Main content

Vraag

Geachte heer van Os, Beste Jim,

Jaap van der Stel

‪@Lectoraat_GGZ JE zette op Twitter 29-12-17 8:46 :

JE GEDACHTEN STOPZETTEN | Dit is bij mensen met bepaalde psychische aandoeningen of problemen (piekeren) vaak een probleem. Nieuwe studie op grensvlak psychologie en neurofysiologie stelt vast dat neurotransmitter GABA in de hippocampus hierin rol speelt:

https://digest.bps.org.uk/2017/12/19/researchers-uncover-a-brain-process-that-may-help-explain-the-curse-of-uncontrollable-thoughts/?utm_source=feedburner

Nu stel ik het volgende als ervaringsdeskundige:

GEDACHTEN ONDERDRUKKEN | ‘Negatieve koppeling’ lukt mijn inziens vaak bij mensen in (aanloop naar) een psychose té goed.

Vraag:

Kan het hiermee een oorzaak-gevolg zijn, een verminderde bloedstroomactiviteit in de Hippocampus en lagere concentratie remmende neurotransmitter GABA gedurende langere termijn veroorzaken een psychose?

Met vriendelijke groet,

Cock van Etten

Antwoord

Beste Max,

Het staat interessant en modern om een schijnbaar nieuwe biologische 'ontdekking' de wereld in te twitteren - maar wat is de werkelijke waarde van de wetenschap er onder?

Het probleem is dat verreweg de meeste van dit soort wetenschappelijke bevindingen nooit gerepliceerd zullen worden en geen echte bevindingen zijn. Je kunt het het beste zien als een 'bijwerking' van de manier waarop de neurowetenschap werkt: je moet 999999 valse, niet ware bevindingen publiceren voordat je een keer iets echts vindt dat staat als een huis en waar patiënten daarwerkelijk iets aan hebben. Gebeurt waarschijnlijk 1 keer in de 20 jaar.

Ondertussen gooien mensen die 999999 valse bevindingen de ether in als interessante weetjes - echter de echte wetenschappers weten dat het oneindig ingewikkelder is.

Je theorie over de biologie onder psychose kan ik dus niet ondersteunen - we weten het simpelweg niet!

Beantwoord door: Jim van Os op 30 december 2017
  • Deel deze pagina: