flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
CONNEX onderzoek - Proefpersonen gezocht

Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

CONNEX onderzoek – Proefpersonen gezocht

UMC Groningen

Het CONNEX-onderzoek. Schizofrenie – we noemen het bij Psychosenet liever psychosegevoeligheid – is een aandoening die op allerlei manieren invloed heeft op de mentale gezondheid van mensen.

Het kan ook invloed hebben op aspecten van het denkvermogen zoals het geheugen, aandacht en het verwerken van informatie. Dit wordt ook wel een cognitieve stoornis genoemd.

Reden van het onderzoek

Er zijn op dit moment nog geen behandelingen voor deze problemen van het denkvermogen bij schizofrenie. Dat is de reden waarom we het CONNEX-onderzoek zijn gestart. CONNEX is een onderzoek waarin wordt onderzocht of een onderzoeksmiddel genaamd BI 425809 de cognitie van mensen met schizofrenie kan verbeteren. Tot nu toe wordt het middel goed verdragen en in eerdere fasen van onderzoek laat dit middel veelbelovende resultaten zien.

Wanneer kunt u meedoen?

Voor het CONNEX-onderzoeksprogramma zoeken wij deelnemers die (onder andere):

  • Minimaal 18 jaar en maximaal 50 jaar oud zijn;
  • Een diagnose schizofrenie hebben;
  • Moeite hebben met het denken, zoals het onthouden van dingen, concentreren op taken of gesprekken, of problemen bij het uitzoeken hoe je iets moet uitvoeren;
  • Een studiepartner hebben die een aantal van de onderzoeksbezoeken kan bijwonen. Een studiepartner is iemand die jou goed kent en die wat vragen over jou kan beantwoorden. Zo krijgen de onderzoekers een beter beeld van het effect van het middel;
  • Bereid zijn naar Groningen of Maastricht te reizen voor de bezoeken.

Hoe werkt het?

Als je mee wil doen, zal je ongeveer acht maanden aan het programma deelnemen.

Eerst wordt er een screening gedaan om te bekijken of je geschikt bent voor deelname. Zo ja, dan word je willekeurig toegewezen aan of het onderzoeksmiddel of een placebo. Deze gebruik je zes maanden. De placebo lijkt op het onderzoeksmiddel, maar bevat geen werkzame stoffen.

In het onderzoek word je gevraagd 16 keer naar het onderzoekscentrum te komen. Tijdens deze afspraken zullen de onderzoekers een aantal testen en vragenlijsten afnemen en jouw algemene gezondheid onderzoeken.

Waarom deelnemen?

Door deel te nemen krijg je informatie over jouw klachten en dat kan helpen in je eigen behandeling. Alle onderzoeken en beoordelingen worden tijdens het onderzoek kosteloos verstrekt. Redelijke onkosten zoals reiskosten worden vergoed. Daarnaast krijg je een vergoeding van €10,- per uur voor jouw tijd tijdens deelname als je naar alle bezoeken komt. In totaal is dit maximaal €510,- als je het hele onderzoek afmaakt

Woon je ver weg?

Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden om gebruik te maken van een taxi. Voor lange bezoeken kun je eventueel ook een hotelovernachting vergoed krijgen, als dit nodig is. Overleg dit van tevoren met het onderzoeksteam.

Als je meer wil weten over dit onderzoek, kun je vrijblijvend contact opnemen via:

Universitair Medisch Centrum Groningen:

Dr. Iris Sommer/Pernell Willemsen

Tel. +31(0)6 5525 7336

connex2@umcg.nl

Maastricht University:

Tel. +31(0)6 1096 7732

connex2-sp@maastrichtuniversity.nl


Het CONNEX onderzoek is een inititatief van Universiteit Groningen/UMC Groningen. 

Meer lezen over cognitieve problemen bij psychosegevoeligheid?

Lees waarom wij niet van schizofrenie spreken en steun door je aankoop ook PsychoseNet