Main content

Wil je zwanger worden of ben je al zwanger, overleg dan altijd met je arts over het al dan niet blijven gebruiken van antidepressiva. Overleg ook altijd met je arts en verloskundige wanneer je borstvoeding wilt geven en een antidepressivum gebruikt.

Mag je antidepressiva gebruiken tijdens de zwangerschap?

In de afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. Van geen enkel middel kan met zekerheid worden gesteld dat het gebruik tijdens de zwangerschap 100% veilig is, maar recent onderzoek lijkt aan te tonen dat er geen verhoogd risico is op afwijkingen voor het kind wanneer de moeder antidepressiva heeft geslikt. Wel is er bekend dat bepaalde type medicatie beter niet gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap, en het raadzaam is om (tijdelijk) op een ander middel over te gaan wanneer helemaal stoppen niet verstandig is.

Wil je zwanger worden of ben je al zwanger, overleg dan altijd met je arts over het al dan niet blijven gebruiken van antidepressiva. Wanneer de depressieve klachten niet te heftig zijn, wordt aangeraden geen medicatie te slikken in de eerste drie maanden van de zwangerschap en met alleen therapie te volstaan. Is het toch beter om een antidepressivum te blijven slikken, dan zijn SSRI’s of tricylcische de beste optie.

Mag je borstvoeding geven als je antidepressiva gebruikt?

Overleg altijd met je arts en verloskundige wanneer je borstvoeding wilt geven en een antidepressivum gebruikt. Kleine hoeveelheden van het medicijn kunnen in de melk terechtkomen maar dit is niet per definitie schadelijk voor de baby. Sommige antidepressiva zijn beter dan andere wanneer je borstvoeding wilt geven. Bespreek de voor- en nadelen met je huisarts of behandelaar en zoek indien nodig naar een goed alternatief.

Meer over borstvoeding en medicatiegebruik.


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek ‘De DSM-5 Voorbij‘ uit, in 2016 het boek ‘Goede GGZ!‘ (samen met Philippe Delespaul e.a.) en in 2021 het boek ‘We Zijn God Niet‘ (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Externe informatie:

Lees verder over antidepressiva:

Lees meer over het afbouwen van medicatie:

  • Deel deze pagina: