Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Mag ik een aantal levensvragen voorleggen?

Vraag

Beste Jeroen

Fijn om met u in contact te komen, graag wil ik enkele punten met u bespreken.

1) Intimiteit ik als moslim islam zijnde als man bedoel ik mee een handje geven elkaar in de ogen kijken kusje geven en geaardheid bedoel ik mee BI GAY EN HETERO, ik ben meer bi dan hetero. En ik ben nog single en nog niet uit de kast. IK WIL met professionele begeleiding deze traject doorlopen, als het kort of lang is voor mij geen probleem
2) Relatie zoeken tijdelijk of voor vast ik als moslim islam zijnde met een vrouw vindt ik een moeilijk ik weet niet of dat door de omgeving wordt geaccepteerd en ik ook de veiligheid ervaar om met een vrouw hand in hand
over straat te lopen.
3) klassieke antipsychotica Orap Pimozide van 2 mg naar 3 mg, Sinds zaterdag 5 januari is mijn orap naar 3mg verhoogd. Ik merk dat ik sinds dien wat slomer trager ben met denken en bewegen en dingen ondernemen. Ik vindt de verhoging van 2 mg naar 3 mg minder fijn.
4) Laatste 2 dagen mis ik een belangrijke gedachte die ik niet meer kan terug herinneren, ik weet dat die gedachten heel belangrijk is maar ik kan hem niet terug herinneren. Hierdoor wordt ik heel gefrustreerd en teleurgesteld en probeer ik steeds in mijn brein diep te grave wat was dat ook alweer die belangrijke gedachte. Ik kan die gemiste gedachten niet loslaten en beheerst mijn dagelijkse leven en activiteiten.ik krijg hierdoor ook niet een behoeftebevreding van dei gemiste gedachten. ik probeer sinds vandaag afleiding te zoeken en iets anders te doen en niet mee bezig te zijn. Ik voel me hierdoor beetje leeg en vraag me zelf steeds wat was die gedachten
5) Mij verlangen en behoefte voor beschermd of begeleid wonen via WIJ EINDHOVEN WORDT steeds groter via een WMO indicatie van de gemeente Eindhoven via persoonsgebonden budget of zorg in natura kan ik mijn zorg in kopen. Daar ben ik zeer dwangmatig in ik wil gelijk meteen een woonplek hebben beschermd of begeleid woonplek
6) Mij verlangen en behoefte voor opname in psychiatrische ziekenhuis wordt ook steeds groter daar ben ik ZEER DWANGMATIG IN ik vraag telkens om een acute opname daarvoor heb ik een DBC indicatie nodig en mijn Zorgverzekering VGZ betaalt die psychiatrisch ziekenhuis

Bedankt voor het lezen van mijn bericht, en het doornemen hiervan.

Met vriendelijke groet,

K

Antwoord

Hoi K,

Wat betreft onderwerp 1) dat lijkt me een proces van jaren voor je, om dat te erkennen voor jezelf en dat naar buiten toe ook te tonen, temeer als er in de 'groep' waartoe je behoort door je geloof hier geen ruimte voor is. 'Erbij horen' is een fundamentele behoefte. Dit vraagt wat mij betreft om veel tijd en geduld om op je eigen sterke krachtige positie te kunnen komen, ongeacht wat anderen van je vinden.

Uit onderwerp 1) vloeit onderwerp 2) door lijkt me. De mate van jezelf erkennen, maakt dat je de ander ook kan erkennen voor wie de ander is.

Onderwerp 3). Ik ben geen psychiater en ken zelf dit middel niet dus daar kan ik niks over zeggen.

Onderwerp 4) Stel nou dat het weer wegmaken van je gedachten precies de bedoeling is van je hele systeem waar je hersenen onderdeel van zijn? Je krijgt dus intern een mooie minitraining aangeboden in het loslaten van wat belangrijk voor je is?

Zijn er andere zaken die belangrijk zijn en losgelaten mogen worden? Juist als je je focus verlegt op iets anders, ontstaat vaak ruimte en komt die ene gedachte precies terug.

Het dwangmatig bezig zijn met iets vraagt veel van je acute denkprocessen. Hoe rustiger en ontspannen die processen zijn, hoe meer ruimte er vrijkomt voor diepere onbewuste denkprocessen op de achtergrond.

Net als met focus bij fotograferen: je kan nou eenmaal niet tegelijkertijd de voorgrond én de achtergrond scherp krijgen.

Onderwerp 5) Goed dat je weet wat je wil en dat je aan de slag bent om dat te krijgen. Dat is dan weer het voordeel van dwangmatig controle willen hebben over iets. Lastig dat dwangmatige. Ik hoop dat je wat tools hebt om dat te beteugelen: bijvoorbeeld anderen vragen hoe concreet de plannen zijn en deze data in je agenda zetten.

Of vragen vanaf welke datum je weer contact mag opnemen om opnieuw te vragen hoe lang het nog duurt die nieuwe woonomgeving. Zo kan je leren zaken even terzijde te leggen, of te parkeren. Je kan dit oefenen in het klein, lijkt me. Zin hebben in fruit? wat gebeurt er als je dat van jezelf uitstelt en dat je dit pas een uur later neemt? Zoiets.

6) Verlangen naar een opname, dat vind ik lastig om te lezen. Je schrijft een voortreffelijke brief, uitgebreid en heel goed gestructureerd. Een opname zie ik zelf als uiterste plek als zaken echt niet meer gaan. Wat hoop je daar te krijgen? Heeft dat met veiligheid te maken, of zorgzaamheid die je daar krijgt? Ik hoop voor je dat een opname niet nodig is en dat je wat je wel nodig hebt kan vinden bij het beschermd of begeleid wonen.

Hartelijke groet Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 26
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 14 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook