Main content

Multideskundigheid in de GGZ, wat is dat nou eigenlijk? We vroegen psychiater Jeroen Kloet, psycholoog Clara Koek en co-assistent Floor Geurts te vertellen wat het voor hen betekent, en hoe zij het zelf beleven.

Bekijk de korte video ‘Multideskundigheid in de GGZ’ (7:51min)

Wat betekent multideskundigheid voor jou?

  • Deel deze pagina:

Reacties:

  1. Besten,
    Jullie goede bedoelingen om een brug te slaan tussen verschillende expertises kan ik begrijpen. De aandacht voor ‘het clientperspectief’ is duidelijk een trend. De vraag is wel of het ervaringsvertoog stevig genoeg is om haar functie in relatie tot het vertoog van de kennisdeskundigen waar te maken. Het ervaringsvertoog dient ook (dus niet uitsluitend !!!) een halt toe te roepen aan wetenschappen en deskundologieen. De hiërarchie (pikorde) tussen verschillende vertogen is heel erg sterk. Bovenaan staan de wetenschappen en de deskundologieen, het ervaringsvertoog bungelt onderaan de ladder. Ik krijg niet de indruk dat mulitideskundigheid de impliciete hierarchie in het kennis-/inzichtdomein zal doorbreken. Juist daarom hoop ik dat wetenschappen en deskundologieen de ontwikkeling van ervaringsvertogen zullen stimuleren, maar niet zelf gaan praktiseren.
    Laat die eer aan anderen.
    Vriendelijke groet, Gert Rebergen

    1. Mooie reactie met weloverwogen gedachten. Mijn reactie erop is een andere vibe: laat ieder zijn hart volgen en zelf doen waar zijn of haar passie ligt. En combi’s hoeven elkaar niet tegen te staan en kunnen elkaar zelfs versterken, wat mijn betreft. Een violist die ook psychiater is? Een zanger die ook in de avonddienst werkt? Een trouwambtenaar die ook boswachter is? Kortom: leer jezelf zijn en doe waar je nog meer heel van wordt. Dat geld voor elk mens in werk en privé. In de het ondersteunen van mensen ligt het menselijk zijn en het beroepsmatig handelen dicht bij elkaar. Soms is hierin te veel afstand, soms ook het omgekeerde. Dat vraagt voor elke hulpverlener om professioneel zoeken naar díe gulden middenweg die voor de ontvangende partij het meest dienstbaar is aan het herstel of behandelproces dat centraal hoort te staan. En wat daarin wenselijk is, is ook weer voor iedereen anders. Dus vooral: heb het erover met elkaar. Zie elkaar en bespreek verwachtingen uit.Een pasklaar antwoord of standaard werkwijze is er niet. (En ja die is er wel en dat werkt niet meer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *