Main content

Vraag

Beste Jim,

ik ben een vrouw van 42 en kamp sinds jong meisje met (soms ernstige, dan iets mildere) depressies. Ik slik hiervoor ruim 18 jaar 30 mg Seroxat. Afbouwen van dit medicijn (bijvoorbeeld omdat ik denk dat ik me dan beter ga voelen of een ander medicijn kan proberen), lukt me niet: te ernstige angst met oplopende depersonalisatie en derealisatie Ondertussen ben ik eigenlijk de laatste 5 a 6 jaar haast voortdurend in een sombere stemming en ervaar ik geen levensvreugde. Wat zou u als psychiater adviseren als mogelijke alternatieven voor de Seroxat? Ik zal het vanzelfsprekend niet blindelings overnemen, maar hoor het heel graag.

Vriendelijke groet!

Antwoord

Beste Roos,

Dat is een lastige. Mijn suggestie om met je voorschrijver bespreken zou eventueel het volgende zijn:

1. Heb je geprobeerd met een taperingstrip om het afbouwen heel langzaam te doen, en dan met name het laatste stuk? If not dan zou ik dat alsnog doen, maar wees je er van bewust dat niet alle verzekeraars vergoeden. DSW trouwens wel (althans laatste keer dat ik checkte, please check), dus misschien wisselen van verzekeraar als het je echt hoog zit.

2. Een stomme vraag misschien, maar heb je wel eens mindfulness training gedaan, running therapie ondergaan of psychotherapie, met name ACT (Acceptance and Commitment Therapy) gehad die de weerbaarheid kunnen bevorderen? Niet makkelijk om deze te doen - maar kan de weerbaarheid zeker bevorderen.

3. In hoeverre is je lijden verbonden aan zingevingsvraagstukken over het leven, je omstandigheden, je werk, je relaties? Zijn er mensen met wie je hier over kunt spreken? Is er ruimte voor wat we noemen existentiële psychotherapie?

4. Welk ander middel zou je willen proberen? Is het een optie om met de voorschrijver een schema te bespreken om het een op te bouwen terwijl je het ander afbouwt? Maar weet je zeker dat je niet eerst een tijd zonder medicatie wil proberen om te kijken wat er gebeurt?

5. Eventueel kun je de angst die opkomt bij het afbouwen tijdelijk dempen met een ander middel, bv quetiapine (als de cardioloog het goedvindt die de hartslag volgt).

6. Betekent de angst en depersonalisatie die opkomt bij afbouwen dat er sprake is van een onderliggende onverwerkt trauma in het verleden? Heb je hier met de psychiater naar gekeken?

Beantwoord door: Jim van Os op 25 oktober 2017
  • Deel deze pagina: