Main content

Het zal je maar gebeuren. Je bent begin 20, je studeert nog. De laatste weken merk je dat je wordt achtervolgd, bespioneerd en bedreigd door een organisatie die er op uit is om jou en jouw ouders kapot te maken.

Je gaat aangifte doen bij de politie maar ze lachen je vierkant uit. Je waarschuwt je ouders; die lachen je niet uit maar ze zeggen dat je in de war bent. Dat je ziek bent.

Hoe eenzaam ben je dan? Hoe onbegrepen voel je?

Mijn collega en ik trainen en coachen al 15 jaar naasten van psychisch kwetsbare mensen. We hebben honderden, misschien wel duizenden ouders leren kennen. Heel vaak horen we dat ze blijven proberen om hun zoon of dochter te overtuigen van hun eigen werkelijkheid. En hoe dat leidt tot verwijdering, tot onbegrip. Niemand heeft die ouders ooit verteld hoe ze beter kunnen omgaan met de belevingen van een psychotisch gevoelig gezinslid. Of met de gevoeligheden van een gezinslid met persoonlijkheidsproblemen. Of met verslavingsproblemen.

Kortom: Zoons en dochters voelen zich eenzaam en onbegrepen. En ouders voelen onmacht. Terwijl bijna alle ouders alles zouden willen doen (of laten!) om zoon of dochter te ondersteunen bij de opbouw van een gelukkig en zinvol leven.

Ouders (en andere naasten) hebben daar hulp bij nodig

Vrienden, buren, ooms en tantes snappen niet wat er aan de hand is en komen met onbruikbare adviezen. Ouders willen liever praten met mensen die aan een half woord genoeg hebben. Mensen die bruikbare tips en bruikbare informatie hebben. Mensen die vanuit hun kennis en ervaring de ouders kunnen helpen om hun zoon of dochter te helpen. Mijn collega Tiny van Hees (sociaal psychiatrisch verpleegkundige) en ik (“meervoudig” familie-ervaringsdeskundige) hebben die kennis en ervaring.

Sinds we allebei met pensioen zijn, stellen we die kennis en ervaring belangeloos, kosteloos en drempelloos ter beschikking via Naastentraining.nl. Via “Zoom” coachen en trainen we samen ouders en andere naastbetrokkenen. Individueel, dus niet met een groep familieleden. Ons belangrijkste doel: naastbetrokkenen handvatten geven om begripvol, respectvol en oordeelsvrij om te gaan met hun kwetsbare gezinslid. Samenwerking in plaats van van verwijdering.

Ben je zelf psychisch kwetsbaar en wil je meer weten over ons aanbod voor jouw naasten?

Of wil je meer weten omdat je zelf naaste bent van iemand met een psychische kwetsbaarheid? Kijk eens op www.naastentraining.nl en mail ons via info@naastentraining.nl. Dan maken we, geheel vertrouwelijk, een belafspraak om nader kennis te maken.


Tiny van Hees (sociaal psychiatrisch verpleegkundige) en Tom Rusting (familie-ervaringsdeskundige) stellen hun kennis en ervaring belangeloos, kosteloos en drempelloos ter beschikking via Naastentraining.nl.

Lees meer over naasten:

Meer informatie over psychose:

Geeske Roorda is de hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over haar zoektocht naar goede hulpverlening voor haar CPTSS en dissociatieve stoornis, haar stemmings- en psychosegevoeligheid en over haar eigen herstel.

Wist je dat je Geeske kunt volgen via LinkedInFacebookTwitter en YouTube?

Meer blogs lezen van Geeske Roorda?

Wist je dat PsychoseNet regelmatig nieuwe podcasts, mini-colleges en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: