Main content

Hulp die wél kan werken, daarover gaat deze oproep. Na een vraag uit het eSpreekuur, kregen we verschillende reacties van mensen die wilden helpen. Door de AVG-wetgeving is de redactie niet meer in het bezit van contactgegevens van de vraagsteller, waardoor we de aangeboden hulp niet konden doorzetten. Hieronder één van de reacties.

… Voor de vader die op het online spreekuur de volgende vraag stelde:

Is er hulpverlening die WEL werkt?

Jim van Os reageerde in het eSpreekuur op die vraag met een uitleg, die ik als ervaringsdeskundige ook onderschrijf, maar hij leek van hieruit gezien geen echte hulp te (kunnen) bieden. Dat is althans de indruk die ik hier als lezer kreeg.

Ik ben autist, al achtenvijftig jaar. In 2014 heb ik in hulp gezocht en gekregen. En dat lukte, omdat ik de weg wist, dat wil zeggen: dat ik die via naasten net had leren kennen. Als je die weg echter niet kent, sta je alleen, zoals deze vader schreef in zijn eSpreekuurvraag. Terecht komt dan de vraag op: Is er hulp die wél kan werken?

En de normale GGZ werkt dan niet echt, door het ‘garagemodel’, zoals Jim dat zo plastisch omschreef. Ik ken dat model, via een naaste en het is handig bij een crisis, maar omdat je psyschishe kwetsbaarheden niet makkelijk repareert, werkt het niet echt op de lange termijn.

Hulp die wél kan werken, is langdurige begeleiding door een vertrouwde persoon, of een overzichtelijk groepje mensen, en soms vindt je die ook in de GGZ

Ik ken ze, ze bieden hulp die wél kan werken, maar ze zijn helaas schaars, en ze werken niet in jullie omgeving.

Daarom kan ik je op dit moment maar één advies geven, en dat is dat je zelf, en liever nog je zoon, contact met lotgenoten zoekt. Dat kan online via bijvoorbeeld http://www.autsider.net/nl/.

Ik ben zelf op beide sites aangemeld en gebruik met name het tweede forum een paar keer per week. Als je je daar meldt en ik je herken, dan zal ik daar reageren. Ik weet echter ook dat er ook anderen reageren, die veel beter bekend zijn in jullie regio.

Ik ben ervan overtuigd dat er wegen zijn en dat het – als je betrouwbare hulp kunt vinden – ook via de WMO te financieren is, of via een PGB. Het zal ook dan niet vanzelf gaan, maar ik weet dat het kan.


Om persoonlijke redenen is de schrijver van deze blog anoniem, de naam is bij de redactie bekend.

Meer informatie:

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.