Main content

Vraag

Vanmorgen om half 10 ben ik (na een gesprek met psychiater) gestart met olanzapine (5mg), ik mocht het ’s middags of meteen ’s ochtends starten.

Hoe laat kan ik het beste de volgende dosis innemen morgen?

Antwoord

Ik kan niet specifiek beantwoorden want je bent mijn patiënt niet, maar in het algemeen geldt dat medicatie waar je slaperig van wordt het beste voor het slapen gaan genomen kan worden.

In de bijsluiter staat:

Dit middel dient éénmaal daags te worden ingenomen volgens advies van de arts.
Probeer uw tabletten iedere dag op hetzelfde tijdstip in te nemen. Het maakt niet uit of
u dit met of zonder voedsel doet. Dit middel is voor oraal gebruik (innemen via de
mond). U moet de tabletten in hun geheel met water doorslikken.


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 34
Beantwoord door: Jim van Os op 21 augustus 2019
  • Deel deze pagina: