Main content

Vraag

Hi meneer.ik kreeg een psychose 3 jaar geleden ik werkte eerst in de marine 6 jaren .Daarna ging ik werken als bodyguard 6 jaren zonder probleem.In 2014 kreeg ik een psychose met mijn 30 jaar.Mijn vader was diabetish en had in 4 maanden alle 2 bennen geamputeerd. Toen hij de tweede been ging amputeren tijdens hij in de ziekenhuis nog was hebben ze in mijn huis in gebroken dus diefstal.Ik was op mijn werk toen ik thuis kwam was ik heel erg boos omdat ik dacht meteen ik ben een bodyguard ik ben een x militair ik was op het werk iemand anders te bewaken en in mijn huis zelf gebeurde dit.Ik was teleurgesteld over mijn zelf en was heel erg boos ik wou den mensen die dat hebben gedaan te pakken krijgen om hun te straffen.Ik bleef 11 dagen zonder slapen ik bleef s avonds rond lopen om alles in orde te hebben met mij huis.En ik ging ook werken gewoon in die dagen.Dus ik werd ziek ik bleef 3 maanden in een psychiatrisch ziekenhuis.En ben sinds die tijd thuis ik hen mijn werk niet verloren maar ze hebben me steeds on hold en willen me een andere baan geven.Ik voel me compleet ik ben een sterke man het was gewoon die moment maar ik heb der van geleerd maar ze geloven niet meer in mij willen niet meer dat ik met wapen om ga en zo.En de psychiater die me had geholpen tijdens die 3 maanden heeft een duidelijke brief geschreven dat ik mijn oude baan terug mag aanpakken.Maar ze hebben geen trust in me meer.En die psychiater heeft me verteld dat in Nederland krijg een politie in psychose en na 1 jaar kan hij gewoon terug naar zijn werk en een politie zijn baan is zwaarder wat ik deed.Een politie heeft zijn wapen altijd bij zich.Ik had mijn wapen gewoon wanneer ik op werk was.Waarom doen mensen ik denk dat als je niet in me wil geloven dan moet je me testen laat me een test maken of zo.Ik woon in curacao en ik denk dat een psychose is een taboe hier. En mijn vraag is kan ik nooit meer met wapen werken omdat ik een psychose had gekregen? En trouwens ik ging nooit meer in de ziekenhuis sinds 3 jaar dus hen geen psychose meer gekregen.Ik wacht op uw antwoord ik weet dat ik gewoon mijn oude baan kan doen.ik wacht graag op uw antwoord hartstikke bedank.

Antwoord

Beste G,

Kennelijk dragen bewakers op Curacao wapens. Ik neem aan dat dat met vergunning is.
In het algemeen zijn er geen duidelijke richtlijnen over psychose en werk. Met betrekking tot een rijbewijs is in NL de richtlijn dat je na 1 jaar je rijbevoegdheid weer terugkrijgt; maar dus ook dat je een jaar niet zou mogen rijden. Richtlijnen met wapens ken ik niet.
Dat je drie jaar na de psychose je werk verliest omdat je psychotisch bent geweest lijkt me niet rechtvaardig. Maar als je erg en te achterdochtig bent in je werk als beveiliger lijkt me dat wel een probleem, zeker als je een wapen draagt.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 14 november 2017
  • Deel deze pagina: