Main content

Brenda werd gezien als ‘een zwaar geval’, met geen tot weinig uitzicht op een betekenisvolle toekomst. Maar… Brenda herstelde, en goed ook! Bekijk haar krachtige vlog.

 

Meer lezen en kijken van Brenda Froyen?

 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. Hartstikke fijn voor je. Ook geluk denk ik. Ik heb zelf 2 goede vrijgevestigde psychiaters gehad, de slechte heb ik geweigerd. Ik slik wel al 20 jaar medicatie, lage dosering en heb nog wel episodes gehad. Heb echter ook een leuke baan en liefdevol gezin. Vind het wel moeilijk soms daar tevreden mee te zijn. Dat is eigenlijk pas gek.

 2. Dank voor je heldere en krachtige verhaal. Mijn eerste liefde is helaas te vroeg overleden door te weinig juiste hulp en medicatie ( tijdens verslaving/ persoonlijkheidsstoornis).

 3. (vervolg). Ik wou nog even zeggen Brenda, dat je verhaal voor mij heeeeel herkenbaar is! Je filmpje zou door directeuren van alle GGZ ziekenhuizen rondgestuurd moeten worden met een begeleidend mailtje dat dit een ‘Must See’ is voor alle psychiaters en sociaal verpleegkundigen, werkcoaches, deeltijdbegeleiders etc. Eigenlijk voor iedereen die contact heeft met patiënten.

 4. Ooooohhhh!! Wat een fantastische film, geweldig dat je hersteld bent!!! Super, super bedankt voor het delen Brenda! Jaaaa, dat hoorde ik ook dat verhaal over diabetes! En ik kreeg depressies van de medicijnen. En daar leed ik heel erg onder, en dan werd er gezegd: ”ja maar het is niet duidelijk of die depressies door de medicijnen komen of door de ziekte”. Dus je familie denkt, neem ze nou maar gewoon. En inderdaad dat verhaal dat je je levenslang die medicijnen moet slikken. Hoe erg! Sommige artsen weten niet wat ze aanrichten. Terwijl ik nu een arts heb met wie ik wel kan samenwerken, ik nu minder medicijnen heb en dus ook al twee jaar geen depressies meer. Nu ben ik al lang blij dat het nu goed met me gaat. Maar dit soort verhalen moet breed bekend worden. Hoop en perspectief dat hebben mensen nodig!

 5. Hi Brenda, gisteren vertelde ik nog mijn herstelverhaal in Hoorn. Ik dank mijn herstel mede aan het feit dat ik nog flink ontregeld was toen ik de diagnose en sombere prognose hoorde. Als ik op dat moment in betere doen was geweest, had ik waarschijnlijk de adviezen van toen opgevolgd: stop maar met je studie, blijf maar aan de pillen en moeder worden, doe maar niet. Als ik daar aan denk kom ik zo naast je staan en doe precies hetzelfde op het eind in de camera…..Gelukkig merk ik dat de eenzijdige boodschappen van toen niet meer standaard gegeven worden. Maar geloof en hoop kan nog een stuk beter, mooi hoe jij je daarvoor inzet!

 6. Dag Brenda, je opstandige houding bevalt me bijzonder. Ik bewonder je moed om met dit verhaal naar buiten te treden. De psychiatrie is een pseudo-wetenschap, die zich laat fêteren door de farmaceutische industrie.

  Vanaf het prille begin heb ik mij verzet tegen de zware diagnose die bepaalde psychiaters in 1995 stelden, totdat bleek dat andere zorginstellingen weer met een compleet andere diagnose kwamen. Ik ben namelijk vijf maal met een tentamen suïcide in het ziekenhuis beland ten gevolge van de adverse effecten van benzodiazepinen. In 2009 heb ik dit verband zelf ontdekt en sinds mijn definitieve benzodiazepinen-stop in de zomer van 2009, heb ik nooit meer suïcidale gedachten gehad. Ook daarna werden mij nog “pammetjes” door hulpverleners opgedrongen, die ik fijn heb geweigerd.

  Ik heb drie keer een manische psychose gehad ten gevolge van systematisch geplande pesterijen en een door mij destijds niet vastgestelde intoxicatie, waarbij vermoedelijk misdaad in het spel is, en één keer waarschijnlijk vanwege een te snelle medicatieafbouw. Op basis van een uiterst vage wetgeving ben ik tweemaal onterecht onder een rechterlijke machtiging geplaatst en eenmaal onterecht onder een voorwaardelijke rechterlijke machtiging. Ik ben zonder gegronde medische redenen één keer voor zestien uur in een aftandse isoleercel geplaatst door een Jungiaanse psychiater-in-opleiding die niet in dienst was van de betreffende ggz-instelling, en één keer voor meer dagen in een benauwde zuurstofloze time-outkamer opgesloten, omdat ik het hoofd van de gesloten afdeling een nazi had genoemd. Ik ben één keer vanuit de gesloten kliniek naar het buitenland gevlucht in een poging daar asiel aan te vragen, vanwege de slechte behandeling.

  Desondanks ben ik meervoudig hoger opgeleid, loop ik op zesenveertigjarige leeftijd de vijf kilometer binnen de achtentwintig minuten, dans, zing, schilder en schrijf ik. Vorig jaar was ik nog door wraakzuchtige artsen geplaatst op de ambulante EPA-afdeling van een monopolistische ggz-instelling, waarnaar de ernstig psychiatrische gevallen worden verbannen. Vanaf deze maand ben ik, na een langdurige lobby van mij en mijn partner, gewoon weer “in behandeling” bij de huisarts en wat mij betreft zie ik de rest van mijn leven geen psychiater, geen therapeut en geen sociaal-psychiatrische verpleegkundige meer, zeker niet in Nijmegen. Moge de rechtsstaat verhoeden dat ik opnieuw slachtoffer word van misdaden.

  Wij zijn overlevenden, Brenda!

 7. Brenda, dank je wel! Was even de opkikker die ik nodig had. Heb me voor Antwerpen in december aangemeld. (maar nog geen reactie gehad, helaas.)Was onder de indruk van wat ik las over UilenSpiegel. Jullie ontplooien veel meer activiteiten in richting ‘mad’emancipatiebeweging. Ben benieuwd wat ik daarover in ervaring kan brengen in december.
  Verheug me in ieder geval erop!

 8. Geweldig. Alsof ik mezelf hoor. Ik ben ook nog razend op die psychiatrie. Weet nog steeds niet in hoeverre dat aan hun of mij ligt, maar probeer de stigma’s steeds verder van me af te schudden. Ben er nog lang niet maar vanaf morgen 28 uur werken per week , voorlopig genoeg, en vanavond symbolisch naar de film independance day. ( 4 juli vandaag). I had almost 20 years to prepare me…

 9. Hele mooie en heldere boodschap, Brenda! Ik heb er ook altijd zo over gedacht, maar jij bent echt het levende bewijs dat ‘de dokters’ het niet altijd beter weten en sommigen mensen kansen ontnemen door hen te stigmatiseren. Gelukkig heb jij dit kunnen doorbreken en zet je je nu in om hier iets aan te veranderen, dat vind ik geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *