Main content

Vraag

Ik ben een vrouw (46 jr) die in 2012 gediagnosticeerd is met ASS, die goed reageert op Lamotrigine. Toen ik iets las over bipolaire stoornis type 2 dacht ik: “Verhip, herkenbaar!”.

Vervolgens wetenschappelijk onderzoek is die combi echter zeldzaam (Leijfer, 2006). Heeft u hier ervaring mee, en wat kunt u hierover zeggen? En stel dat het comorbide voor komt, heb je dan ASS met bipolaire stoornis type 2 erbij? Of andersom: bipolaire stoornis type 2 met ASS-kenmerken? En waar hangt dat vanaf?

Antwoord

Je vraagt je af of jouw klachten waarvoor de diagnose autisme spectrum stoornis (ASS) is gesteld, samen kunnen gaan met een diagnose bipolaire stemmingsstoornis type 2 (depressies afgewisseld met hypomanie, maar geen volledige manische episode).

Nu zijn er veel mensen die klachten hebben die passen bij meerdere psychiatrische aandoeningen, dat wordt ook wel 'co-morbiditeit' genoemd. Bovendien gebruik je de stemmingsstabilisator lamotrigine, die inderdaad ook vaak bij de bipolaire stoornis type 2 wordt gebruikt.

Of dat betekent dat die diagnose in jouw geval dan ook van toepassing is, kan ik natuurlijk niet op afstand beoordelen. Maar wat ik wel kan zeggen is dat autistische trekken en een bipolaire stoornis heel goed samen kunnen gaan. Uiteraard moet de behandeling dan daarop worden afgestemd.

Met vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 april 2018
  • Deel deze pagina: