Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Hoe lang duurt verwerking van hallucinaties?

Vraag

Hallo,

Vraag mijzelf af of het mogelijk is om hallucinaties goed te verwerken in het lange termijngeheugen. Heb 2 jaar geleden proprioceptieve hallucinaties gehad en deze zijn nu aan het verwerken omdat de situatie van toen weer naar boven gekomen is om een plek te vinden en te verwerken. Vraag mij alleen af of het met hallucinaties ook zo werkt dat het een plek kan vinden en vervolgens weg blijft of levenslang kan blijven aanhouden. Misschien een vraag die lastig te beantwoorden is, maar bijvoorbeeld mensen met een psychose die verwerken hallucinaties toch ook wel goed als ze volledig uit deze psychose komen, of toch niet?

Vriendelijke Groet,
S

Antwoord

Hoi S,

Inderdaad een lastige vraag, waardoor ik geneigd ben vooral een reactie te geven die strookt met mijn eigen ervaringen.

Die extra beleving van een extra werkelijkheid zoals ik het noem, zie ik als iets dat vraagt om erkenning en duiding door degene die dit beleeft én heeft een omgeving nodig waar deze erkenning er ook is. Wanneer dit erkennen lukt, dan hebben zulke belevingen wat mij betreft een duidelijke functie.

En wanneer hallucinaties en/of wanen betekenis kunnen geven aan iemands leven, dan kunnen ze richtinggevend werken in iemands denken en doen. Dat zorgt vervolgens weer voor een nieuwe staat van zijn met bijbehorende emoties, gevoelens en stemming.

Wanneer die interne verandering heeft plaatsgevonden (transformatie), dan kan het gevolg hiervan zijn dat deze wanen en hallucinaties niet meer of minder nodig zijn.En daarmee afnemen of zelfs verdwijnen.

Kortom: ik zie het als een kans voor een bewustwordingsproces van ergens doorheen gaan, zowel op individueel als op collectief niveau.

Het is een ingewikkeld moeilijk te duiden spanningsveld. Dat vergt veel om aan te gaan en het vraagt ook om een ondersteunende omgeving die hier begrip voor heeft en zo\'n proces met veel rust kan faciliteren. In de westerse samenleving met onze rationele benadering zijn we hier nog niet zo sterk in. Sterker nog: vaak is er een hoop angst en dat werkt juist averechts.

Voor elk individu is het weer anders. Ik vind deze zienswijze een hoopvol uitgangspunt, al zie ik ook om me heen dat mensen zoveel leed met zich meedragen dat zo\'n herstelproces moeilijk te verwezenlijken is, maar het kan dus wel.

Een mooi voorbeeld vind ik zelf de Ted talk van Eleonor Longden.

Bedankt voor je mooie vraag!

Vriendelijke groet retour, Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 22
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 7 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook