Main content

“Sinds mijn psychose kan ik me niet meer goed concentreren.”
“Voordat mijn psychose begon kon ik me moeilijker concentreren. Daar heb ik nu nog steeds last van.”
“Sinds mijn psychose is studeren moeilijker geworden omdat ik moeite heb met het onthouden van nieuwe informatie.”

Dit zijn dingen die wij, Claudia Vingerhoets (psycholoog), Geor Bakker (neuropsycholoog) en Oswald Bloemen (psychiater) in ons werk regelmatig horen van mensen die een psychose hebben doorgemaakt. Ongeveer 80% van de mensen met een psychosegevoeligheid heeft last van deze cognitieve problemen. Vaak beginnen deze klachten al voordat de eerste psychotische symptomen zich openbaren en blijven deze klachten ook bestaan nadat andere psychotische symptomen zijn verdwenen.

Wanneer wij met patiënten in gesprek zijn krijgen wij vaak te horen dat zij deze cognitieve klachten zelf het meest vervelend vinden.

Sommige mensen hebben er zelfs meer last van dan van het horen van stemmen. Het belemmert ze vaak in hun dagelijks functioneren en in het vinden of behouden van werk.
Op dit moment weten we nog te weinig over cognitieve problemen bij psychosegevoeligheid en effectieve behandelmethodes. Daarom zijn wij in het AMC in Amsterdam onderzoek gestart naar geheugen- en concentratieproblemen bij mensen met een psychosegevoeligheid. We maken daarvoor op twee verschillende dagen foto’s van de hersenen en nemen een aantal geheugen- en aandachtstaakjes af.

Wij geloven dat we door meer inzicht te krijgen in de (neurobiologische) oorzaken van deze klachten, betere behandelmethoden kunnen ontwikkelen.

Voor ons onderzoek zijn we nog op zoek naar deelnemers. Ben jij of ken jij iemand die recent psychotische klachten ervaart, of heeft ervaren en daar op dit moment geen medicatie voor gebruikt? Ben je tussen de 18 en 40 jaar oud? Neem dan contact op met ons. Wij zijn te bereiken op 06-43572055 of per mail. Voor deelname ontvang je een vergoeding.


Claudia Vingerhoets – psycholoog en onderzoeker

photo credit
 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. Door mijn psychose zijn mijn cognitieve vaardigheden zwaar verslechterd. Maar volgens mij heeft het meer te maken met de bijwerkingen van de medicatie, luiheid en motivatie problemen. Het is verleidelijk om de handoek in de ring te gooien wanneer je concentratie niet meer zo goed is dan het ooit was. Maar ik weet zeker dat als ik me best doe om ergens geconcentreerd mee bezig te zijn dat ik dan wel minder stof oppak en minder snel leer maar uiteindelijk wel tot het gewenste eindresultaat kom. Hetzelfde geld voor wielrennen. Wanneer iedereen doping gebruikt behalve jijzelf. Ja dan presteer je minder goed dan de rest. Maar er word wel vooruitgang geboekt.

  Wij leven gewoon met een zware beperking. Het snelle schakelen en de vlotte babbel is misschien verloren te gaan. Maar wanneer je meer de tijd neemt voor dingen dan lukt het uiteindelijk wel denk ik. Niet zo snel als voorheen. Maarja… je kan niet alles hebben.

  Dat is het hele probleem. Mensen verwachten wel weer dat je de draad op gaat pakken en het allemaal wel gaat lukken. Maar dat is lastig. Maar het heeft grotendeels met plannen te maken. Zorgen dat je voorbereid bent. Het leven is een marathon een geen sprint. rustig aan

 2. Even een aanvulling op de vorige reactie (die per abuis er opeens op stond) Twee aparte zaken wat ik me herinner tijdens mijn eerste (en zeer heftige) psychose: ik deed dingen andersom, als ik in de keuken van de opname (onder begeleiding) het gas wilde aanzetten deed ik het precies andersom dan dat het hoorde. Wat ik me herinner deed ik meer “andersom” ik geloof ok zo met veters strikken oid, links leek rechts. Ik kan me helaas geen andere voorbeelden herinneren. Vlak na de psychose kon ik me geen pincodes en andere zaken herinneren, en moest ik veel opnieuw leren, toen kreeg ik al lithium. Wordt er in het onderzoek rekening gehouden met de vraag of mensen werken of langere tijd niet werken? Ik gebruik mijn werkgeheugen nauwelijks in mijn vrijwilligerswerk en deze is misschien daardoor verslapt. Sommige werkzoekenden ( die ook hun draai hebben gevonden in deze nieuwe situatie) hebben geheugen klachten na langere tijd zonder werk te zitten en gebruiken hun hersens anders.

 3. Prachtig initiatief. Ik heb een jaar na mijn tweede psychose nog steeds last van geheugenverlies en slecht onthouden en slik lithium. Het gaat hierbij vooral om namen, gezichten en beeld zijn geen probleem. Met dansles is een choreografie leren in stukjes do-able, maar achter mekaar heel moeilijk, uitvoering ook vertraagd

 4. Ondanks dat voor een ieder klachten na of tijdens psychose symptomen wisselend zijn. Ben ik zeer verheugd met dit onderzoek!
  Volgens mij kan er een scala aan cognitieve problemen zijn, wellicht vergelijkbaar met mensen die een CVA hebben doorgemaakt. In ernstige of veel subtieler. Helaas is revalidatie na een psychose nog geen van zelfsprekendheid. Als dit wel zo was had vast al meer bekend geweest over eventuele cognitieve problemen na psychose!
  Heel veel succes gewenst met jullie onderzoek, ben zeer benieuwd naar de resultaten!

 5. Beste Claudia, ik heb een psychosegevoeligheid, gebruik geen medicatie….en bij mij zijn er juist geen concentratieproblemen, ik kan nog steeds op hoog niveau denken en concentreren. Terwijl ik wel 7 psychoses heb gehad….ik heb zelfs 10 jaar geleden op eigen houtje turks leren spreken. Het turks beheers ik inmiddels vloeiend, ook in schrift. Misschien is het extra interessant om mij te onderzoeken (knipoog..) er is alleen in maar ….ik ben 46. groetjes van Katja

 6. Ik ken een paar mensen met heel zware cognitieve stoornissen. Zo zwaar dat ze er zelf niet kunnen over spreken. Je merkt gewoon dat ze zich niet kunnen concentreren omdat een echt gesprek bijna niet meer mogelijk is. Na één zin die je uitspreekt is de concentratie weg en stokt ook het gesprek. Ik ben hard op zoek naar methodes om indien nog mogelijk de concentratie van deze personen ietwat te verbeteren. Persoon verliest huissleutel, paspoort, buskaart maar ook bvb schoenen… Ik zou heel graag iets aan zijn zeer moeilijke situatie willen verhelpen omdat hij zo gemotiveer is om zelfstandig te wonen en omdat hij het zo verschrikkelijk vindt in een psychiatrisch centrum in opname te zijn

 7. Ik heb een psychose gehad en verder regelmatig randpsychose gebruik et wel medicatie voor. Ik vergeet ook vaak dingen .ijn geheugen laat me regelmatig in de steek

 8. Zou hier graag aan meedoen. Heb zelf een dergelijke ervaring gehad toen ik 27 jaar was. Heb het in beeld gebracht middels mijn schilderijen. Alternatieve begeleiding gehad van mijn huisarts destijds, die zelf haar praktijk stopte aangezien zij vond dat zij binnen het gegeven systeem geen goede huisarts meer kon zijn. Zij heeft mij in contact met Chinese Martial arts; taiji. was een lange weg. Zie zelf linken met borderline en ADD, HSP. Synesthesie ervaren.

 9. Behandelaar vind mij bij tijde rand psychotisch. Ik Herken zeker de concentratie problemen. Als er te veel in mijn hoofd speelt,blok ik,kan er niets meer bij en gaat het gezegde langs me heen,weet het vaak ook later niet meer. Bekleeft gewoon niet!!Lastig!!

 10. Verwacht dat er amper een groep kan worden gevonden die tot valide en betrouwbare uitkomsten van het onderzoek zal leiden.
  Want zijn ze er nog zij die ondanks een psychose niet op medicatie worden ingesteld, zo ja zijn zij zichtbaar, in beeld bij hulpverlening?

 11. Heel mooi en belangrijk dat jullie dit soort onderzoek doen. Is het misschien ook een idee om mensen die een psychose hebben doorgemaakt te bevragen over wat hun theorie is op dit gebied? Ik kan me namelijk voorstellen dat dit aanknopingspunten voor behandeling of begeleiding zou kunnen geven.

  1. We gaan zeker ook met de mensen zelf in gesprek Irene. Daarnaast proberen we ook met de mensen te bekijken aan wat voor behandeling of begeleiding zij zelf behoefte hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *