Main content

Stemmen horen is een verschijnsel waarbij je een of meerdere mensen hoort spreken die andere mensen niet kunnen horen. Voor sommige mensen geeft het horen van stemmen veel problemen. Omdat ze het zo vaak horen dat het de concentratie verstoort, of omdat de stemmen zulke nare dingen zeggen.

Wat is stemmen horen?

De medische term voor stemmen horen is ‘auditieve hallucinaties’. De inhoud van de stemmen kan erg negatief zijn, wat mensen bang en onzeker kan maken. Vaak gaat stemmen horen gepaard met andere klachten, zoals achterdocht, somberheid en een laag zelfgevoel. Ook verlopen sociale contacten soms moeilijker.

Wie hoort stemmen?

Stemmen horen is geen zeldzaam fenomeen. Iedereen hoort wel eens zijn naam roepen of iets fluisteren zonder dat er iemand is. Bij de meeste mensen gaat het om een ervaring die slechts een of enkele keren in het leven vóórkomt. Een veel kleinere groep hoort hele zinnen. Een nog lager percentage (ongeveer drie tot vijf procent) heeft deze ervaring regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks of dagelijks.

Het zorgprogramma ‘Stemmen horen’ is gericht op mensen die last hebben van stemmen horen. Ook kinderen en jongeren kunnen behandeld worden.

  • Deel deze pagina: