Vandaag maakte de Hersenstichting bekend dat zij € 1,7 miljoen toe kennen aan zes nieuwe onderzoeken. Één daarvan is een onderzoek naar Virtual Reality – VR behandeling voor extreme achterdocht bij mensen met een psychose. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door het UMCG onder leiding van Prof. Dr. Wim Veling.
Veel mensen met een psychose hebben last van wanen en gevoelens van extreme achterdocht. Het gevoel achterna gezeten te worden of gevaar te lopen speelt vaak een rol. De achterdocht kan er voor zorgen dat iemand zich terug gaat trekken en dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen of met het openbaar vervoer reizen uit de weg gaat.
VR behandeling boekt goede resultaten
De standaard behandeling van extreme achterdocht is cognitieve gedragstherapie, maar dit laat nog vaak te wensen over. Uit eerder onderzoek van de VU en UMCG is gebleken dat behandeling in een VR-omgeving kan helpen. De resultaten van dit onderzoek zijn 9 februari gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Psychiatry.
Een VR-omgeving is een door een computer gemaakte 3D-omgeving die reageert op wat iemand doet. Met een speciale VR bril kan iemand er in rond lopen en allerlei opdrachten uitvoeren. In een VR-omgeving kan iemand samen met een therapeut ‘veilig’ oefenen met moeilijke situaties.
Voordat de nieuwe VR behandeling overal kan worden ingevoerd, is meer onderzoek nodig naar de effectiviteit. Dit onderzoek kan nu met steun van de Hersenstichting worden gerealiseerd. Lees hier het bericht van de Hersenstichting over de toekenning.
Lees ook: ‘De verwarde man, dat was ik’ – Hoe Jeroens verhaal virtuele werkelijkheid werkt