Main content

Na een psychotische periode, gevolgd door een langdurige depressie, gaat het eigenlijk goed met me.

Ik moet dan ook solliciteren: we komen met moeite rond van het inkomen van mijn vrouw alleen. Diep van binnen zou ik willen dat ik al ergens aan het werk was. Maar de gedachte aan ergens solliciteren, helemaal opnieuw beginnen… Ik voel de grond onder mijn voeten vandaan zakken.

Ik ben steeds bang dat ik door de mand zal vallen.

Herman Vriesdijk (38), Den Haag


 

Iedere week behandelen we een dilemma van een lezer in ‘Wat zou jij doen?’ Kijk voor het dilemma van deze week op onze Facebookpagina en laat daar of hieronder jouw mening of advies achter. Zo helpen lezers elkaar!

Wil je zelf een vraag vraag voorleggen? Stuur je vraag naar redactie@psychosenet.nl.

 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. ‘Verzwijgen of vertellen.
  Een hulp bij de keuze om werkgevers over een psychische aandoening te informeren’
  Contactpersoon: Ellen Otto (eotto@kcphrenos.nl)
  Telefoon: 030 2931626 (secretariaat Kenniscentrum Phrenos)

  Bovenstaande brochure kreeg ik vandaag toegestuurd per email, het kan je helpen bij je keuze of je in een sollicitatiegesprek wilt vertellen over je aandoening. Een heel praktische gids.
  Zelf ben ik begonnen met vrijwilligerswerk in de richting van mijn vakgebied. Zo blijf ik ervaring opdoen en bouw ik weer zelfvertrouwen op om aan de slag te gaan.
  Groetjes, Sjnuuf

 2. Dag Herman, het laatste zinnetje wat je schrijft is een heel belangrijk zinnetje, niet in de laatste plaats omdat het een grote rol zal spelen in waarom je het nu zo moeilijk vindt verder te gaan met je herstel. Maar ik herken het ook, die angst om door de mand te vallen. Bij mij was het zelfstigma, angst niet goed genoeg te zijn want ik was immers toch die (ex)psychiatrische patient. Zelfs vele banen verder had ik er nog last van. Wat is het bij jou precies, die angst om door de mand te vallen? Ook zoiets? Of is het meer de angst dat je weer meer klachten zal krijgen?
  Ik hoop dat je in contact kan komen met een IPS coach, want deze mensen kunnen je met deze angsten en vragen begeleiden en stapje voor stapje richting herstel en werk met je mee lopen. Zelfvertrouwen groeit met vallen en opstaan. Zie ook de blog over IPS. Je bent niet alleen, bijna iedereen komt na een periode van ernstige psychische klachten deze twijfels en angsten tegen. Je zelfbeeld krijgt een zwieper en veel zekerheden zijn weg. Je kan misschien ook terecht bij een ervaringsdeskundige om erover te praten. Marieke Sweens heeft aan de hand van eigen ervaringen een handleiding geschreven voor wergevers en werknemers over werken met een psychische aandoening. Boordevol ervaringen en tips. Wie weet kan je ook daar wat moed, zin en inspiratie uit halen. Herman, succes en alle goeds,Clara

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.