Main content

Vraag

tijdens een depressie ben je (vaak) in de war; wat houdt dat in, b.v. als je gelovig bent, kun je dat kwijt raken. Kunnen je gedachten zich tegen je keren? Evt. andere ...

Antwoord

Beste Emma,

Dank voor je belangrijke vraag!

In een psychische crisis kunnen sterke gevoelsveranderingen je denkpatronen behoorlijk beïnvloeden. Als je heel erg angstig bent kun je gedachten krijgen dat anderen je bedreigen. Als je heel erg somber bent kun je denken dat je waardeloos bent en het leven niet meer waard. Als je heel erg euforisch bent in een manische episode kun je denken dat je de zoon van God bent.

Het is belangrijk om te beseffen dat dergelijke gedachten die je in een psychische crisis kunt ontwikkelen worden mogelijk gemaakt door de onderliggende verstoring van het gevoelsleven. De essentie van de persoon blijft altijd bewaard - dat wil zeggen: als de emoties normaliseren, zijn de gedachten ook weer meer congruent met de persoon zoals die voor de psychische crisis was.

Maar er is ook iets anders. Hoewel een psychische crisis heel beangstigend kan zijn, en de gedachten die tijdens de crisis ontstaan zeer bevreemdend kunnen zijn, kan de persoon er ook van groeien. Een psychische crisis kan soms ook leiden tot nieuwe spirituele inzichten - soms zitten er zelfs onder de extreme gedachten in de psychische crisis een bron van inspiratie of een weg naar groei.

Dus soms is het goed om niet te vechten tegen de gedachten die tot je komen in een psychische crisis - maar om ze te onderzoeken, proberen te bekijken van een beetje afstand, op er misschien een boodschap of een betekenis in zit waar je iets mee kunt.

Niet makkelijk allemaal, besef ik. Iemand met ervaring op dit gebied - een ervaringswerker of een herstelcoach, kan je hiermee helpen.

Als de pijn zit op het gebied van religie en je gedachten lijken te botsen met je religieuze overtuiging kan praten met een geestelijke helpen, bijvoorbeeld iemand van de dienst geestelijke verzorging die ervaring heeft met psychiatrie.

Hope this helps!

Beantwoord door: Jim van Os op 23 oktober 2017
  • Deel deze pagina: