Main content

Vraag

Beste Jim, ik heb sinds mijn psychose nogal een saai leven. Weinig vrienden, geen vriendin en kampte dan ook met een depressie. Die depressie is deels weggewerkt door nortrilen die me er zeer goed van af geholpen heeft. Maar ik blijf altijd over hetzelfde denken al reeds 15 jaar sinds mijn psychose. Ik praat altijd over meisjes, mijn problemen die ik heb. Mijn ouders zeggen dat ik vroeger zo slim uit de hoek kon komen en dit heb ik niet meer. Het is alsof ik dom geworden ben. Ik wil terug slim zijn. Wat raad je me aan te doen. Om mijn gepraat op een intellectueel niveau te brengen. Groetjes Sebastien

Antwoord

Hey Sebas,

Dank voor je mail en vraag!

Een beetje gek antwoord misschien, maar ik zou zeggen: vergeet vroeger en hoe slim je vroeger wel of niet zou zijn geweest en dat je in vergelijking met vroeger nu "dom" zou zijn geworden. Je bent wie je bent en daar moet je een nieuw verhaal over maken. Wie is Sebas nu? Wat zijn doelen die haalbaar zijn en die zijn leven zin kunnen geven? Wat is zijn verhaal over wat er gebeurd is de afgelopen 15 jaar en heeft hij dat verwerkt? Heeft hij zich aangepast aan de mix aan kracht en kwetsbaarheid die hij met zich draagt? Waar is Sebas trots op en kan hij dat in zijn verhaal incorporeren?

For starters: je kunt trots zijn op de ongelofelijk moeilijke weg die je hebt afgelegd om te komen waar je nu bent. Daar was een onwaarschijnlijke hoeveelheid energie, levenskracht en intelligentie voor nodig. Koester dat - en inspireer anderen er eventueel mee. Kijk vooruit.

Met hartelijke groet, Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 19 oktober 2017
  • Deel deze pagina: