Main content

De tweede uitzending van ‘PsychoseNet TV – In gesprek over psychose’ staat online! Bekijk het gesprek met Jim van Os en Anne Marsman over psychose, schizofrenie, medicatie, opname en meer.
Voor herhaling vatbaar? We zijn benieuwd naar je reactie.

Bekijk ook de eerste uitzending met Jerry Allon en Tom van Wel.

 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. Hoi Anne en Jim,
  Heel goed gedaan! Jullie uitzending draagt enorm bij aan openheid en bespreekbaarheid van psychose en psychiatrie. Ook vond ik het interessant wat Jim vertelde over psychose en God, media en psychiatrie, zijn drijfveren om met psychose bleven te blijven, en wat er bij komt kijken als een naaste psychotisch is. Ik hoorde van Anne dat jullie in volgende uitzendingen willen werken met thema’s dat lijkt me een goed idee! Om te kijken vind ik een uur erg lang, maar goed, wie weet denken anderen daar anders over.
  Veel plezier en succes met volgende uitzendingen!
  May-May
  PS o ja, bv dat stukje over media en verwarde personen, is goed als daar een item over komt (of tot een item wordt geknipt). En dat journalisten daar dan naar verwezen kan worden bijvoorbeeld. Of de media pro-actief ermee benaderen.

 2. Aandacht voor en uitzendingen als deze zijn en blijven denk ik noodzakelijk en zinvol óók voor mij als iemand met een psychische kwetsbaarheid of zoals jij het, begreep ik, noemt (ex) psychoot.
  Jaren na mijn psychose met opname (noem het gekscherend in het jaar 0) vallen nu pas puzzelstukjes op hun plaats mede door psychose.net en openheid door ervaringsdeskundigen.

  Gisteren, vandaag en morgen zullen er ook mensen de psychosewereld binnenstappen, omgeving en netwerk zoekende naar vragen en informatie.

  Ik krijg, buiten behandeling van een centrum voor psychotrauma o.a óók intensief hulp en ondersteuning van BuurtzorgT.
  Ben niet de beroerdste en wijs ‘mijn’ hulpverleners maar óók mijn sociale netwerk naar uitzendingen als deze.
  Denk wel dat een volgende uitzending korter zou kunnen en specifiek gericht op één onderdeel bijv. herstel, nieuwe GGZ en wat mij natuurlijk heel erg interesseert de koppeling trauma en psychose.

  Als laatste onderwerp respons.
  Géén of weinig respons wil niet zeggen dat blogs of uitzendingen als deze geen interesse wekt bij lezers en/of kijkers.
  Laatst was er een blog waar ik heel graag op had willen reageren maar deed het niet uit angst mijzelf te ‘verliezen’ ‘uit de bocht te vliegen’ te triggeren.
  Blog heb ik wel ontelbare keren gelezen maar door mij géén respons maar … wat niet is kan nog komen.

  1. Dat er aandacht voor psychosen is, is zeker erg goed en noodzakelijk.
   Grumpy, geen of weinig reacties hier op de uitzendingen van psychosenet, hoeft ook zeker niets te zeggen over de bereikbaarheid. Het is aan een ieder er wat uit te halen. Ik had gehoopt op meer reacties hier.

   Grumpy, ik zou niet willen dat je jezelf verliest. Maar reageer wat je wil… ik ben hier soms ook soms net even te ver bocht uitgevlogen, dan krijg ik t vanzelf terug als dat te ver is gegaan. Het rottigst is iemand daarmee te triggeren maar ik ga ervan uit dat dat je dan gezegd wordt. Triggeren is niet mijn (of andermans/jou) intentie of insteek van een reactie.

   1. Hoi Tier,

    Denk dat al dan niet respons, mijn woorden ‘mijzelf verliezen’, ‘uit de bocht vliegen’ en/of triggeren iets beter had kunnen omschrijven.
    Laat ik een poging wagen om dit beter toe te lichten. Situatie wel/niet reageren op een blog of uitzending.
    Een blog kan zoveel raakvlakken hebben met mijn situatie dat ik wel zou willen reageren maar het niet doe omdat ik al schrijvend niet zoals men dit noemt in ‘het hier en nu’ blijf met alle gevolgen van dien.
    De term ‘hier en nu’ werkt bij mij al als een rode lap op een stier maar dit terzijde.
    Het is dus niet zo dat reacties van lezers de oorzaak zou zijn dat mijn brein met mij aan de loop gaan, die oorzaak ligt bij ondergetekende.

    Grumpy

  2. Dank voor je reactie Grumpy. Zeker een goed punt ook, dat de uitzending zoals we hem nu gedaan hebben (te) lang is, en te ongestructureerd. Mijn idee is om van de hele uitzending korte filmpjes te maken, met bijvoorbeeld steeds één vraag en antwoord. Of in ieder geval gekaderd rondom een onderwerp. Dat maakt het dan weer wat behapbaarder (achteraf). Voor een volgende uitzending in ieder geval zeker iets om rekening mee te houden. PsychoseNet is altijd work in progress 🙂

   Wat de respons betreft: over het algemeen wordt er heel weinig op blogs gereageerd, zeker op de site zelf. Dat zegt inderdaad niets over het bereik, van sommige blogs weet ik dat ze heel veel worden gelezen en gedeeld op allerlei andere kanalen. Je bent altijd vrij om te reageren natuurlijk, maar voor velen is dat toch een drempel en dat is helemaal ok.

 3. Je moet ergens beginnen om het grote publiek meer kennis te laten maken over wat psychose is of kan zijn. Ik vind het super dat er op deze manier aandacht aan geschonken wordt. Ik denk, zeker als het op youtube komt, het in principe voor iedereen informatief kan zijn die er maar wat uithaalt. Een podcast is meestal wel een uur waar er gepraat wordt. Ik vind het wel mooi, het is alsof je bijna in een huiskamer zit, waar mensen praten. Ik vond het verder ook niet, voor mezelf, superinformatief, maar als je er niets over weet, was dat het zeker wel. Ik merk wel dat het onderwerp illuminati nog steeds gevoelig ligt. Ik weet nog steeds niet hoe de gemiddelde hulpverlener er nu werkelijk over denkt en merk dat het nog steeds vooral ontweken wordt. Dat is jammer want daardoor ontstaat er vaak miscommunicatie tussen hulpverlener en cliënt en is de cliënt altijd de dupe uiteindelijk en komt niet verder met zijn angsten of gedachten omtrent dit onderwerp in zijn of haar leven of kan er onterecht gedacht worden dat iemand psychotisch is. Ik vind het vooral belangrijk dat ‘men’ idd .genuanceerder over dit onderwerp gaat denken zodat mensen er meer over gaan begrijpen en niet meer of minder snel de associatie maken met ‘dat was weer een of andere gek, of zeker weer zo’n schizofreen’ als er drama’s gebeuren waar je niet alle ins en outs van weet en de media het afdoen met ‘een verward persoon’. Als je vaker iets doet, kom je ook weer op (ver)nieuw(ende) ideeën en dat is zeker gewenst in de psychiatrie of nog steeds broodnodig.

 4. Jullie vraag of herhaling vatbaar, ik denk het niet… Goed dat er aandacht voor is, zeker!! Er is geen / weinig respons hier. Mogelijk hopelijk wel op andere platformen. Voor mij is het is jullie uitzending interessant maar veel te lang van stof. Dit had korter gekund.Jammer vind ik dat jullie niet duidelijk aangeven voor welke doelgroep de uitzendingen zijn. Voor wie zijn de uitzendingen bedoeld? De doelgroep van psychose net pak je er, volgens mij niet mee, Het netwerk van psychoten volgens mij ook niet.

  Voor (ex) psychoten of hulpverleners kunnen de uitzendingen interessant zijn. Het geeft mij geen nieuwe inzichten .

  1. Dat er weinig respons is hier qua reacties zegt me niet zoveel. Wat me veel meer zegt zijn bezoekersaantallen en aantal weergaven. Daar maak ik dan weer uit op dat er wel behoefte aan is, of in ieder geval interesse 🙂

   Goeie opmerking van je, dat het onduidelijk was voor welke doelgroep. Niet specifiek bij stilgestaan, leerpuntje voor een volgende keer.
   Wanneer zou het voor jou wel interessant zijn? Wat moet er dan besproken werden en/of door wie? We zijn lerende en proberende, dus dank voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *