Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Heeft mijn vriend wanen?

Vraag

Ik denk dat mijn vriend wanen heeft. Hij maakt van een gebeurtenis iets wat er helemaal niet is. En hij blijft volhouden dat hij gelijk heeft. Hij word ook erg boos en agressief. (Meestal gaat het over mij)

Hoe ga ik hier mee om?

Antwoord

Hoe je hier mee om kan gaan is erg veelomvattend. En daarmee ook veel gevraagd om in een mail te beantwoorden. Toch een poging.

Zoals je vraag binnenkomt, zie ik meteen drie aspecten.
1) Een relatie issue die van jullie beiden is, waar het gaat om een gezonde tussenruimte tussen jullie in waar je allebei in hebt te investeren om het gezond te houden.
2) Het ziektegedrag van je partner
3) Jou gedrag als reactie hierop.

In deze mengeling van problemen en mogelijk ook een verstrengeling van jullie allebei is het heel lastig om daar uit te komen met jullie tweeën.

Je partner heeft zijn woede te kanaliseren en te ontdekken dat het zijn eigen boosheid is en dat jij daar los van staat.

Jij hebt te ontdekken wat jou verwachtingen zijn van een gezonde relatie en welke eigen grenzen je daar bij wil hanteren. Met andere woorden, als je agressie tolereert? Wil jij een uitlaatklep zijn? Dat kan tijdelijk wel even..

Weet dat jij niet verantwoordelijk bent voor zijn ziekte en dat je wel hem tot steun kan zijn door te hem te vragen hoe je dat kan en mag doen.

Uit de discussie blijven van wat waar is en wat niet. Wat voor hem werkelijk is, ervaart hij zo. Probeer te voorkomen dat je figuurlijk tegenover hem komt te staan met strijd. Dus welke beweging kan jij maken? Als eerste? Dus niet vanuit reactie maar vanuit eerste actie? Je kan wegdraaien, of naast hem gaan staan. Probeer er zo naar te kijken. Wat is hierin jou probleem? En ga daar over met iemand in gesprek. Wat heb jij nodig in deze lastige situatie, om het geheel weer meer gezond te krijgen.

Het andere stuk over de waan laat ik voor nu even. Wie weet kan je vriend zelf een vraag stellen hierover? Of heeft hij vrienden die je kan benaderen die met hem in gesprek gaan over zijn gesteldheid?

Laatste tip, wees eerlijk en doe niets achter zijn rug om. Daarmee voedt je wantrouwen. Er is niks mis mee als je zegt: "Hey, ik ben zo gefrustreerd over deze situatie, ik gaan naar de huisarts om advies te vragen. Als je mee wil graag, maar ik ga sowieso."

Hopelijk helpt dit je om op het goede spoor te komen.

Ciao Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 29 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook