Informatie

Wat is een psychose? Wat wordt er bedoelt met manisch-depressiviteit of bipolaire stoornis? Welke reguliere en alternatieve behandelmethodes zijn er? Hoe zit het met antipsychotica of lithium?
Op deze pagina vind je meer informatie over al deze onderwerpen.

Psychose

Als je een psychose hebt gehad, heb je gewoon een toekomst. Dat is de boodschap die je moet horen, als je met psychose wordt geconfronteerd. Niet dat het om een ernstige psychiatrische hersenziekte gaat, vol met negatieve verwachtingen en doemscenario’s. Vier op de vijf mensen herstellen van een psychose. Het is niet makkelijk, maar het kan. Wat je nodig hebt is hoop en optimisme. En je omgeving ook.


Manie en depressie

Psychosegevoeligheid kan hand in hand gaan met manie en depressie. Bij een manie ben je uitgelaten, hyperactief, niet te stuiten. Bij een depressie juist somber, heb je nergens interesse in en zie je soms zelfs geen toekomst meer. Als je last hebt van manische depressie schommelt je stemming tussen die uitersten. Hoe heftiger de schommelingen, hoe meer kans op een psychose.


Behandeling

Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose en welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn en het is belangrijk om het niet op te geven als het met de eerste behandelaar niet klikt. Wij geven je hoopvolle informatie over reguliere en alternatieve behandelmethoden. Maak je behandelaar erop attent als hij niet bekend is met een behandeling die jou aanspreekt. Het is jouw leven.


Medicatie

Bij de behandeling van een psychose, manie of depressie wordt soms medicatie voorgeschreven. Antipsychotica dempen psychotische verschijnselen en antidepressiva kunnen depressieve klachten verminderen. Een combinatie van therapie en medicatie is vaak het beste want antipsychotica en antidepressiva zijn geen geneesmiddelen: ze lossen je problemen niet op. Wel kunnen ze een steuntje in de rug zijn tijdens je herstelproces.

RedactieInformatie