Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Hoe moeten we met de psychose van onze dochter omgaan?

Vraag

Onze dochter hebben wij recentelijk uit een buitenlands ziekenhuis opgehaald i.v.m. een psychose. Zij is nu bij ons thuis. Wij laten haar nu vooral even voelen hoeveel wij van haar houden, en hoe serieus wij haar nemen. Zij loopt met een waan rond dat ze in contact is met ‘blue avians’, en dat zij is uitverkoren om belangrijke taken op deze aarde te verrichten. Zij gaat hierin heel ver.

Het is beslist noodzakelijk voor ons om te weten hoe we hier mee om moeten gaan!

Antwoord

Mijn inschatting is dat dit het beste is wat u kunt doen. Liefdevol en nabij zijn als ouders en niet teveel meegaan in de wanen van uw dochter. Biedt rust en structuur aan, het gewone leven en kijk per keer of ze hierin mee kan doen, of dat dit overbelastend is.

Waar ze in concreet gedrag te ver gaat kunt u normatief zijn, zoals u gewend was te zijn.
Daarnaast, ze ervaart een extra werkelijkheid en die is vanuit haar perspectief waar. Dat is iets om 'er te laten zijn voor wat het is'.

Besteed veel aandacht aan uw onderlinge relatie en uw verwachtingen. Vraag wat u van haar nodig heeft en nodig haar uit te vragen wat ze van u nodig heeft.

Dat is best lastig want uw dochter is volwassen en uw kind. Dat is een dubbelrol. Het kan helpen om steeds na te gaan met elkaar, vraag je dit als volwassene aan een volwassene of vraag je dit als kind aan een ouder? Dat is tijdelijk even overbewust handelen, maar het kan verhelderend werken door uw dochter te zien als een mens met twee rollen, het kleine kwetsbare meisje en de krachtige volwassen vrouw.

In een psychose kan het gebeuren dat deze twee rollen aan elkaar verbinden en er een persoonlijke groei ontstaat. Dit is een mooi, een fragiel en kwetsbaar proces, naast het feit dat het ook verwoestend, ziekmakend en destructieve crisis is.

Er is geen standaard stappenplan hoe hier mee om te gaan. Geef ruimte en vertrouwen en stel kaders en normaliseer. Hopelijk komt ze bij u tot rust en heeft ze weer gauw de regie in eigen handen.

Hartelijke groet, Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 71
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 6 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook