Main content

Vraag

Beste meneer van Os,

Allereerst wil ik u hartelijk bedanken voor het beantwoorden van mijn vragen! Ook wil ik uw bedanken voor uw werk en uw visie en hart.

Uw hart staat namelijk voor erkenning van mensen die zichzelf niet erkennen, uw hart staat voor het liefhebben van mensen die zichzelf niet liefhebben. Dat hart staat voor het zien van potentie bij mensen die zichzelf niet als potentieel zien. Bedankt daarvoor!

Ook heb ik een tweetal vragen aan u.

Kan het zijn dat ik door medicijn gebruik minder makkelijk conditie opbouw met hardlopen en wielrennen? Ik weet namelijk dat ik voorheen, voor mijn 3 jaar herstel, ik best behoorlijk conditie kon opbouwen. Ik merkte dat ik steeds sneller rende en makkelijker het lopen kon uitbreiden. Ik heb er 3 jaar uitgelegen door verslaving, opnames en psychoses (nu niet meer verslaafd en alles goed op de rit) en ben sinds 8 maanden weer aan het hardlopen en wielrennen. Dit doe ik 6 keer per week. Geestelijk en lichamelijk merk ik heel veel positiefs, alleen de conditie vergroten lukt mij tot dusver niet goed.

Tevens merk ik dat mijn geheugen minder goed werkt. Kan het zijn dat dit door medicatie komt? En zo ja, kan het zo zijn dat, wanneer ik stop met medicatie, mijn geheugen ook weer beter wordt?

Met een hartelijke groet,

Jorrit-Pieter van der Heide

Antwoord

Beste Jorrit-Pieter,

Dank voor je compliment en je vragen!

Veel mensen klagen over geheugenklachten na het doormaken van een episode van verslaving en/of psychosegevoeligheid - kan tot de gevolgen behoren en gaat vooral via slechte concentratie. Oftewel: geheugen zelf kan in orde zijn maar materiaal komt moeilijker het geheugen in vanwege slechte concentratie. Ook de medicatie kan hieraan bijdragen. Daarnaast kan het geheugen ook primair veranderd zijn. Wat wat is kun je het beste uitzoeken via neuropsychologische test - maar hoeft niet. Het lijkt er op dat je er goed mee hebt leren leven!

Antipsychotica kunnen bijdragen aan energie- en motivatieveranderingen die mogelijk aanleiding kunnen geven tot minder makkelijk opbouwen van conditie. Dus ja, kan.

Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met de leeftijd: met het verstrijken der jaren wordt ons geheugen en onze conditie iets minder - maar dat is normaal. Oudere mensen compenseren dat door slimmer na te denken!

Beantwoord door: Jim van Os op 2 oktober 2017
  • Deel deze pagina: