Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Daan

Daan volgt dit jaar een opleiding tot ervaringsdeskundige waarbij zijn uitgangspunten psychose, manie en depressie zijn. Hij woont in Amsterdam.

Intimiteit – seksuele behoeften horen bij de mens

Daan: "Het valt mij op dat er in de GGZ weinig geschreven wordt over intimiteit en seksualiteit met informatie waar cliënten wat aan hebben".

“Tijdens mijn laatste opname in een kliniek had ik seks met twee mede cliënten”. Daan werd daarvoor berispt. “Ik werd overgeplaatst naar een andere kliniek en werd teruggeplaatst toen de dame in kwestie de afdeling weer had verlaten. Het valt mij op dat er in de GGZ weinig geschreven wordt over intimiteit met informatie waar cliënten wat aan hebben”.

Tijdens mijn eerste psychose in 2015 zat ik negen maanden (!) in een kliniek. Negen maanden geen seks, alleen jezelf helpen. Ik vond het ondoenlijk. Laatst schreef ik hier Jim van Os over aan die te kennen gaf in zijn reactie dat dat beeld klopt.

De informatie over seksualiteit is zeer summier

Sinds mijn laatste opname sta ik weer open voor een leuke vrouw in mijn leven. Een relatie die berust is op openheid, wederzijds respect en weten wat je aan elkaar hebt en waarom je voor elkaar gaat lijkt mij het ultieme.

Dating apps vind ik zonde van mijn tijd

Dat lees ik ook terug op het forum. Het is vaak een kortzichtige manier van kijken naar de ander. Zelf spreek ik liever iemand aan in de plaatselijke koffiebar, maar de kans dat je daar iemand vind die voldoet aan bovenstaande eigenschappen is natuurlijk niet op dagelijkse basis zo groot.

Mijn behoefte aan intimiteit loopt wel door

Ik heb een mooi appartement in Amsterdam-West. Het mag geen grote naam hebben, maar door de contractconstructie zit er een woonbegeleider gekoppeld aan de woning. Een sympathieke man.

Mijn woonbegeleider vroeg laatst hoe dat bij mij zit met ‘daten’

Ik zei toen in alle eerlijkheid dat daten en intimiteit toch wel een maand of zes terug is. Hij schrok. En benoemde vervolgens dat seksuele behoeften bij ons allemaal thuis horen. Hij dacht even na en vroeg of het voor mij zinvol zou zijn om te informeren naar een sekswerker.

Jemig, dacht ik… Sekswerkers, prositutees, stripclubs

Ik werkte voorheen bij een werkgever met veel losbandige vrienden, maar dat heeft daarna nooit meer plaatsgevonden. Bovendien was er toen geen noodzaak, maar was het meer een manier om plezier te beleven in het uitgaansleven. En ja, toen gebeurde er ook wel eens wat.

Ook besprak ik het met mijn beste vriend

We moesten er in het begin toch allebei even om lachen. Maar de boodschap was overgekomen. Zes maanden lang droog staan. Ik trek dat bijzonder slecht.

Binnenkort komt er een soort escort die in de zorg werkt naar mijn huis

Ik ben voornemens met mijn ervaringen daarover hier te publiceren. Ik zit wel nog met veel vragen: Kies je zelf zo iemand uit? Praat je met elkaar en is zij een beetje empathisch ingesteld.

Ik ben enorm benieuwd!

Waar de ervaring ook op uit loopt, ik hoop vooral dat iemand een keer mijn pad kruist waar ik op alle vlakken mee kan delen. Er is echter één groot voordeel:

Ik ben bijzonder goed ingesteld op medicatie

Met Amisulpride (antipsychoticum) en Depakine (stemmingsstabilisator) heb ik geen bijwerkingen en voel ik mij ook niet afgevlakt. Toen ik Clozapine gebruikte had ik veel meer last van oprecht contact met mijn omgeving, en dus ook met het uitwisselen van contact in een kroeg of koffiebar.

Nu ik die emoties weer heb wil ik er ook graag gebruik van maken. Thuis zitten is niks voor mij. Ik kijk uit naar wat de hopelijk liefdevolle toekomst brengt.


Daan volgt dit jaar een opleiding tot ervaringsdeskundige waarbij zijn uitgangspunten psychose, manie en depressie zijn. Hij woont in Amsterdam.

Meer lezen over intimiteit?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Behoefte aan een luisterend oor?

De chatters van PsychoseNet staan voor je klaar.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *