Main content

Vraag

Ik heb een RM van een jaar gekregen terwijl ik tijdens de rechtszitting niet eens iets mocht zeggen. Als dat niet de zoveelste schending van mijn rechten is sinds ik met de psychiatrie te maken heb…

Antwoord

Hoi S,

Dat lijkt me een pijnlijke ervaring. Als je het idee hebt dat je rechten zijn geschonden, dan zou ik dat zeker aankaarten bij iemand. In ieder geval kan het opluchten als iemand naar je luistert. Verder weet ik in algemene zin weinig van wat je rechten zijn. Daarnaast ben ik natuurlijk niet op de hoogte van jouw persoonlijke situatie. Dat je niks mocht zeggen, terwijl het over jou gaat? Dat vind ik wel vreemd. Ik kan je wel zeggen dat ik zelf ook een paar keer een RM heb gehad en dat het geen pretje is als anderen over je vrijheid beslissen. Des te moeilijker is de situatie als je op dat moment zelf niet goed je eigen werkelijkheid kan beoordelen. Dat was in mijn geval zo. Los van de RM en de gang van zaken, gaat het ook over het over en weer vertrouwen (her)krijgen en binnen de gedwongen maatregel zelf kunnen laten zien dat je het tegendeel bewijst. Dat de maatregel niet meer nodig is. Dat vraagt om een hoop geduld, om een proces waarin het je lukt stapsgewijs te herstellen, om hoop, om iemand die nabij is bij je, om hulp durven vragen..én het ook krijgen. Het is een lange weg te gaan en daar heb je supporters bij nodig. Zijn er mensen die je kunnen steunen in je proces?

Goed, je opmerking ging over de RM en ik dwaal wat af. Er zijn zoveel lastige dingen aan de hand als je in zo'n situatie zit, daar is heel veel over te zeggen en tegelijkertijd ook heel weinig, want iedereen heeft zijn/haar eigen verhaal. Ik wens je sterkte en geduld en hopelijk lukt het je naast je boosheid en het onrecht dat je in jouw ogen is aangedaan, je de ruimte krijgt om te focussen op wat jij wilt, wat jij wilt bereiken, waar je naar toe wilt, waar je blij van wordt. Zodat je doelen kan stellen (kleine en grote) en je deze binnen afzienbare tijd in alle vrijheid kan verwezenlijken.

Hopelijk sterkt dit antwoord je.

Hartelijke groet Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: