flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Stemmen horen - EVOICE is op zoek naar deelnemers * PsychoseNet

Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Stemmen horen – EVOICE is op zoek naar deelnemers

Nieuws - EVOICE onderzoek

Iedereen kan ooit stemmen gehoord hebben in meer of mindere mate op een gegeven moment in het leven. Hoe dit ervaren wordt, is gebaseerd op de frequentie en de inhoud van het horen van deze stemmen en het effect van deze stemmen op het dagelijks functioneren.

Voor sommigen is het horen van stemmen een stressvolle ervaring, anderen worden er minder door beïnvloed en hebben er juist mee leren leven.

Het is nog onbekend wat er precies in het brein gebeurt wanneer iemand stemmen hoort en waardoor mensen dit op verschillende manieren ervaren. Deze vraag willen we graag beantwoorden. Het doel van dit onderzoek is het beter gaan begrijpen van het onderliggende mechanisme van het horen van stemmen. Ook proberen we meer inzichten te verkrijgen in risicofactoren die het onderscheid maken tussen niet-klinische en klinische stemmenhoorders.

Wie zoeken we?

We zijn op zoek naar mensen tussen de 16 en 65 jaar die in meer of mindere mate stemmen horen. Hierbij spelt het geen rol of u een psychiatrische diagnose hebt of niet. Het is wel van belang dat u geen neurologische aandoening zoals epilepsie, een hersentumor of hersenletsel heeft.

Wat houdt deelname aan dit onderzoek in?

In het huidige onderzoek zullen we gebruik maken van gedragsvragenlijsten en interviews, het meten van hersenactiviteit. De gegevens die wij tijdens de bijeenkomsten verzamelen worden strikt anoniem verwerkt. Als u bij de eerste drie bijeenkomsten meedoet, ontvangt u een vergoeding van 60 euro (VVV-waardebon). Als u graag bij alle vier bijeenkomsten meedoet, ontvangt u 75 euro (VVV-waardebon).

Heeft u vragen of interesse om mee te doen?

Stuur u dan een mail naar: fpn-evoice-avh2020@maastrichtuniversity.nl.

Dan gaan we u een informatiebrief toesturen die u rustig kunt doorlezen. Daarnaast zullen we in overleg met u een afspraak voor de eerste bijeenkomst maken. Alle bijeenkomsten zullen plaatsvinden op de Universiteit Maastricht.


EVOICE is opgezet door de Universiteit Maastricht in samenwerking met het Academisch Ziekenhuis Maastricht. We zijn op zoek naar vrijwillige en geïnteresseerde deelnemers. Je mag gerust contact met ons opnemen door een email te sturen aan fpn-evoice-avh2020@maastrichtuniversity.nl.

Onderzoeksteam:

Prof. Dr. David Linden – Hoofdonderzoeker Universitair Medisch Centrum/ Academisch Ziekenhuis Maastricht Universiteit Maastricht
Prof. Dr. Therese van Amelsvoort – Hoofdonderzoeker Mondriaan Zorggroep Maastricht/Heerlen Universiteit Maastricht
Prof. Dr. Sonja Kotz – Hoofdonderzoeker Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN) Universiteit Maastricht
Dr. Michael Schwartze – Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN) Universiteit Maastricht
M.Sc. Suvarnalata Xanthate Duggirala – Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN) Universiteit Maastricht M.Sc. Hanna Honcamp Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN) Universiteit Maastricht

Meer lezen over stemmen horen?