Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Leven zonder (of met heel weinig) antipsychotica is mogelijk, waarom zo weinig aandacht hiervoor?

Vraag

Beste Ralph,

Na jaren slikken van diverse antipsychotica vanwege psychosegevoeligheid heb ik heel veel afgebouwd en gebruik ik nu veel minder medicatie. Ik heb heel geleidelijk afgebouwd met taperingstrips en veel aandacht voor leefstijl en gezondheid. Dit allemaal in een setting van langdurig beschermd wonen.

Het is dus mogelijk! Er zijn op de wereld al zo veel mensen genezen van veel zwaardere vormen van psychose en schizofrenie, waarom is daar niet meer aandacht voor? Onderzoeken geven toch ook aan dat geen medicatie (indien mogelijk) beter is dan medicatie?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste J.,

Wat goed dat je door het aanpassen van omgevingsfactoren en leefstijl je mentale gezondheid zo stevig mogelijk ondersteunt, en daarbij ook de steun van anderen toelaat. Medicatie heeft soms een aanvullende bijdrage in het beheersen van verstorende ervaringen. Minder medicatie is vaak beter, maar helemaal niets lukt soms gewoon niet na zorgvuldig uitproberen.

Het is een groot goed dat we in de tegenwoordige geneeskunde (inclusief psychiatrie) een arsenaal van medicijnen hebben waaruit we een zo passend mogelijke keuze kunnen maken voor een bepaalde persoon, wat vaak zoeken betekent en soms ook stoppen.

Ik wens je daarbij veel wijsheid en een goede gezondheid toe!

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Ralph Kupka op 12 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook