Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Hoe veilig ben ik?

Vraag

Goedenavond,

Mijn vriend zit in een psychose en is erg agressief, hij is heel ver heen. Ik heb een kindje van 2 jaar en nu ben ik zwanger van hem. Hij is nu bij familie en wordt opgenomen over een week. Hij heeft de huissleutel en we wonen samen. Hoe veilig zijn wij ? Ik heb een nachtmerrie gehad en die was extreem heftig. Ik ben heel bang geworden, ook door hoe agressief hij deed. Ik hou van hem en hij houdt van mij en onze kinderen.

Wat moet ik nu, alstublieft help ons, bedankt!

Antwoord

Hoi,

Wat heftig en angstig voor je.

Je hebt meerdere rollen in deze enorm heftige situatie:
1) jezelf
2) jij als partner
3) jij als (zwangere) moeder
4) en meer rollen...

Zet jezelf op 1 en vraag je af wat jij nodig hebt voor jezelf. Bespreek dit met je huisarts en laat je zonodig doorverwijzen naar iemand om je te steunen in het trauma dat je mogelijk oploopt.
- Als partner: probeer te zien voorbij de ziekte, je man is zichzelf niet, blijf hoop houden en zie elke vervelende reactie van hem niet als persoonlijk.
- Als moeder: vraag zoveel mogelijk steun uit je netwerk. Probeer het gewone leven door te laten gaan, het is ook je houvast. Deel je angst en verdriet en draag het leed samen.

Zoek ook afleiding en focus op wat wel goed gaat. De ziekte van je partner is van hem, hij dient daar uit te komen, daar ben je uiteindelijk niet verantwoordelijk voor. Probeer daarin gelijkwaardig te zijn, door bijvoorbeeld te vragen wat hij nodig heeft of geef aan wat je wel en niet kan bieden. En wellicht: bijna onmogelijk maar toch: blijf genieten van dat wonder in je buik. Het is er al, het doet al mee. Het krijgt plek in deze wereld en jij mag dat gaan vormgeven met je partner. Dat is wellicht zo groots, dat je partner een enorme boosheid eruit laat komen, waardoor dit er niet meer is voor jullie tweede kind... dat is een rare zweverige kronkel gedachte van mij, maar soms gaan dingen zo.

Veel moed, sterkte, kracht en zelfzorg gewenst, Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 25
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook