toch zo ontzettend mijn best gedaan om te worden wie ik dacht te zijn? Wie was ik eigenlijk? Toen belandde ik geheel onverwachts in een psychose.

Wat is een psychose?

Hoe kijk ik hier op terug en wat heeft het mij duidelijk gemaakt? Eerst zei ik tegen mijn man dat het leek alsof er een conflict was tussen het donker en het licht. De engelen en het duivelse, maar wat is dit? Goed en kwaad? Angst of liefde? Of is het zoals ik nu denk een bevrijding van het ego om uit te komen bij je ware zelf?

Ik geloof nu namelijk dat ik inderdaad mezelf met heel veel heb laten belasten. Van kinds af aan werd mij geleerd dat ik beleefd moest zijn en moest gehoorzamen naar alles en iedereen. Ik moest goed mijn best doen op school, op mijn werk en in relaties. Ik plaatste mezelf altijd onder de ander en kwam niet goed voor mezelf op. Als er iets fout ging twijfelde ik altijd aan mezelf of ik het wel goed had gedaan? Ik had mezelf gecreëerd als een gebruiksvoorwerp. Ik was afhankelijk van de goedkeuring en bevestiging van anderen.

Ik ben gaan inzien dat ik dit niet meer wilde

Ik ben zelf op onderzoek uitgegaan om er achter te komen waar en wanneer ik anders had kunnen handelen. De inzichten kreeg ik door bezieling en kwaliteit in mijn leven te brengen.

De waarde van kernkwadranten

De kernkwadranten van Daniël Ofman hebben mij hierbij geholpen.

Kwadrant van Ofman

Daarnaast volgde ik een creatieve opleiding

Ik heb mijn gevoelens creatief kunnen verwerken. Ook hield ik een dagboek bij om op deze manier mijn voortgang en gedachtegang te kunnen teruglezen. Ik bleef inspiratie ontvangen en alles nam ik serieus. Tot vandaag de dag brengt dit veel vertrouwen in mijn leven. Ik heb rust gevonden en ik kijk anders naar de wereld.

Mijn conclusie is dat ik een enorm slecht zelfbeeld had

Achtervolgingswaan? Ik was bang voor figuren uit het verleden. Ik had veel wantrouwen. Zij wilden mij tegenhouden om de waarheid, die ik dacht te hebben, kenbaar te maken.

Godsdienstwaan? Geloof, hoop en barmhartigheid. Mijn moeder nam ik in mijn vlucht met mij mee omdat zij net als haar naam ‘moeder Theresa’ samen met mij een taak zou hebben.

Grootheidswaan? Ik werd groots en kreeg de macht om alles recht te zetten. Ik was geroepen om vrede te brengen in de wereld.

Wakker worden uit mijn wanen

Mijn man liet mij in volle vertrouwen weten dat mijn ervaring wel waar was, maar alleen in mijn eigen hoofd. Dit moest ik wel geloven omdat ik de tranen in zijn ogen zag. Op dat moment begreep ik dat ik mezelf kwijt was. Wie was ik nou werkelijk, wat moet ik doen? Ik had rust nodig om alles te verwerken wat tot mij was gekomen.

Wat is nu toch mijn jaarlijks terugkomende drive, wat wil ik toch bewijzen? Ik denk dat de trigger is dat ik in 2005 uit mijn functie ben gezet met de opmerking: ‘Het lijkt ons beter dat je je kwaliteiten en talenten ergens anders gaat ontwikkelen. Met het delen van mijn verhaal hoop ik dat ik met professionals en lotgenoten mag praten, zodat dit mijn gemoedsrust ten goede komt.

Ik heb mij sindsdien ontwikkeld als: schrijver, kunstenaar, coach, ervaringsdeskundige, hulpverlener en tuinierster. Maar… Ik vind nog steeds niet mijn rust. Ieder voorjaar begint het weer!


Ingrid is geboren in 1955 te Alkmaar. Ze is een enthousiast en gedreven persoon die haar ervaringen graag deelt. Ze voelt zich een pelgrim die op haar levensweg met vallen en opstaan steeds een beetje verder komt.

Fotocredits: De zwaan staat voor ‘nobele zuiverheid’ de foto is door Ingrid gemaakt op 12 november 2023 in Wormer.

Meer lezen over Psychose en creativiteit?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

]]>
https://www.psychosenet.nl/zelfbeeld-en-psychose/feed/ 1
Geocaching, wandelen met een uitdaging https://www.psychosenet.nl/geocaching/ https://www.psychosenet.nl/geocaching/#comments Thu, 07 Mar 2024 09:00:00 +0000 https://www.psychosenet.nl/?p=97593 Wandelen is fun! Geeske: "Mijn zoon is toe aan wat anders dan alleen wandelen. Tijd voor gezamenlijk experiment: geocaching met mijn zoon".]]>

Wandelen is buiten ontspannen. Geeske: “En het is leuk als je die hobby deelt met je zoon. Echter, nu hij 12 jaar is geworden is het enthousiasme om samen te lopen ver te zoeken. Tijd voor verandering. Tijd voor gezamenlijk experiment met geocaching”.

De grote vraag: Ga ik mijn zoon weer enthousiast krijgen voor een flinke wandeling?

Wat is geocaching?

Geocaching is een wandeling die je combineert met een zoektocht naar een cache in de buurt. Een cache bevindt zich buiten in een verstopplaats. Meestal is het een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek en de “schat”.

Met dank aan creatieve mensen

Geocaching is mogelijk dankzij creatieve mensen die een cache maken voor anderen om te vinden. Soms maken mensen zelfs een hele serie van verstopte caches die andere mensen kunnen zoeken, schatten die vaak op een mooie wandelroute verstopt zijn. Na het verstoppen van de schat(ten) maakt de persoon die de cache plaatste via geocaching apps de locatie op het internet bekend aan andere geocachers.

Loggen en ruilen horen erbij

Geocachers kunnen bij het vinden van de schat vaak voorwerpen ruilen en/of toevoegen aan de gevonden cache. In de schat is een logboek aanwezig, waarin de vinder zijn naam achter kan laten. Het is ook de bedoeling dat de vinder op de geocaching-website een log achterlaat, ook als het niet is gelukt de schat te vinden.

Wat heb je nodig om je eerste cache te vinden?

Via een Geocache app kun je een kaart zien met alle caches in de omgeving. Ook is er de mogelijkheid om bij het vinden van een cache meteen een log op de website te plaatsen. Dit hoeft je dan niet thuis te doen.

Ik moest er even mee aan slag om mijn eerste route voor te bereiden op mijn telefoon. Dit is wat ik voor mijn eerste geocaching tocht gebruikte:

Wat heb je nodig?

De basisapp

Het begint allemaal met de app Geocaching. Dit is de officiële app voor geocaching. Sommige routes kun je alleen zien als je een betaald account neemt.

Een app die geocachers gebruiken is c:geo. Deze app is gemaakt voor Android gebruikers en is volledig gratis.

Review van outdooronly.nl

Ik heb beide apps op mijn telefoon gezet. Om een beetje vlot en redelijk irritatie-arm met dit experiment te beginnen ben ik verder gegaan met het gebruik van de officiële app Geocaching. Ik heb een betaalde versie genomen om routes in mijn omgeving te kunnen zien. De kosten hiervan zijn rond de 6,99 euro per maand of 39,99 euro voor een jaar.

Ondersteuning voor onderweg

De app GeoCaching Buddy is handig om te hebben. Het is een betaalde app die éénmalig 4,99 euro kost. In de app kun je antwoorden van opgeloste puzzels invullen, nieuwe coördinaten toevoegen en er is een notitieblokje.

Organic Maps is een gratis Android & iOS offline kaartenapp gebaseerd op gecrowdsourcete OpenStreetMap gegevens.

Van de app GeoCaching Buddy ben ik fan, voor mij als beginnende geocacher is er geen route zonder deze off-road hulp.

De app Organic Maps werd bij mij gedownload vanuit de Geocaching Buddy app. Met deze kaart kunt je ook op wandelpaden en buiten de gebaande paden routes uitzetten. Ook een aanwinst.

Hoe nauwkeurig is jouw GPS?

Onze eerste route

Mijn zoon was direct enthousiast om caches te vinden. Een kwartier na het installeren van de apps liepen wij de deur uit om onze eerste route te volgen. Na het vinden van diverse aanwijzingen kregen we de coördinaten van de cache. Die voerden we in en en we vonden… Niets!

Zoon en ik hebben beide oudere telefoons van een goedkoop B merk. De telefoon van mijn zoon bleek geen elektronisch kompas te hebben. Mijn telefoon gaf een afwijking op bij het gps coördinaat van 10 – 15 meter alle kanten op. Het zoekgebied waar onze cache kon liggen was te groot.

Met beleid beginnen

Ik wil zoon niet te veel ontmoedigen of prikkelen met onvindbare caches, dus ik ga twee dingen doen:

1. Ik ga een gps kopen die ons een stuk betere nauwkeurigheid kan bieden. Op het moment van schrijven ben ik dat aan het uitzoeken. Het kan natuurlijk zijn dat jij helemaal geen GPS nodig hebt.

2. Ik oefen zelf even om de volgende cache wel te gaan halen.

Oefening baart kunst

Ik kies daarna een geocache met een lage moeilijkheidsgraad. Je kunt caches op moeilijkheidsgraad selecteren. Om te beginnen is het handig om het jezelf niet te moeilijk te maken. Zo vind ik een bijzondere cache ergens in the middle of nowhere.

Geocaching – Geeske vindt een cache

Tools om caches zonder capriolen te kunnen pakken

Verder doe ik enkele tools in mijn wandeltas. Te beginnen stop ik er een pincet in, een kleine rolmaat, pen en papier. Een ook een uitschuifbaar stokje met een magneet eraan om metalen kokers uit een buis te kunnen trekken (ja, je kunt de gekste dingen tegenkomen :)). Plus een stokje met een haakje om iets uit een buis te pakken of om iets van een hoogte te kunnen pakken. En zo knutselen we vrolijk verder.

Op deze pagina vind je meer informatie over handige tools.

We stappen vrolijk verder

Ik ga nu eerst een best prijzige GPS aanschaffen voor ik weer met zoon ga geocachen. Ik hoor je al bijna denken… En wat als het ‘m niet mocht worden terwijl een GPS een best wel dure aanschaf is? Nou… Dan gaat de GPS gewoon weer op marktplaats. Maar ik vermoed dat we met een GPS een veel leukere zomer tegemoet gaan dan zonder een GPS. Dat is me wat waard. Hopelijk kan ik samen met mijn zoon veel kilometers lopen, zullen we veel nieuwe wandellocaties bezoeken inclusief veel zoek- en speurwerk naar caches.

Meer lezen over wanden?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

]]>
https://www.psychosenet.nl/geocaching/feed/ 2
Opklimmen door af te bouwen – stabiel zonder medicatie https://www.psychosenet.nl/opklimmen-door-af-te-bouwen/ https://www.psychosenet.nl/opklimmen-door-af-te-bouwen/#comments Wed, 06 Mar 2024 08:00:00 +0000 https://www.psychosenet.nl/?p=96305 Lisa over opklimmen door af te bouwen: "Ik voel mij beter. Door contragedrag toe te passen en signalen te herkennen kun je prettig leven!"]]>

Lisa beschrijft haar herstel als opklimmen door af te bouwen: “Ik voel mij veel beter en ervaar steeds minder stemmingswisselingen. Door contragedrag toe te passen en signalen vroegtijdig te herkennen kun je prettig leven!”

Opeens was het daar….de somberheid, de machteloosheid en de leegte. Ik voelde het in elke vezel van mijn lichaam. Ik zag in de spiegel een holle blik, volledig gedissocieerd en was angstig, schuchter en achterdochtig

Ik voelde mij waardeloos

Totaal overbodig en was bang. Ik keek dwars door iedereen heen. Het leek een uitzichtloze situatie. Mijn dagen bestonden uit het staren naar de muur, tot zelfs dat niet meer ging en maakte een heftige beslissing. Mijn negatieve gedachten wonnen het van de wil om te leven. Ik belande op de IC en een opname volgde. Na weken kwam ik weer thuis. zenuwachtig.

Je weet niet hoe diep ze zat
Hoe donker en hoe stil
Waar ze zelfs de liefde vergat
En helemaal niets meer wil
Dan is daar een beetje licht
Zelfs een lach op haar gezicht

(Als je denkt dat er nog maar één uitweg is, denk dan alsjeblieft opnieuw)

Gedicht van Lisa

Er volgde een traject met veel pieken en dalen, hulpverleners, behandeling en groepsgesprekken. Iedereen vond dat ik rust nodig had, geen stress mocht opzoeken en vooral niks moest doen. Ik moest aan de onderhoudsmedicatie. Maar zelf zag ik het anders….

Door de pillen werd ik een zombie

Vergeetachtig en lusteloos. Alle vreugde was ik kwijt. Ik werd stil en emotieloos. Was niet in staat om te werken. Ik besloot tegen alle adviezen in om mijn eigen koers te varen. Mijzelf te leren kennen met mijn kwetsbaarheid. Door te stoppen met mijn onderhoudsmedicatie ben ik weer in staat om te genieten. Natuurlijk had ik wel even last van ontwenningsverschijnselen.

Het is verstandig om het afbouwen onder begeleiding en stap voor stap te doen. Maar als je er eenmaal doorheen bent, komt je leven weer terug. Ik voel weer glans in mijn ogen, heb weer energie en kan weer lachen. Balanceren, bijsturen, signaleren en tijdig ingrijpen bij pieken en dalen, maar vooral weer léven.

De drie-dagen-regel

Met behulp van een duidelijk signaleringsplan leerde ik om tijdig in te grijpen. Na 3 dagen “pieken” moet ik ingrijpen met medicatie uit mijn nooddoos. Best lastig, want het gevoel van verliefd te zijn op het leven smaakt altijd naar meer. Toch weet ik nu dat ik na 3 dagen mezelf aan het uitputten ben tijdens een hypomane episode. Ik gebruik dan 2 dagen antipsychotica en ben weer stabiel.

Na lange tijd van ontkenning, mag mijn kwetsbaarheid nu gezien worden en maakt het mij net zo mens als ieder ander. Het ergste wat kan gebeuren is dat mensen mij veroordelen… Maar hé, als ik mijzelf niet kan laten zien en accepteren wie ik ben, waarom zou een ander dat dan doen?

Momenteel ben ik al lange tijd stabiel zonder medicatie

Ik ben een gelukkige moeder en heb naast een fulltime baan net een post-HBO opleiding afgerond. Ik hoop dat hier meer aandacht voor komt. Kijk vooral naar wat bij jou past, hoe je je stemmingen soms om de tuin kunt leiden. Ik voel mij veel beter en ervaar steeds minder stemmingswisselingen. Door contragedrag toe te passen en signalen vroegtijdig te herkennen kun je écht prettig leven! Dat gun ik iedereen….


Lisa (pseudoniem) is vanaf de bodem opgeklommen. Een 2e kans. Sterker dan voorheen, dwars door de kwetsbaarheid heen. Weer opklimmen door af te bouwen.

Meer lezen over herstel?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

]]>
https://www.psychosenet.nl/opklimmen-door-af-te-bouwen/feed/ 7
Review film: Toen ik je zag https://www.psychosenet.nl/review-toen-ik-je-zag/ https://www.psychosenet.nl/review-toen-ik-je-zag/#respond Tue, 05 Mar 2024 13:27:11 +0000 https://www.psychosenet.nl/?p=96843 De film Toen ik je zag gaat over de depressies en angsten waar Bastiaan mee kampt hebben. Die hebben een steeds grotere impact op hun levens.]]>

Op mijn vrije dag besluit ik naar de plaatselijke Kringloopwinkel te rijden. Even ontspannen struinen. Ik vind er het boek Toen ik je zag.

Ik bezoek meerdere kringloopwinkels en ik geniet volop. Ik loop langzaam langs meterslange, chaotische ingerichte boekenkasten.

Mijn oog valt op het boek Toen ik je zag

Het is geschreven door Isa Hoes. Ik pak het op. Ik weet eigenlijk niet veel van Antonie Kamerling. Als pubermeisje vielen zijn hits niet in het genre waar ik van hield. Ik luisterde liever naar Nirvana, Korn een Greenday. Ik hield ook niet van soap series.

Dit boek met zijn verhaal erin was verborgen in een tjokvolle boekenkast. Ik verbaas me dat mijn oog er naartoe is getrokken. Ik sta twijfelend met het boek in mijn hand. Ik herinner me nog hoe Anthonie zijn verhaal is afgelopen. We hadden misschien meer gemeen dan ik als jong meisje dacht. Ik koop het boek.

Ik weet dat er ook een film is uitgekomen

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het verhaal achter Anthonie Kamerling. Ik besluit eenmaal thuis om daarom niet gelijk het boek te gaan lezen. Ik ga eerst de film Toen ik je zag kijken. Dan lees ik het boek daarna wel.

Trailer – Film Toen ik je zag

Waar de film Toen ik je zag over gaat

Toen ik je zag is gebaseerd op het gelijknamige boek van Isa Hoes over haar leven met Antonie Kamerling. Hoe het Esther en Bastiaan vergaat, zal dan ook voor velen geen verrassing zijn. Maar de hoofdrolspelers stelen je hart en hoe meer je hoopt op een goede afloop, hoe tragischer het einde uiteindelijk is.

Voor de buitenwereld leidt acteurskoppel Esther en Bastiaan een droomleven

Allebei razend populair, de ene na de andere rol spelend, een idyllische boerderij waar ze met hun twee kinderen wonen en nog altijd stralend verliefd.

Film: Toen ik je zag

Genre: Drama

Jaar: 2023

RegisseurBen Verbong

IMDB score: 6.7

Taal: Nederlands

Duur: 1 uur en 58 minuten

Bastiaan lijdt aan angsten, onzekerheden

Er is echter een kant van hun leven die maar weinigen zien. Ver weg van de camera’s hebben de depressies, angsten en gekmakende onzekerheid waar Bastiaan mee kampt een steeds grotere impact op hem en hun relatie. Depressie en psychose liggen steeds op de loer.

Het is aan Esther om de boel bij elkaar te houden, maar de mentale gezondheid van Bastiaan lijkt de overhand te krijgen.

Het pad van de hoofdpersoon is eenzaam

Ik herken elementen vanuit mijn eigen verhaal terug in de film. Het verhaal gaat over het leven met psychische problemen. Het lukt Bastiaan niet echt om deze onder ogen te zien, hij is slim genoeg om er keer-op-keer mee weg te komen.

De film is Nederlandstalig en het bevat een soap-zweem, maar de film is verrassend goed te zien. Er zitten herkenbare elementen in die ik uit eigen ervaring kan plaatsen, waarvan ik kan begrijpen dat ze ontregelend werken. Je blijft je als kijker wel afvagen: Wat als hij zich kwetsbaar op had gesteld? Als hij connectie met anderen had gemaakt… Was het verhaal dan anders afgelopen?

Waar kun je de film Toen ik je zag bekijken?

Op dit moment is de film op Netflix te bekijken en bij diverse steamingsdiensten. Deze film is te zien bij Netflix.

En ook bij:

Recensies van de film Toen ik je zag

Meer reviews van films lezen?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

]]>
https://www.psychosenet.nl/review-toen-ik-je-zag/feed/ 0
Thuis komen, de heilige geest thuis brengen – 3e boek van José Smit https://www.psychosenet.nl/thuis-komen/ https://www.psychosenet.nl/thuis-komen/#comments Mon, 04 Mar 2024 08:00:00 +0000 https://www.psychosenet.nl/?p=96275 José Smit is bezig het haar derde boek Thuis Komen te schrijven. Het gaat over thuis komen in jezelf, de heilige geest thuis brengen.]]>

José Smit schrijft haar derde boek dat Thuis komen zal heten. Het gaat over de heilige geest thuisbrengen. José vertelt: “Het was in 2012/2013 dat ik mijn eerste langdurige psychose kreeg; ik was 48, drie en een half jaar duurde dat, waarvan ik het laatste deel op gesloten afdeling heb doorgebracht”.

Het duurde namelijk een poos, twee en een half jaar, voor mijn omgeving en ik zelf in de gaten hadden dat er echt iets goed mis was. Die eerste psychoses van de 10 jaar dat ik psychosen had, gingen gepaard met verlichtingservaringen.

Spiritueel gezien had het te maken met het openen van het derde oog, zoals dat genoemd werd. Dat gaf ervaringen van eenheid en Goddelijkheid en van trance reizen in andere dimensies; van inwijdingen en rituelen en van het toenemen en verder openen van zintuiglijke ervaringen.

Horen, voelen, zien en weten kreeg andere diepten

Het bracht mij bij het ervaren van de Boeddha en Christus in iedereen en bij het wegvallen van mijn ego, waardoor mijn beleving van wie ik werkelijk was voor altijd veranderde.

Over die ervaringen schreef ik een boek

Mijn eerste boek dat vooral gedreven werd door een hoger weten en het integreren van wat mij overkomen was. Hoe spirituele ervaringen omsloegen in psychose en hoe ik daar weer uit kwam. Gelouterd en voor altijd veranderd.

Van nature ben ik een schrijver en schrijven heeft mij altijd geholpen bij het verwerken van ervaringen. Latere psychosen stonden meer in het teken van loslaten wat mij niet meer diende. Trauma en programmeringen kregen meer plaats daarin, het spirituele aspect verdween meer naar de achtergrond.

Ik begon te zien dat psychosen werken als bij lichamelijk ziek zijn

Alle ziekten ontstaan door giffen; fysiek of psychisch van aard. In mijn ogen was een psychose niets anders dan het omhoog komen van die giffen, om uiteindelijk jouw systeem weer te kunnen verlaten. Waarbij de mogelijkheid tot bevrijding en bewustwording nieuwe wegen opende in dat leven om te gaan.

Van giffen wordt je ziek. Psychische giffen, opgedaan in de kindertijd, door opvoeding, programmeringen, omgeving, gebrek en gemis, angsten, emotionele blokkades, onderdrukkingen, geweld etc. leggen de basis voor verstoringen. Wanneer het systeem onder druk komt te staan (of wanneer je derde oog opent) spuit dit gif naar buiten in de vorm van bijvoorbeeld depressie of psychose. Je waarneming vernauwt enerzijds, maar verruimt ook anderzijds.

Psychosen laten veel zien van wat er in het onderbewuste aanwezig is

Zoals met paranoia en diverse (grootheids)wanen. Angsten en wantrouwen, verbroken vertrouwen en gevoel voor eigenwaarde en diverse fantasieën liggen aan de basis van zo een irreëel beeld van wie je werkelijk bent. Die vervorming is gegrond in de boodschappen die je als kind mee kreeg. Of je veilig was of niet. Of je goed genoeg was. Wat je moest zijn en doen en wat je vooral niet mocht zijn en doen.

Zo als wij in onze dromen ons dagelijks leven verwerken, zo verwerk je in een psychose hardop je vertekende realiteiten van je onderbewuste. Dat is in ieder geval hoe ik het zie. Je scheidt gif uit en mag het leren loslaten. Daarvoor moet je leren al die programmeringen en aannames uit je jeugd los te laten en te onderzoeken wie je werkelijk bent. Mijn spirituele leven heeft me daarbij enorm geholpen.

Mijn tweede boek ging over voelen

En toen ik dit alles begon te beseffen, mede door de intrede van Advaita Vedanta in mijn leven (het onderzoeken van wie ben je werkelijk), kon ik mijn tweede boek schrijven, waarbij het veel meer ging over voelen en gronding en thuis zijn bij jezelf.

Wat is Advaita Vedanta

En het loslaten van alles wat je niet werkelijk bent. Ook was er eindelijk plek trauma te verwerken en dit gif liefdevol te leren omhullen.

Nu ben ik bezig met mijn derde boek

Ik denk dat het in het voorjaar uit komt. Het heet Thuis Komen. De titel zegt het al, het gaat over thuis komen in jezelf. Mijn spirituele belevingen zijn meer verweven geraakt met mijn menselijkheid, meer geaard. Ik ben niet meer op zoek naar innerlijke goddelijke belevingen van lichtgevende geometrische figuren en heiligheid. Nee, ik vind mijn heiligheid in het kleine en het simpele en zie inmiddels ook dat een open derde oog alles te maken heeft met bewustzijn en zien wie we werkelijk zijn.

Dus met andere woorden dat het te maken heeft met de manier waarop je kijkt. Naar jezelf en de wereld. En hoe je die ervaringen van eenheid daarin integreert. Hoe je je hart open houdt. En ik kan niet anders zeggen dan dat de psychosen die ik in mijn leven heb gehad, daaraan hebben bijgedragen voor mij. Hoe verschrikkelijk ze ook konden zijn en hoe eenzaam ik ook daarin was, het was het beste wat er voor mij kon gebeuren. Ze hebben zoveel geopend voor mij en zoveel gif getransformeerd.

Ik ben er een ander mens door geworden

Zoveel wijzer, opener, gegroeid en zoveel bewuster en liefdevoller. Dat ging niet vanzelf, maar uiteindelijk ben ik wel dankbaar. Dankbaar voor mijn psychosen. Wie had dat ooit kunnen bedenken, na zoveel pijn? Mijn psychosen brachten mij de Heilige Geest en die mocht ik integreren. Zo zie ik dat.

Ik hoop ook heel erg dat de wereld anders naar psychosen gaat kijken. Gaat zien als transformatie kansen, net als depressie en dat er minder gegooid gaat worden met alles afdekken met medicatie. Laat maar uitrazen, dat gif, dat kan ook. En is iemand een gevaar voor zichzelf of een ander, dan kan medicatie altijd nog. Je hoeft niet alles weg te spuiten of te medicaliseren. Ik heb ook ervaren hoe dat vervlakt en je spirit doodt.

Durf op het randje te balanceren

Doe wat nodig is, maar niet teveel, richt geen schade aan. Dat zeg ik ook met name tegen psychiaters en de hedendaagse tendens in de opleidingen. Psychose komt niet voor niets! Toeval bestaat niet, volgens de principes van het universum en haar natuurwetten.

Mijn eerste boek is:

De droom, de dood en het leven.

Mijn tweede boek is:

Drijfveren, een soep van licht door Jose Smit.

Zoek ze eens op, misschien herken je jezelf er wel in?

Meer lezen over psychose?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.

]]>
https://www.psychosenet.nl/thuis-komen/feed/ 2