Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Nico uit de psychiatrie – tijd voor een nieuwe en goede GGZ!

Nico uit de psychiatrie

Na ongeveer 20 jaren rond te hebben gelopen heb ik besloten uit de GGZ te stappen. Waarom? Omdat ik, na alles bij elkaar te hebben opgeteld qua behaalde resultaten van behandelingen e.d., tot de conclusie kwam dat ik niet echt verder bent gekomen.

Sterker nog, alleen maar bleef hangen in bepaalde psychische klachten.

Na vier diagnoses ging ik nadenken wat er mis ging

En volgens mij werkelijk aan de hand was met mij. Toen ik met mijn sociale studies begon in 2001 en supervisie kreeg, raakte ik in gesprek met docenten en medestudenten over mijn houding ten opzichte van mijn functioneren in werk en studie.

In deze studies (maatschappelijk werk, sociaal pedagogische hulpverlening en sociaal dienstverlener) praat en evalueer je veel over je eigen attituden om zo jezelf beter te kunnen vormen tot professioneel hulpverlener. Omdat ik in mijn werk en studie en leven veel angsten en onzekerheid ervoer tijdens bijvoorbeeld gesprekken met collega’s en cliënten, ging ik mijzelf steeds meer afvragen waar dit vandaan kwam.

Was het inderdaad door mijn sociale fobie, vermijdende persoonlijkheidsstoornis, autisme, depressieve stoornis en vermoeden van ADHD? Was ik daarom meestal aan het ‘pleasen’ in de vorm van altijd maar grapjes maken (coping)? Vaak erg onzeker? Niet daadkrachtig? Niet consequent? 

Gek genoeg dacht ik eigenlijk altijd al aan trauma

Ik heb een pittige jeugd gehad; emotionele verwaarlozing, (seksueel)mishandeld, gepest (op school en thuis, zo’n 15 jaar lang) en ga zo maar even door…

Zelf toen ik mijn voor het eerst aanmeldde bij de GGZ voor een eerste intakegesprek dacht ik zelf al aan trauma en gaf dit ook aan, maar daar werd nooit echt goed op doorgepakt. Ik kreeg uiteindelijk allerlei labels op me geplakt. Ik gaf aan in behandelgesprekken dat het mij bijvoorbeeld gewoon niet lukte om mij over mijn angsten heen te zetten, ook al kreeg ik heel wat adviezen en verklaringen.

Na wederom een crisis in mijn leven stapte ik maar weer eens naar mijn huisarts omdat ik niet verder kwam in de GGZ. Ik werd opnieuw doorverwezen naar de GGZ, maar dan voor een ‘passende’ diagnose en eventueel behandeling.

Na een halfjaar kon ik voor een intakegesprek terecht

Na vier keer te af te zijn gewezen bij andere GGZ-instellingen omdat mijn situatie te ‘complex’ was! Ik had een eerste gesprek en gaf mijn vermoeden van een (jeugd)trauma aan en onderbouwde dit heel goed. Ik had me goed ingelezen en voorbereid. Bij een tweede vervolggesprek vertelde de psychiater dat hij sterk het vermoeden had van ADHD en wilde eerst hiermee aan de slag.

Ik vroeg deze beste man wat hij van mijn visie vond van mijn traumatische verleden en of hij dan niet eerder dacht aan trauma?

Waarop hij mij vroeg; “Kun je mij dan een voorbeeld geven van wat je hebt meegemaakt?

Ik vertelde hem dat ik op mijn 13de pornofilms moest halen voor mijn ouders in de (illegale) videotheek en dan thuis lekker mee mocht kijken en dat ik mijn hele leven al last heb van seksuele problemen!

Hij zei: “Als wij dit soort signalen horen schrikken wij enorm, wij noemen dit kindermishandeling! Ik zei; “Dit is nog maar het topje van de ijsberg van wat ik heb meegemaakt.”

Maar deze psychiater pakte wederom niet verder door op een onderzoek naar een eventueel trauma.

Het is lastig om vast te stellen welke diagnose gesteld moet worden

Omdat ik o.a. veel boeken ging lezen over deze onderwerpen en ik ontdekte dat dit soort trauma bijvoorbeeld ook autistische en ADHD-symptomen kan laten zien.

Ik las boeken van Bessel van der Kolk, Jim van Os, Floortje Schepers

Daarbij concludeerde ik dat ik geen heling zou gaan vinden binnen huidige de GGZ en besloot dus uit de GGZ te stappen. Ik moest daarbij denken aan de opmerking van Jim van Os aan mij;

 • Wat is er met je gebeurd?
 • Wat heb je nodig?
 • En wat zijn je levensdoelen c.q. perspectieven (oftewel, ga niet medicaliseren).

Het mooie is dat ik op een gegeven ogenblik een oude kennis tegenkwam op straat en zij is ervaringsdeskundige, lotgenoot en al ruim 25 jaar professioneel hulpverlener. Zij stelde voor om mij te gaan helpen bij mijn (trauma) klachten. Ik heb nu (nog) geen officiële trauma-diagnose, maar voor mij is één plus één, twee; oftewel: jeugdtrauma!

En het mooie is dat ik in een paar behandelgesprekken met mijn oude kennis al veel heb bereikt

Véél meer als in de 20 jaar GGZ (en dan nog gratis ook)! Ik ontdekte bijvoorbeeld waar mijn afweermechanismen vandaan kwamen en daardoor in een cirkel bleef hangen. Ik wil dit graag met jullie delen!

Blijf niet te lang lopen met onnodige klachten

Denk zelf heel goed na over wat je o.a. hebt meegemaakt en daarbij de eventueel causale verbanden met je psychische klachten!  Laat je niet teveel meennemen in de visie van de (huidige) GGZ, daarbinnen wordt veel te veel in ‘labels’ en ‘hokjes’ gedacht en daar vervolgens op behandeld!

Verdiep je in de vele (internationale) wetenschappelijke boeken van (trauma) deskundigen en ontdekt wat voor jou passend is! Op dit moment zijn er zoveel (internationale) wetenschappelijk inzichten op dit gebied en hopelijk worden deze inzichten snel toegepast binnen de GGZ!

Oftewel; tijd voor een ‘Nieuwe en Goede GGZ!’

Hope this helps!


Nico heeft een bewogen leven achter de rug. Hij heeft in zijn jeugd, op school, op zijn werk, in de kerk en in zijn huwelijk traumatische ervaringen opgelopen. Nu is hij zijn leven aan het (her)oppakken. Hij wil uit de GGZ stappen. Hij weet waar zijn psychische klachten vandaan komen en weet er nu beter mee om te gaan.

Foto credits

Meer lezen over de nieuwe GGZ?

Ken je deze boeken van Jim van Os al?

Reacties

5 reacties op “Nico uit de psychiatrie – tijd voor een nieuwe en goede GGZ!”

 1. Romkje

  Beste Nico,

  Dank je wel voor het delen van jouw lange, zware weg bij GGZ. Door schade en schande ben je op weg naar wijs te worden.
  Nu nog het praktische.
  Iniedergeval hoop ik dat je zsm gehoord en gezien wordt!

  Het beste!

 2. Alonie

  Wat goed dat je dit geschreven hebt! En wat erg dat het nog steeds zo gaat.
  Zo ontzettend schadelijk als je zomaar even ‘behandeld’ wordt zonder dat men je (traumatische) jeugd echt kent.
  Dat zag ik bij mijn naasten, als arts in de GGZ en heb ik zelf ook ervaren. Waarom verandert dat niet….

 3. Rogier

  Mijn ervaring met GGZ is idd ook: symptoom bestrijding. Er wordt een pleister op de geestelijke wond geplakt zonder de wond te verzorgen. Praten en pillen en hopen dat het goedkomt…

  Je blijft patient en wordt nooit echt beter. Dat je beter bent, moet je eigenlijk zelf verzinnen. Terwijl je natuurlijk altijd al helemaal goed en beter bent, alleen begrijp jij (en de psychiater) dat niet zo goed.

  Ik heb zéker veel aan GGZ gehad en ben ze ook dankbaar maar zeker niet alles. Ik moest naast alle gesprekken zelf behoorlijk op onderzoek uit en dat was achter af gezien een te lange en te eenzame weg.

  Wordt tijd dat de GGZ met meer liefde gaat werken en mensen goed en liefdevol support in het vinden van zichzelf door zelfliefde en zelfcompassie te stimuleren. Beste GGZ: Hier ligt de sleutel. Het is zo simpel dat het vreemd is dat dit er nog niet echt is.

  Veel liefde namens mij voor iedereen met mentale klachten. Wat kan een mens in de knoop zitten met zichzelf. Dat je mag verzachten en dat je jezelf weer kunt vinden. Je bent helemaal OK. Aan jou mankeert niets.

  Veel liefde, succes en wijsheid ook voor iedereen werkzaam binnen GGZ. We zijn allemaal mensen. Wees niet bang voor elkaar. Wees oprecht en geïnteresseerd. Behandel met liefde. Schrijf niet wat je ziet in het dossier. Schrijf maar eens je bij iemand voelt in het dossier. Stimuleer en vergroot het tekort aan liefde dat iemand voor zichzelf heeft door allerlei wonden. Vergroot het tekort aan liefde ook bij jezelf.

 4. Nico wat een herkenbare open brief!.
  Ik moet mij wel bij het andwoord van Mabel aansluiten , zit in dat zelfde schuitje .

  Liefs allebei sterkte.
  Thea

 5. Hoi Nico,

  Hier dezelfde ggz ervaring.
  Het hier en nu denken, het snelle verklaren binnen geijkte dsm hokjes, labels plakken , een behandelpad induwen.

  Aanbodgericht , niet op persoon.
  Idd , het wat is gebeurd, daar word niet mee gewerkt .
  Alleen het wat is nodig , dat hangt nog in het luchtledige. In alle nieuwe theorieën en ontwikkelingen kun je de draad ook flink kwijtraken.
  Met terugwerkende kracht is weinig te veranderen , het blijft gevolgen afzwakken.

  Echt diepgaande verandering in de persoon heb ik tot op heden niet meegemaakt , bij mezelf iig niet.

  De plek waar je geboren bent, wat je wel/ niet meekreeg aan bestanddelen vormt je latere zijn, dat kan een pijnlijke vaststelling zijn .
  Eerlijk is het niet , persoonlijk verwijtbaar niet , ermee in harmonie komen is een levenswerk .

  Liefs, en sterkte !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *